Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Brabant wil auto's weren bij natuurgebieden

Door Nationale Recreatiegids / Femke van Arendonk
schedule 3 min
location_on [xx]km
Brabant wil auto's weren bij natuurgebieden
Naar een natuurgebied in Brabant om te wandelen? Over een aantal jaar wordt het een probleem om met de auto daar naartoe te gaan. De provincie wil benzine- en dieselauto’s tot 5 kilometer van de natuur verbieden. Dat meldt het AD.

Aan de rand van de Kampina rijden automobilisten rondjes op zoek naar een parkeerplek. Tussen de bomen staan op zondagochtend zo’n veertig auto’s geparkeerd. Nu mag dat nog, maar of dat over een aantal jaren nog kan is onduidelijk.

Verbod op benzine- en dieselauto's

Rond de Kampina en andere beschermde natuurgebieden in Noord-Brabant overweegt de provincie Brabant een verbod op benzine- en dieselauto’s. 

Over het verbieden van auto’s rond natuur moet de provincie nog een knoop doorhakken. Dit kan nog enige tijd duren. Experts moeten eerst onderzoek doen naar wat de natuur met deze maatregel wint. 

Parkeerplaats met kentekencontrole

De provincie Brabant heeft al wel bedacht hoe ze het plan in de praktijk gaan uitwerken. Een parkeerplaats tegen het natuurgebied aan met een kentekencontrole. Alleen elektrische auto’s mogen daar parkeren. Een paar kilometer verderop is dan plek voor benzine- en dieselauto’s. 

Zero-emissiezone

Een zero-emissiezone invoeren behoort ook tot de mogelijkheden. Op een aantal kilometers rondom het beschermde natuurgebied zijn brandstofauto’s dan helemaal niet meer welkom. Ook daar zal een kentekencontrole komen. Wie met een vervuilende auto toch zo’n zero-emissiezone, ontvangt een boete.

13 november '24 ( 9:29)

Recreatiegebieden in Drenthe krijgen flinke opknapbeurt

De provincie Drenthe wil de recreatiemogelijkheden in de Drentse natuur verbeteren en daarom hebben ze geld beschikbaar gesteld. Het is de bedoeling dat er een nieuwe wandelbrug komt, een vaste voetgangersbrug (het zogenoemde hoogholtje) en een parkeerplaats. Dat meldt RTV Drenthe.Wandelen en fietsen is erg populair in de provincie Drenthe.

13 november '24 ( 9:25)

Ondanks stakingen ProRail valt drukte op weg mee volgens ANWB

Het valt mee met de drukte op de weg, meldt de ANWB. Dinsdag gaf de ANWB aan woensdag in de Randstad grotere verkeersdrukte en langere files te verwachten door de staking bij spoorbeheerder ProRail, maar vooralsnog ziet de verkeersdienst slechts de dagelijkse drukte en spreekt de ANWB van een gemiddelde woensdag.

12 november '24 (14:19)

ANWB verwacht woensdag grote verkeersdrukte door staking bij ProRail

De ANWB verwacht woensdag in de Randstad grotere verkeersdrukte en langere files door de staking bij ProRail. Daardoor rijden in Noord-Holland en delen van Utrecht en Flevoland tussen 06.00 uur en 09.00 uur geen treinen. Ook het treinverkeer tussen Leiden, Schiphol en Haarlem ligt stil.

12 november '24 (11:40)

Deze wandelroutes strijden voor titel ‘Wandelroute van het Jaar 2025’

Voor de verkiezing van de beste wandelroute in de Benelux heeft de jury van de Fiets en Wandelbeurs dit jaar 14 routes op de longlist geplaatst. Deze routes, verdeeld over Nederland en België, worden beoordeeld op onder andere bewegwijzering, thematiek, landschap en gebruiksvriendelijkheid. Het doel van de verkiezing is om de aanleg van kwalitatieve wandelroutes te stimuleren. Dit meldt de Fiets- en Wandelbeurs.

12 november '24 ( 9:25)

Wolvenaanvallen afgelopen negen maanden flink toegenomen ten opzichte van heel 2023

Dit jaar hebben wolven al veel vaker schapen en andere dieren aangevallen dan in heel 2023. In de eerste negen maanden van 2024 zijn 491 aanvallen op dieren geregistreerd, tegenover 399 in heel vorig jaar. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van gegevens van BIJ12. Deze organisatie handelt voor de provincies wolvenzaken af.

12 november '24 ( 8:55)

Provincies krijgen ruim 1,3 miljard euro voor natuurherstel

De provincies krijgen ruim 1,3 miljard euro van het Rijk om maatregelen te nemen die bijdragen aan natuurherstel. Dat geld is voor de tweede fase van het in 2020 opgezette Programma Natuur, bedoeld om natuurgebieden die gevoelig zijn voor stikstof te herstellen en versterken. De rijksoverheid trekt tussen 2021 en 2030 in totaal 2,8 miljard euro uit voor dit programma.

11 november '24 (11:23)

Groningen niet langer de gezondste stad van Nederland

De gezondste stad van Nederland is niet langer Groningen, maar Apeldoorn. Rotterdam staat net als twee jaar geleden onderaan de lijst van advies- en ingenieursbureau Arcadis. Dat meldt Hart van Nederland.

11 november '24 ( 9:42)

Weer begin deze week onrustig, later rustiger herfstweek

Met op veel plaatsen neerslag en lokaal ook een stevige wind, begint de aankomende week onstuimig. In de dagen na maandag vindt er een kleine omslag in het weerbeeld plaats. Volgens Weeronline mag er, met flink minder kans op buien, voor de rest van de week rekening worden gehouden met rustig herfstweer.

08 november '24 ( 8:40)

Provincie Friesland plaatst borden om fietsers met helm te complimenteren

De provincie Flevoland heeft borden geplaatst langs fietspaden om dragers van een fietshelm te complimenteren. Op de borden staan afbeeldingen van een fiets en een helm, met daaronder een opgestoken duim. "Veiligheid staat voorop en we zijn trots dat we met dit unieke bord een nieuwe stap zetten voor een verkeersveilige en gezonde provincie", zegt gedeputeerde Jan de Reus (mobiliteit, VVD). "Het dragen van een fietshelm kan levens redden."