Schaatsliefhebbers opgelet: natuurijs in Winterswijk is klaar voor actie
IJsmeester Henk Te Selle is opgetogen over het resultaat. “Het ijs is perfect,” zegt hij trots. Dankzij het harde werk van de vrijwilligers en de ideale weersomstandigheden afgelopen nacht – een heldere hemel en lage temperaturen – kon de ijslaag van 8 millimeter dik worden gemeten.
Korte ijspret of langer genieten?
Volgens Te Selle kan er tot vanmiddag sowieso worden geschaatst, aangezien de temperaturen vanochtend niet snel stijgen. Maar met een beetje geluk kan het feest de hele dag doorgaan.
Unieke aanpak in Winterswijk
De baan in Winterswijk heeft een unieke opbouw, vertelt Jurre Trouw van de KNSB, die vanochtend op de baan aanwezig is. De vereniging gebruikt een slimme combinatie van technieken om het ijs te maken en te behouden:
- Sproeien en vernevelen: Water wordt over de baan verspreid om een gelijkmatige ijslaag te creëren.
- Isolatie: De baan is geïsoleerd, wat de kou beter vasthoudt.
- Speciale coating: De kleinere krabbelbaan is voorzien van een witte ondergrond die de kou optimaal vasthoudt.
Trouw benadrukt dat schaatsen op natuurijs een andere ervaring biedt dan op kunstijs: “Schaatsen in de buitenlucht, dicht bij huis, maakt veel mensen blij.”
Een traditie in stand houden
Door klimaatverandering en een afname van vrijwilligers staat natuurijs in Nederland onder druk. De KNSB lanceerde daarom onlangs de Club van Natuurijs om ijsverenigingen te ondersteunen en momenten zoals deze optimaal te benutten.
Winterswijk en het natuurijsexperiment
Winterswijk heeft al ervaring met innovatieve methoden. In november werd er al geschaatst op de krabbelbaan dankzij een experiment dat zonder vorst een dunne ijslaag opleverde. Vorig jaar werd de eerste natuurijsmarathon van het seizoen ook in Winterswijk gereden.
De hoop is dat deze unieke baan, met zijn inventieve technieken en toegewijde vrijwilligers, nog vaak schaatsliefhebbers zal verwelkomen.