Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Mensen halen teek sneller weg dan vroeger

Door ANP
schedule 3 min
location_on [xx]km
teek
Wanneer mensen door een teek zijn gebeten, halen ze die meestal binnen elf uur weg. Dat is sneller dan vroeger. Zo'n tien jaar geleden werd een teek vaak pas na veertien uur verwijderd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de universiteit in Wageningen zijn daar blij mee: "Hoe sneller je een teek verwijdert, hoe kleiner de kans op de ziekte van Lyme". Ze hopen dat de teken in de toekomst nog sneller van de huid worden gehaald.

De onderzoekers baseren zich op de Tekenradar van het RIVM. Daarin kunnen mensen een tekenbeet doorgeven. Vorig jaar zijn 6035 beten van teken geregistreerd. De helft van de insecten was binnen elf uur verwijderd, en een kwart binnen vier uur. Daar staat tegenover dat de teek bij een kwart van de mensen langer dan 24 uur in de huid zat. Soms werden de dieren zelfs pas na dagen verwijderd.

De meeste meldingen van tekenbeten, ruim duizend, kwamen uit Gelderland. Omgerekend naar het aantal inwoners voert Drenthe de lijst aan.

Lyme

Het RIVM en Wageningen verwachten in de komende twee maanden veel tekenbeten.

Teken zijn insecten die in bossen, parken en heidegebieden voorkomen, maar ook gewoon in de tuin. Een op de vijf teken draagt de Borrelia-bacterie bij zich. Als deze besmette insecten mensen bijten, kunnen ze de ziekte van Lyme overbrengen. Bij de ziekte van Lyme kunnen mensen een rode ring of vlek krijgen op de plek waar de teek heeft gebeten. De uitslag verdwijnt uiteindelijk, maar de bacterie kan in het lichaam blijven.

De ziekte is te behandelen met antibiotica, maar als dit niet op tijd gebeurt, kunnen spieren in het gezicht verlamd raken. Ook kunnen mensen dubbel gaan zien, kracht in de benen verliezen, hartklachten oplopen of last krijgen van pijnlijke of gezwollen gewrichten. Van de 27.000 mensen per jaar die de ziekte oplopen, krijgen er ruim duizend langdurige klachten.

04 april '25 (16:10)

Staatssecretaris van Defensie betreurt hoeveelheid natuurgebied dat is afgebrand bij heidebrand

Staatssecretaris Gijs Tuinman van Defensie betreurt hoeveel natuurgebied is afgebrand bij de heidebrand in Ede. Volgens de gemeente Ede is 130 hectare heidegebied afgebrand. De brand ontstond doordat een rookgranaat tijdens een oefening van Defensie in een bosje werd gegooid. Het heidegebied is enorm droog, doordat het al weken niet of nauwelijks heeft geregend. De BBB-bewindsman zegt dat wordt onderzocht wat er precies is gebeurd en of extra voorzorgsmaatregelen nodig zijn.

04 april '25 (12:13)

ANWB publiceert nieuw boek met dertig uniek vliegtuigloze reizen in Europa

Het nieuwe boek ‘Vakantie zonder vliegtuig’ van de ANWB moet reizigers deze zomer inspireren om op reis te gaan door Europa zónder vliegreizen in te zetten. In het boek staan dertig uniek reisplannen zonder vliegtuig. Je kunt kiezen uit en uitgebreide rondreis of een korte city trip. Dit meldt ANWB.

04 april '25 (11:09)

Gemeente Ede waarschuwt mensen: 'Blijf weg bij de heide'

De gemeente Ede waarschuwt mensen om vrijdag niet naar het stuk heide te komen waar donderdag een grote brand uitbrak. "Blijf weg bij de heide. Het is gevaarlijk om op de heide te zijn vanwege de hoge temperaturen", schrijft de gemeente op haar website.

04 april '25 ( 9:05)

Bosbrand Ede onder controle, vuur nog niet uit

De grote brand op de heide in Ede is onder controle, meldt locoburgemeester Arnold Versteeg van Ede. Het vuur is echter nog niet gedoofd. "De brandweer zal nog langdurig bezig zijn met nablussen", zegt Versteeg. "Er zullen nog twee pelotons van de brandweer ingezet blijven voor het nablussen."

04 april '25 ( 9:00)

Aanleiding natuurbrand Ede ligt bij oefening van Defensie

De aanleiding van de natuurbrand die in de omgeving van Ede woedt, ligt in een oefening van Defensie, meldt de gemeente Ede. Het vuur is veroorzaakt door pyrotechnische middelen, bevestigt het ministerie van Defensie.

04 april '25 ( 8:50)

Bewoners in buurt van natuurbrand Ede geëvacueerd

In de buurt van de natuurbrand worden bewoners van een klein aantal huizen rondom het gebied geëvacueerd, meldt de gemeente Ede. "Het gaat om een dunbevolkt gebied", zegt een woordvoerder. Het gaat om woningen die liggen in de buurt van de N304. Om hoeveel mensen het gaat en of de evacuatie uit voorzorg is of uit nood is nog niet duidelijk.

04 april '25 ( 8:45)

Blushelikopter ingezet in bestrijding natuurbrand Ede

Een Chinook-transporthelikopter wordt donderdagavond ingezet bij de bestrijding van de grote natuurbrand bij Ede, meldt de luchtmacht. Eerder donderdag werd gemeld dat het vuur zich daar snel verspreidt en dat er sprake is van een "gigantische rookontwikkeling", zo zei een woordvoerder van de gemeente.

04 april '25 ( 8:30)

Grote natuurbrand in Ede: vuur verspreidt snel

Ten noorden van Ede is donderdag een grote natuurbrand uitgebroken. Het vuur verspreidt zich snel en is volgens de brandweer nog niet onder controle. Door de rookontwikkeling heeft de brandweer ook nog geen goed zicht op de omvang van de brand.

03 april '25 (13:48)

Maatregelen zijn nodig om slijtage van rivierbodem te stoppen

Maatregelen zijn nodig om slijtage van de rivierbodem in delen van de Maas en de takken van de Rijn te stoppen. Dat staat in een plan dat minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) donderdag heeft gepubliceerd. In de Waal tot aan Nijmegen en de Nederrijn tot Arnhem moet de rivierbodem zelfs worden opgehoogd.

03 april '25 ( 9:05)

Kans op natuurbrand in Drenthe vanwege aanhoudende droogte

De Veiligheidsregio Drenthe (VRD) heeft de alarmfase verhoogd naar fase 2. Er is namelijk een groter risico op natuurbranden. Er wordt nu door de Veiligheidsregio extra goed gecommuniceerd over het grotere risico op natuurbranden, aangezien het in de natuur erg droog is. Dat meldt RTV Drenthe.