Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Reisorganisaties gaan websites verbeteren om prijstransparantie

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Reisorganisaties gaan websites verbeteren om prijstransparantie
Reisorganisaties passen momenteel hun websites aan zodat zij voldoen aan eisen op het gebied van prijstransparantie van de Autoriteit Consument & Markt, meldt reiskoepel ANVR. De nieuwe afspraken hierover gelden vanaf zaterdag. Alle informatie over vakantieprijzen moet dan meteen duidelijk zijn voor de reiziger, stelt de ANVR.

De organisatie reageert daarmee op een bericht van de Consumentenbond dat reisaanbieders consumenten op grote schaal misleiden met lokkertjes. Meer dan acht op de tien reizen die de organisatie bekeek, was niet voor de aanbiedingsprijs te boeken. Zo blijken reizen vaak helemaal niet beschikbaar of de prijs gaat omhoog zodra een reiziger begint met boeken.

De ANVR benadrukt dat reisbedrijven zich moeten houden aan de geldende wet- en regelgeving. "Over de interpretatie daarvan zijn net nieuwe afspraken gemaakt met de ACM", aldus de belangenbehartiger.

Fluid pricing

De ANVR stelt dat reisbureaus vroeger werkten met prijzenboekjes, waarin de prijzen voor een vakantie gedrukt werden aan het begin van een seizoen. Maar tegenwoordig hebben ze te maken met zogeheten 'fluid pricing'. Dat betekent dat de prijs continue meebeweegt met vraag, aanbod en beschikbaarheid. "Reisondernemingen doen er alles aan om hun prijzen zo transparant mogelijk voor de reiziger naar voren te laten komen in advertenties en op de website", stelt de ANVR.

De brancheorganisatie benadrukt ook dat alle informatie over prijzen vanaf zaterdag direct duidelijk zal zijn wanneer iemand wil boeken. "Daarnaast moeten de bijkomende kosten per boeking, met uitzondering van lokale taxen en heffingen, in één bedrag getoond worden. Deze kunnen later in de boeking wel weer opgesplitst worden zodat de reiziger in detail weet wat inclusief is in de reissom", aldus de organisatie.

Door: ANP

14 januari '25 ( 8:45)

Arie Boomsma gaat podcast zelf maken en niet met producent

Arie Boomsma heeft besloten zijn podcast Over Routines zelf te gaan maken, in plaats van met een producent. De fitnessondernemer maakte zijn podcast over routines en rituelen van met name bekende Nederlanders altijd samen met mediabedrijf De Stroom.

13 januari '25 (14:24)

Nederlands cosmeticamerk Rituals eist 20 miljoen euro van The Body Shop vanwege na-aperij

Cosmeticamerk Rituals uit Nederland eist een schadevergoeding van The Body Shop wegens merkinbreuk. The Body Shop krijgt een rekening van 20 miljoen euro van Rituals. The Body Shop kreeg eerder al eens tijdens een rechtszaak te horen dat ze een assortiment verzorgingsproducten jarenlang na-aapte van hun concurrent. Dat meldt RTL Nieuws.

13 januari '25 (10:30)

Nederlandse popmuziek levert recordbedrag op in buitenland

De Nederlandse populaire muziek heeft het afgelopen jaar in het buitenland opnieuw meer opgeleverd dan het jaar ervoor. Afgelopen jaar bedroeg de exportwaarde ruim 220 miljoen euro, een stijging van 11 procent. Hiermee werd bovendien een record gevestigd, blijkt maandag uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Buma Cultuur.

10 januari '25 (13:01)

Franchisenemers van Blokker willen nieuwe winkels openen

Blokker ging in 2024 failliet en sloot haar eigen winkels, maar er zijn nog steeds Blokker-filialen open. Franchisenemers die als zelfstandigen werken, houden de winkels open en zien soms zelfs mogelijkheden voor uitbreiding. Dat melden RTL Nieuws en Hart van Nederland.

10 januari '25 ( 9:58)

Vakantiebeurs Utrecht van start: foodtours, avonturen en workshops

De Vakantiebeurs in Utrecht is weer geopend en belooft een ware belevenis voor reizigers te worden. Van donderdag 9 tot en met zondag 12 januari is in de Jaarbeurs volop inspiratie op te doen voor je volgende vakantie. Dit jaar zijn er meer dan 900 exposanten die bezoekers meenemen naar bestemmingen wereldwijd. Van culinaire vakanties en avontuurlijke vakanties tot familievakantie of een adults only-vakantie. Op de Vakantiebeurs is er ook dit jaar weer van alles te vinden, meldt Jaarbeurs Utrecht.

09 januari '25 ( 9:15)

UWV: merendeel van medewerkers Blokker heeft waarschijnlijk al andere baan

Het merendeel van de medewerkers van de failliete winkelketen Blokker heeft waarschijnlijk al weer een nieuwe baan gevonden. Volgens uitkeringsinstantie UWV hebben zich maar 238 Blokker-medewerkers gemeld voor een werkloosheidsuitkering. "Op een totaal van ruim 3500 werknemers is dat een erg laag aantal", zegt UWV-arbeidsmarktdeskundige Frank Eskes.

09 januari '25 ( 8:55)

Groot distributiecentrum waaruit failliete Blokker werd bevoorraad, staat op omvallen

Een groot distributiecentrum van waaruit de failliete winkelketen Blokker werd bevoorraad, staat ook op omvallen. De onderneming achter het magazijn van 100.000 vierkante meter in Geldermalsen, MRG Logistics, zegt uitstel van betaling te hebben aangevraagd. Dat is meestal een voorbode van een bankroet.

08 januari '25 (10:50)

Topman van fietsconcern Babboe, Batavus en Sparta stapt op

De topman van het Nederlandse fietsconcern Accell, bekend van merken als Babboe, Batavus, Sparta en Carqon, stopt in april als bestuursvoorzitter. Topman Tjeerd Jegen wordt de voorzitter van de raad van commissarissen. De huidige operationeel topman, Jonas Nilsson, vervangt hem.

08 januari '25 ( 9:20)

PostNL wil miljoenen besparen en gaat brievenbussen overdag leeghalen

PostNL gaat heel veel brievenbussen in Nederland vanaf februari eerder legen, in plaats van na 17.00 uur. Volgens PostNL is dat noodzakelijk omdat de post onbetaalbaar wordt. Dat meldt RTL Nieuws.

07 januari '25 ( 9:50)

Groothandel Sligro in 2024 met name gegroeid door tabaksverkoop

Groothandelsbedrijf Sligro is vorig jaar vooral gegroeid dankzij de tabaksverkoop in Nederland. Hoewel het Veghelse bedrijf al was gestopt met de verkoop van sigaretten en andere rookwaren aan veel winkeliers, ging de verkoop aan tankstations nog door. Daar haalden Nederlanders steeds meer tabak, nu de verkoop daarvan in supermarkten en de horeca is verboden.