Uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam naar de invloed van Airbnb op de huizenprijzen van Los Angeles, is naar voren gekomen dat de aanwezigheid van Airbnb leidt stijgende huizenprijzen. De onderzoekers vermoeden dat dit ook voor Amsterdam geldt. Dit meldt NRC Handelsblad.
Het onderzoek werd uitgevoerd door universitair hoofddocent Hans Koster en zijn collega's Jos van Ommeren en Nicolas Volkhausen. Volgens hen is het nu voor het eerst dat een onderzoek de effecten van Airbnb aantoont op huizen- en huurprijzen. Hiervoor keken ze primair naar de Amerikaanse stad Los Angeles. Daar zagen ze dat de aanwezigheid van Airbnb de gemiddelde woningprijzen met drie procent deed toenemen: "Door Airbnb groeit de vraag naar huizen, en omdat het aanbod gelijk blijft, worden huizen meer waard", zo valt in het onderzoek te lezen.
Prijsstijgingen in Amsterdam
De resultaten werden recent gepubliceerd in het economische magazine
ESB. In dit artikel waagt Koster zich ook aan een vertaalslag naar de situatie in de hoofdstad: "Uit ons onderzoek kan geconcludeerd worden dat ook in het centrum van Amsterdam de prijzen en huren door Airbnb waarschijnlijk gestegen zijn." Maar voorzichtigheid is geboden: "LA is een andere stad waar mensen veel minder dicht op elkaar wonen. Overlast door Airbnb is er daardoor in vergelijking met Amsterdam nihil. Wij vermoedden dat die overlast in Amsterdam een negatief effect heeft op de stijging van huizenprijzen. Maar de prijzen per nacht in LA zijn vergelijkbaar met die in Amsterdam. Dat de aanwezigheid van Airbnb heeft gezorgd voor prijsstijgingen in Amsterdam is daarom heel waarschijnlijk. We weten alleen niet hoe groot dat effect is."
Allemaal baat bij Airbnb
Volgens Koster hoeft de aanwezigheid van Airbnb niet slecht te zijn voor Amsterdam: "In principe levert Airbnb een positieve bijdrage aan de maatschappij. Huizen worden efficiënter gebruikt, huizenbezitters verdienen wat meer geld. We zijn daarom niet meteen voor een verbod of een restrictie. Het probleem in Amsterdam is de overlast die is ontstaan door het toegenomen toerisme. Dat komt slechts deels door Airbnb. Wil je het toerisme in zijn geheel terugdringen, dan is een hogere toeristenbelasting een veel efficiënter middel. Het is makkelijker te handhaven dan een restrictiebeleid, en het levert meer geld op. Daar kun je bijvoorbeeld extra sociale woningbouw of woningen in de vrije huursector van financieren. Zo hebben we allemaal baat bij Airbnb."
Door: redactie Nationale Recreatiegids