Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Fairbnb wil het duurzame en ethisch verantwoorde antwoord op Airbnb worden

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Vakantieverhuursite Airbnb is voor velen een zegen, maar voor mensen die in een omgeving wonen waar veel Airbnb-verhuur plaatsvindt, toch vooral een vloek.  Het nieuwe platform Fairbnb wil daar nu iets aan gaan doen, en start vanaf april met een pilot, onder andere in Amsterdam. Dit melden Glamour Paris en de Italiaanse editie van Fortune.
Een van de mede-oprichters van Fairbnb, dat zijn thuisbasis heeft in de Italiaanse stad Bologna, is Carlo Pesso. Volgens hem heeft een platform als Airbnb niet enkel een positief effect op toeristische bestemmingen en de mensen die daar wonen. Zo werd recent nog bekend dat de aanwezigheid van Airbnb leidt tot het steeds duurder worden van huizen. Voor huizenbezitters kan dat een voordeel zijn, maar Pesso wijst in Glamour Paris ook op een negatief neveneffect: "De opkomst van Airbnb heeft bijgedragen aan de stijging van de onroerendgoedprijzen en daarmee de gentrificatie van stadscentra." Ook het probleem van de gebrekkige transparantie van de inkomsten bij vakantieverhuur van de eigen woning wil Fairbnb gaan aanpakken, door nauwer te gaan samenwerken met de autoriteiten.
 

"We zijn de vegetariërs van tien jaar geleden"

 
In de Italiaanse editie van het zakenblad Fortune zegt een andere mede-oprichter van Fairbnb, de Venetiaan Emanuele Dal Carlo, geen illusies te koesteren Airbnb nu zomaar omver te gaan werpen. Hij ziet in de status van het platform eerder een analogie met die van vegetariërs en veganisten tien jaar geleden: "Iedereen keek hen sceptisch aan, nu is er in elke supermarkt een biologische of vegetarische afdeling." Dat hoopt hij ook met Fairbnb te bereiken: een merkbare positie verwerven in het veld van de vakantieverhuur.
 

Simultaan ontstaan

 
Volgens Carlo Pesso is het idee voor een ethisch en economisch verantwoorde variant van Airbnb gelijktijdig in verschillende grote steden ontstaan. Het zijn nu allemaal stedenbouwkundigen, onderzoekers en projectontwikkelaars de gezamenlijk de schouders zetten onder de coöperatie. 
 

Investeren in lokale projecten

 
De belangrijkste belofte die Fairbnb doet is dat het de helft van de winst die het maakt wil gaan steken in lokale projecten, zoals culturele centra, stadstuinen en het faciliteren van avondcursussen in de buurt. Vanaf april wil de stad operationeel zijn in vijf Europese steden: Bologna, Venetië, Barcelona, València en Amsterdam. Momenteel is het platform hard op zoek naar gastheren en -vrouwen. Daarnaast start er binnenkort een crowdfundingcampagne om Fairbnb een financiële basis te geven. Een Nederlandse website, waarop ook een manifest staat te lezen, is inmiddels al in de lucht.
 
Update 2 mei 2019: de crowdfundingcampagne van Fairbnb is inmiddels gestart, en te vinden via de website van Indiegogo
 
Door: Nationale Recreatiegids
06 januari '25 ( 9:25)

Sporthal in Lochem in brand

In een sporthal aan de Runmolenlaan in Lochem (Gelderland) woedt een grote brand. Volgens de brandweer slaan de vlammen uit het dak.

02 januari '25 (10:00)

Dit zijn de voorspellingen voor de kampeertrends in 2025

Als we vooruitkijken naar 2025, zien we een aantal spannende ontwikkelingen op het gebied van kamperen. De focus op duurzaamheid zal nog verder worden versterkt, met nieuwe innovaties die het kamperen nog milieuvriendelijker maken. Denk aan waterstof-aangedreven campers, zonnepanelen die niet alleen energie leveren maar ook waterzuivering mogelijk maken, en verbeterde recyclingtechnologieën.

31 december '24 (11:00)

Kampeertrends 2024: duurzaamheid, digitale detox en gezinsvriendelijk

Kamperen blijft een geliefde manier om te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven, en in 2024 zien we een aantal opvallende trends die het kampeerlandschap veranderen. Duurzaamheid, technologie en het verlangen naar verbinding met de natuur staan centraal, wat zorgt voor een kampeerervaring die zowel milieubewust als innovatief is.

31 december '24 ( 9:00)

Europarcs in 2024: dit gebeurde er allemaal

Europarcs in 2024: dit gebeurde er allemaal

Het jaar 2024 was er een van groei, uitdagingen en controverse voor Europarcs, een van de grootste vakantieparkexploitanten in Nederland. Met ambitieuze bouwprojecten, innovatieve concepten, maar ook kritiek en financiële perikelen, bleef het bedrijf volop in het nieuws. We blikken terug op de belangrijkste gebeurtenissen.

30 december '24 (13:00)

Aantal vuurwerkvrije vakantieparken in Nederland neemt toe

Het aantal vuurwerkvrije vakantieparken in Nederland is verder toegenomen. Volgens recreatieplatform Parkvakanties zijn er momenteel zestig parken die uitdrukkelijk zeggen vuurwerkvrij te zijn tijdens de jaarwisseling. Dat zijn er enkele meer dan een jaar terug.

30 december '24 ( 9:25)

Ruimte voor KNVB in Alkmaar mogelijkheid

De KNVB is welkom in Alkmaar. Die gemeente heeft via een video op sociale media laten weten dat zij de benodigde ruimte biedt voor de internationale en nationale plannen van de voetbalbond.

27 december '24 (14:18)

Legalisering permanent wonen in recreatiewoningen krijgt nieuwe impuls

Mensen die sinds peildatum 16 mei 2024 permanent in een recreatiewoning wonen, kunnen een persoonsgebonden omgevingsvergunning aanvragen. Met deze vergunning mogen zij hun recreatiewoning officieel gebruiken als permanente woonruimte. Tot nu toe hebben 2000 mensen uit 120 gemeenten zich aangemeld, een druppel op de gloeiende plaat gezien het woningtekort van 400.000 woningen. Dit meldt ING. 

24 december '24 (10:30)

Vakantieparken populair tijdens kerst en oud & nieuw

De Nederlandse vakantieparken zitten deze kerstvakantie gezellig vol. Vooral in de eerste week is de bezetting hoog, met meer dan 85 procent van de huisjes geboekt. Veel mensen kiezen ervoor om de feestdagen in een knus huisje met familie of vrienden door te brengen. Vakantieparken zijn helemaal in de kerstsfeer en organiseren allerlei activiteiten. Dit meldt Parkvakanties.

23 december '24 (11:27)

Vakantiewoningen steeds minder populair door belastingdruk

De Nederlandse markt voor recreatiewoningen heeft het zwaar. Nieuwe belastingmaatregelen, zoals een btw-verhoging van 9 procent naar 21 procent op de verhuur van recreatiewoningen, zorgen voor stijgende kosten voor vakantiegangers. Hierdoor daalt de bezettingsgraad en komt het rendement voor eigenaren onder druk te staan. Ook de geplande verhoging van de rendementsheffing in box 3 raakt particuliere eigenaren van vakantiewoningen hard. Dit meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars U.A.

20 december '24 (11:00)

Nieuwe regelgeving in de maak: Keijzer pleit voor gedogen permanente bewoning vakantieparken

Woonminister Mona Keijzer (BBB) doet een dringende oproep aan gemeenten om permanente bewoning op vakantieparken onder bepaalde voorwaarden te gedogen. Dit initiatief is bedoeld om uithuiszettingen te voorkomen en tegemoet te komen aan de groeiende woningnood. Dit meldt RTL Nieuws.