Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Processierupsrechtszaak tegen eigenaar recreatiepark was omslagpunt

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Het was landelijk nieuws, vorig jaar zomer: voor het eerst erkende een rechtspersoon aansprakelijk te zijn voor de overlast van eikenprocessierupsen. De verzekeraar van een recreatiepark in Overijssel compenseerde een vakantieganger toen voor zijn door de rupsen verpeste vakantie. De zaak heeft een belangrijk precedent geschapen en betekende een omslagpunt in de manier waarop terreineigenaren omgaan met de aanwezigheid van de jeukrupsen. Dit meldt het Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht. 
De zaak van vorig jaar betrof een 78-jarige man uit Hendrik-Ido-ambacht, die in juni 2018 te gast was geweest recreatiepark 't Hooge Holt in Gramsbergen. Nadat hij op een bankje bij een boom vol processierupsen had gezeten, kreeg hij na een aantal dagen last van een ondraaglijke jeuk, een 'explosie aan ontstekingen' en een ellendig, ziek gevoel, dat de rest van de vakantie aanhield. Hij klopte vervolgens aan bij het Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht (JBL&G), met wie hij vervolgens met succes een rechtzaak aanspande. De vakantieganger kreeg zijn vakantie vergoed, en daarbovenop een bedrag aan smartengeld voor de doorstane ellende. De Ambachtenaar stelde toen: “Elke parkbeheerder zal zijn terrein voortaan wel beter bewaken tegen de rupsenoverlast.”
 

Aansprakelijkheid

 
Dat laatste lijkt te kloppen, zo blijkt ook uit een artikel van juriste Mélusine Janssen, die werkzaam is bij de afdeling Boomzorg van JBL&G. In het betreffende stuk stelt zij dat terreineigenaren er niet meer mee weg kunnen komen te stellen dat ze geen verantwoordelijkheid dragen wat betreft de eikenprocessierups (EPR): “Eigenaren van bomen waarin zich EPR bevindt, zullen actief moeten handelen om de EPR te verwijderen en het publiek voldoende effectief te waarschuwen voor de aanwezigheid van EPR. Niets doen of het nemen van onvoldoende maatregelen kan leiden tot aansprakelijkheid en vergoeding van de geleden schade.”   
    

Eerste zaak was cruciaal   

 
Eigenaar Steffy Roos du Maine van JBL&G is ervan overtuigd dat de eerste erkende zaak van vorig jaar een omslag heeft betekend: “Gemeenten, boom- en terreineigenaren, terreinbeheerders en wegbeheerders zijn nu wel  verplicht de bestrijding van de eikenprocessierups actief ter hand te nemen. Daarbij hoort ook het monitoren van mogelijke nesten en het duidelijk zichtbaar waarschuwen daarvoor. Als je als eigenaar weet dat er veel eiken staan waar de rups zich graag in nestelt, móét je nu wel zelf onderzoek verrichten en de rupsen structureel bestrijden.”
 
Door: Nationale Recreatiegids
20 december '24 (11:00)

Nieuwe regelgeving in de maak: Keijzer pleit voor gedogen permanente bewoning vakantieparken

Woonminister Mona Keijzer (BBB) doet een dringende oproep aan gemeenten om permanente bewoning op vakantieparken onder bepaalde voorwaarden te gedogen. Dit initiatief is bedoeld om uithuiszettingen te voorkomen en tegemoet te komen aan de groeiende woningnood. Dit meldt RTL Nieuws.

19 december '24 (10:00)

Drentse bestuurders sceptisch over plannen voor permanente bewoning op vakantieparken

Drentse gemeenten uiten hun zorgen over het kabinetsvoornemen om permanente bewoning op vakantieparken te legaliseren. Het plan, dat woningdruk moet verlichten, wordt gezien als een bedreiging voor de recreatieve functie van de parken en de toeristische sector. Dit meldt RTV Drenthe.

18 december '24 (10:17)

Opnieuw de verkoop in: 1,4 miljoen gevraagd voor vakantiepark Het Wylde Pad van @dehuismus

Rachel van Sas (@dehuismuts), haar man Willem van Sas en compagnon Martijn van Manschot zetten hun populaire vakantiepark Het Wylde Park voor de tweede keer te koop. Geïnteresseerden kunnen het park in Twijzelerheide voor 1,4 miljoen euro overnemen van de ondernemers. In 2022 vroegen ze nog 2,25 miljoen euro voor overname. Dit meldt RTV NOF. 

18 december '24 ( 8:35)

Rook- en vapeverbod binnenkort ook op sportterein, openluchtbad en dagattracties

Het is ongewenst dat mensen roken of vapen op sportterreinen, speeltuinen, openluchtzwembaden, dagattracties en op kinderopvanglocaties, vindt de Tweede Kamer. Een meerderheid nam een motie aan van GroenLinks-PvdA en CDA die het kabinet verzoekt het huidige rook- en vapeverbod uit te breiden naar deze locaties. Nu geldt er al een rookverbod op bijvoorbeeld schoolpleinen en treinstations. De Kamer wil ook nog andere maatregelen die ertoe moeten leiden dat er minder wordt gerookt, vooral door jongeren.

17 december '24 (11:00)

Omwonenden vrezen verlies van natuur door uitbreiding vakantiepark De Vlegge

De geplande uitbreiding van recreatiepark De Vlegge bij Sibculo met 160 nieuwe chalets leidt tot zorgen en onrust onder omwonenden. Terwijl sommige dorpsbewoners positief zijn over de economische voordelen en nieuwe faciliteiten, vrezen anderen dat het nabijgelegen bos, een waardevol natuurgebied, grotendeels verdwijnt. Dit meldt het AD.

16 december '24 (11:30)

Nederlandse reizigers gaven afgelopen zomer meeste geld uit in Duitsland

Nederlandse vakantiegangers, dagjesmensen en zakenreizigers gaven afgelopen zomer het meeste geld uit in Duitsland. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. In totaal besteedden reizigers in juli, augustus en september meer dan 8,7 miljard euro aan goederen en diensten in het buitenland, waarvan 92 procent privébestedingen waren.

13 december '24 (10:00)

Rechtbank behandelt zaak rond gedwongen vertrek campingbewoners in Rijsenhout

In de rechtbank in Haarlem stonden bewoners van Camping De Westeinder en eigenaar Kleen Estate lijnrecht tegenover elkaar. De bewoners proberen via een rechtszaak te voorkomen dat ze hun chalets moeten verlaten. Kleen Estate wil de camping ombouwen tot een luxe vakantiepark en heeft daarom de huurovereenkomsten eenzijdig opgezegd. De deadline om te vertrekken is 1 januari 2025. Dit meldt NH Nieuws.

12 december '24 (11:00)

Toerisme in Gelderland groeit met 5,5% in derde kwartaal

Gelderland heeft een sterke stijging in toerisme gezien in het derde kwartaal van 2024, met ruim 1,6 miljoen gasten die minstens één nacht in de provincie verbleven. Dit is een toename van 5,5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, volgens cijfers van het CBS. Vooral buitenlandse toeristen, met name uit Duitsland, droegen bij aan deze groei. Dit meldt Toerisme Veluwe, Arnhem en Nijmegen.

11 december '24 (11:26)

Campinggasten vechten luxe resortplannen aan bij Camping De Fontein

Campinggasten van Camping De Fontein in Eibergen verzetten zich tegen plannen van de Metanoia Groep om het terrein te herstructureren tot een luxe resort. De nieuwe eigenaren hebben aangekondigd dat alle huidige bewoners vóór het einde van deze maand hun chalets moeten verlaten. Boze en vastberaden campinggasten hebben een rechtszaak aangespannen, die volgende week wordt behandeld. Dit meldt Omroep Gelderland.

05 december '24 (12:21)

Persoon zwaargewond geraakt bij steekpartij op vakantiepark Landal Klein Oisterwijk

Een persoon is na een steekpartij op vakantiepark Landal Klein Oisterwijk ernstig gewond in het ziekenhuis beland. Het slachtoffer en de dader – die inmiddels is opgepakt – raakten eerder op de avond met elkaar in gevecht. Dit meldt 112Brabant.