Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Amsterdam komt met verbod op vakantieverhuur in delen van het centrum

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Amsterdam wil vakantieverhuur vanaf 1 juli 2020 verbieden in drie wijken in het centrum van de stad omdat de leefbaarheid daar ernstig onder druk staat. In de overige wijken is toeristische verhuur alleen mogelijk onder strenge voorwaarden. Dit meldt de gemeente Amsterdam.
De stad wil vakantieverhuur vanaf 1 juli 2020 verbieden op de Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde en de Grachtengordel-Zuid, en er komen strenge voorwaarden voor vakantieverhuur in de overige 96 wijken van Amsterdam.
 

Buitengewoon veel toeristen

 
Deze maatregelen zijn een unieke vervolgstap in de strijd tegen overlast van vakantieverhuur. Uit onderzoek door Onderzoek Informatie en Statistiek (OIS) naar de toeristische draagkracht in alle 99 wijken in Amsterdam, blijkt dat er buitengewoon veel toeristen zijn op de Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde en de Grachtengordel-Zuid. De leefbaarheid voor bewoners staat ernstig onder druk. Daarom wordt vakantieverhuur van de eigen woning in deze wijken verboden. Het onderzoek door OIS wordt elke 2 jaar uitgevoerd, waardoor het mogelijk is dat in de toekomst andere verbodswijken gaan volgen.
 

25.000 advertenties per maand

 
De toeristische verhuur van woningen heeft de afgelopen jaren een sterke groei doorgemaakt. Zo heeft 1 op de 15 woningen in Amsterdam op Airbnb gestaan en is het aanbod van woningen vervijfvoudigd naar ongeveer 25.000 advertenties per maand op de verschillende verhuurplatforms.
 

Vergunning vakantieverhuur

 
Door de uitspraak van de Raad van State op 29 januari 2020 is vakantieverhuur momenteel alleen mogelijk met een vergunning. Hiervoor richt Amsterdam een vergunningstelsel in vanaf 1 juli 2020. Dit betekent dat vanaf 1 juli in 96 wijken in Amsterdam een vergunning nodig is om een woning te mogen verhuren aan toeristen. In de 3 wijken waar vakantieverhuur is verboden, worden géén vergunningen verleend.
 

Handhaving

 
Op vakantieverhuur wordt in Amsterdam al streng gehandhaafd met hoge boetes van 20.750 euro voor illegaal gebruik. De regels waar vakantieverhuur in Amsterdam aan is gebonden blijven ook met de nieuwe vergunning van kracht, maar zijn door het afgeven van vergunningen nog beter te handhaven. Zo moet de woning daadwerkelijk bewoond zijn en mag er maximaal 30 nachten per jaar worden verhuurd aan maximaal 4 personen. Ook treedt de meldplicht weer in werking. Deze maatregel geldt niet voor eigenaren van een Bed and Breakfast (B&B). Voor het uitbaten van een B&B is al een vergunning nodig en gelden wijkquota.
 
Het voorstel om verbodsgebieden in te stellen is vrijgegeven voor inspraak van 17 april tot en met 28 mei 2020. Voor meer informatie, zie de website van de gemeente Amsterdam.

Door: Nationale Recreatiegids
 
20 december '24 (11:00)

Nieuwe regelgeving in de maak: Keijzer pleit voor gedogen permanente bewoning vakantieparken

Woonminister Mona Keijzer (BBB) doet een dringende oproep aan gemeenten om permanente bewoning op vakantieparken onder bepaalde voorwaarden te gedogen. Dit initiatief is bedoeld om uithuiszettingen te voorkomen en tegemoet te komen aan de groeiende woningnood. Dit meldt RTL Nieuws.

19 december '24 (10:00)

Drentse bestuurders sceptisch over plannen voor permanente bewoning op vakantieparken

Drentse gemeenten uiten hun zorgen over het kabinetsvoornemen om permanente bewoning op vakantieparken te legaliseren. Het plan, dat woningdruk moet verlichten, wordt gezien als een bedreiging voor de recreatieve functie van de parken en de toeristische sector. Dit meldt RTV Drenthe.

18 december '24 (10:17)

Opnieuw de verkoop in: 1,4 miljoen gevraagd voor vakantiepark Het Wylde Pad van @dehuismus

Rachel van Sas (@dehuismuts), haar man Willem van Sas en compagnon Martijn van Manschot zetten hun populaire vakantiepark Het Wylde Park voor de tweede keer te koop. Geïnteresseerden kunnen het park in Twijzelerheide voor 1,4 miljoen euro overnemen van de ondernemers. In 2022 vroegen ze nog 2,25 miljoen euro voor overname. Dit meldt RTV NOF. 

18 december '24 ( 8:35)

Rook- en vapeverbod binnenkort ook op sportterein, openluchtbad en dagattracties

Het is ongewenst dat mensen roken of vapen op sportterreinen, speeltuinen, openluchtzwembaden, dagattracties en op kinderopvanglocaties, vindt de Tweede Kamer. Een meerderheid nam een motie aan van GroenLinks-PvdA en CDA die het kabinet verzoekt het huidige rook- en vapeverbod uit te breiden naar deze locaties. Nu geldt er al een rookverbod op bijvoorbeeld schoolpleinen en treinstations. De Kamer wil ook nog andere maatregelen die ertoe moeten leiden dat er minder wordt gerookt, vooral door jongeren.

17 december '24 (11:00)

Omwonenden vrezen verlies van natuur door uitbreiding vakantiepark De Vlegge

De geplande uitbreiding van recreatiepark De Vlegge bij Sibculo met 160 nieuwe chalets leidt tot zorgen en onrust onder omwonenden. Terwijl sommige dorpsbewoners positief zijn over de economische voordelen en nieuwe faciliteiten, vrezen anderen dat het nabijgelegen bos, een waardevol natuurgebied, grotendeels verdwijnt. Dit meldt het AD.

16 december '24 (11:30)

Nederlandse reizigers gaven afgelopen zomer meeste geld uit in Duitsland

Nederlandse vakantiegangers, dagjesmensen en zakenreizigers gaven afgelopen zomer het meeste geld uit in Duitsland. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. In totaal besteedden reizigers in juli, augustus en september meer dan 8,7 miljard euro aan goederen en diensten in het buitenland, waarvan 92 procent privébestedingen waren.

13 december '24 (10:00)

Rechtbank behandelt zaak rond gedwongen vertrek campingbewoners in Rijsenhout

In de rechtbank in Haarlem stonden bewoners van Camping De Westeinder en eigenaar Kleen Estate lijnrecht tegenover elkaar. De bewoners proberen via een rechtszaak te voorkomen dat ze hun chalets moeten verlaten. Kleen Estate wil de camping ombouwen tot een luxe vakantiepark en heeft daarom de huurovereenkomsten eenzijdig opgezegd. De deadline om te vertrekken is 1 januari 2025. Dit meldt NH Nieuws.

12 december '24 (11:00)

Toerisme in Gelderland groeit met 5,5% in derde kwartaal

Gelderland heeft een sterke stijging in toerisme gezien in het derde kwartaal van 2024, met ruim 1,6 miljoen gasten die minstens één nacht in de provincie verbleven. Dit is een toename van 5,5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, volgens cijfers van het CBS. Vooral buitenlandse toeristen, met name uit Duitsland, droegen bij aan deze groei. Dit meldt Toerisme Veluwe, Arnhem en Nijmegen.

11 december '24 (11:26)

Campinggasten vechten luxe resortplannen aan bij Camping De Fontein

Campinggasten van Camping De Fontein in Eibergen verzetten zich tegen plannen van de Metanoia Groep om het terrein te herstructureren tot een luxe resort. De nieuwe eigenaren hebben aangekondigd dat alle huidige bewoners vóór het einde van deze maand hun chalets moeten verlaten. Boze en vastberaden campinggasten hebben een rechtszaak aangespannen, die volgende week wordt behandeld. Dit meldt Omroep Gelderland.

05 december '24 (12:21)

Persoon zwaargewond geraakt bij steekpartij op vakantiepark Landal Klein Oisterwijk

Een persoon is na een steekpartij op vakantiepark Landal Klein Oisterwijk ernstig gewond in het ziekenhuis beland. Het slachtoffer en de dader – die inmiddels is opgepakt – raakten eerder op de avond met elkaar in gevecht. Dit meldt 112Brabant.