Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Btw-verhoging op hotelovernachtingen niet goed doordacht

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Btw-verhoging op hotelovernachtingen niet goed doordacht
Het kabinet overschat de inkomsten die het verwacht te halen uit een aangekondigde btw-verhoging voor overnachtingen in hotels, pensions en andere logies. Dat meldt ABN AMRO op basis van berekeningen. De maatregel is volgens de bank niet goed doordacht en kan meer schade aanrichten dan het oplevert.

De coalitie wil het btw-tarief op overnachtingen vanaf 2026 verhogen van 9 procent naar 21 procent. Volgens de overheid leidt die verhoging tot een verwachte belastingopbrengst van 1,2 miljard euro, waarvan 910 miljoen aan extra inkomsten bij hotels en 302 miljoen euro bij overige logiesverstrekkers.

De overheid gaat er volgens ABN AMRO echter onterecht van uit dat de btw-verhoging neerslaat op de gehele omzet van 6,8 miljard euro bij hotels, die in 2022 werd gehaald. Volgens de bank raakt de btw-verhoging slechts 34,8 procent van de totale hotelomzet. Dat komt onder meer doordat bijna de helft van de hotelgasten bestaat uit zakenreizigers, waarvan de bedrijven de btw kunnen terugvorderen.

Toeristenbelasting

Het kabinet moet volgens de bank dan ook rekening houden met slechts 285 miljoen euro aan extra btw-inkomsten van hotels, in plaats van de verwachte opbrengst van 910 miljoen euro. Daarnaast kan de overheid meer tegenvallers verwachten. Door de dalende omzet en de extra kosten als gevolg van de btw-verhoging dreigen hotels verlieslatend te worden en kan de opbrengst uit winstbelasting terugvallen van 147 miljoen euro in 2022 naar vrijwel nul. Dat geldt ook voor andere logiesverstrekkers, die 111 miljoen euro aan winstbelasting betaalden in 2022.

Ook gemeenten en andere overheden lopen inkomsten mis. Een daling in het aantal overnachtingen leidt tot minder toeristenbelasting en kan op langere termijn ook een verlaging van de onroerendezaakbelasting betekenen, bij een waardedaling van hotelpanden. Minder overnachtingen zorgen ook voor minder inkomsten bij lokale restaurants en bedrijven die excursies en toegangstickets verkopen of fietsen en sloepen verhuren, wat kan leiden tot honderden miljoenen euro's aan gemiste omzet.

16 september '24 (13:30)

Projectontwikkelaar gaat in bezwaar tegen weigering vergunning vakantiepark

Een boommarter houdt de bouw van een vakantiepark in recreatiegebied Vlietland tegen. Omdat het een beschermde diersoort is, kan er geen natuurontheffing worden verleend aan een projectontwikkelaar. Daar laat de projectontwikkelaar het niet bij zitten en dient bezwaar in, meldt Omroep West.

16 september '24 (11:46)

Onderzoeksbureau: ‘Vakantiepark Wico totaal ongeschikt voor recreatie’

Een heel positief oordeel is het niet. Een onderzoeksbureau onderzocht de mogelijkheid voor een recreatieve bestemming voor vakantiepark Wico in Schoonoord. Hun conclusie: het park is er absoluut ongeschikt voor. Vooral voorzieningen blijken te ontbreken, meldt RTV Drenthe.

13 september '24 (14:13)

Man maakt camper schoon en die brandt daarna volledig af

Donderdagmiddag moest de brandweer in Waalwijk naar een brand in een camper. Deze is volledig afgebrand. Het gebeurde vlak nadat de eigenaar de camper had schoongemaakt. De vlammen sloegen onder de motorkap vandaan. Bij de brand kwam veel rook vrij, meldt Brabants Dagblad.

12 september '24 (10:38)

Vakantieparken hebben steeds meer vaste bewoners

Dat er in het hoofdlijnenakkoord is afgesproken om permanente bewoning op vakantieparken te gedogen, blijkt ook uit cijfers van het CBS. Iets meer dan 59.000 mensen stonden op 1 januari 2024 ingeschreven met een woonadres op een vakantiepark. Dat is 14 procent meer dan vijf jaar geleden. Vaak gaat het om eenpersoonshuishoudens van hogere leeftijd met een recente inschrijving in Nederland. Dit melden CBS en NOS. 

11 september '24 (10:27)

Peter Gillis wil dat bewoners vakantiepark Prinsenmeer per direct verlaten

Bewoners van het vakantiepark Prinsenmeer in Asten zijn niet blij met het besluit van televisiebekendheid Peter Gillis. Hij eist dat zij per direct het terrein verlaten, meldt Hart van Nederland.

10 september '24 (12:37)

Vakantiepark vreest voor daling boekingen door plaatsen windmolens

De plannen van de gemeente Voorne aan Zee om twee hoge windmolens te plaatsen vallen niet goed bij vakantiepark Lakeside Resort Brielle in Zwartewaal. De directie van het Roompot-vakantiepark is geschrokken. Daarom heeft het bezwaar aangetekend, meldt PZC.

10 september '24 (10:24)

Caravan in rook opgegaan door brand

Dinsdagochtend woedde een flinke brand op Camping de Konijnenberg in Harderwijk. Daar stond een caravan in brand, waarna de vlammen metershoog boven de caravan uitstaken. Er is dan ook niets meer over van het voertuig, meldt Omroep Gelderland.

09 september '24 (15:05)

Gemeente keurt sloop zwembad op vakantiepark De Berckt goed

De gemeente Peel en Maas geeft toestemming aan vakantiepark De Berckt in Baarlo om een deel van het zwembad, waarvan in juli het dak instortte, te slopen. De gemeente keurde de sloopmelding goed, meldt L1.

09 september '24 (14:44)

Vakantieparken in Neder-Betuwe moeten weer recreatiebestemming worden

Er komt een einde aan de illegale bewoning van de vakantiehuizen op de parken in Neder-Betuwe. Daar gaat de gemeente ‘rigoureus leegvegen’. Om erop toe te zien dat alle illegale, vaak Oost-Europese, bewoners de vakantieparken verlaten, worden extra controleurs ingezet, meldt de Gelderlander.

06 september '24 (13:45)

Boommarter houdt bouw vakantiepark tegen

Bij recreatiegebied Vlietland bij Leidschendam wordt niet gestart met de bouw van een vakantiepark. Daar is namelijk een omgevingsvergunning afgewezen omdat hier een boommarter woont. Of dit een definitief einde van de plannen betekent, dat is niet duidelijk. Volgens wethouder Bianca Bremer houdt uitstel niet direct afstel in, meldt Omroep West.