Ook zo heet? 5 keer afkoelen zonder water of airco
Schaatsen
Schaatsen? In de zomer? Jazeker: het wordt steeds gebruikelijker in Nederland. Als echt schaatsland heeft Nederland flink wat overdekte schaatsplekken, waarvan Thialf in Heerenveen voor velen de bekendste zal zijn. Vorig jaar was dit ijsstadion voor recreanten rond deze tijd van het jaar al geopend voor recreanten, nu is dat pas vanaf 27 juli, en dan alleen voor professionele schatsers. Gelukkig is er een alternatief: de Uithof in Den Haag. Hier is en met september de ijshockeybaan open voor verhuur of om recreatief te schaatsen
Skibanen & skihallen
Nederland voorziet van nature nauwelijks in echte skimogelijkheden, maar dat is met kunstmatige ingrepen in inmiddels ruimschoots rechtgezet: de website van de ANWB vermeld niet minder dan minder dan 77 skibanen. Hier is het overigens niet altijd zo koud als je zou verwachten: het zijn vaak plekken die vooral bedoeld zijn om te leren skiën, en daar is niet altijd sneeuw voor nodig. Zo wordt er bijvoorbeeld vaak gewerkt met rolbanden. Voor de echte kou is een skihal vaak een betere optie. Volgens de website Wintersport.nl heeft Nederland de meeste skihallen ter wereld per hoofd van de bevolking. In totaal zijn er zeven stuks, vooral in de zuidelijke helft van Nederland. SnowWorld in Landgraaf (naar eigen zeggen “het grootste skidorp van Europa”) heeft met 387 meter de langste piste van Nederland.
Zoek het hogerop
Ze mogen weer: de luchtballonen. Door de coronacrisis zaten ze lange tijd aan de grond, maar nu mogen ze weer de lucht in. En dat komt goed uit, want hoog in de lucht is het een stuk koeler! Er zijn tientallen opstapplekken in Nederland. Kijk op luchtballonvaart.nl voor alle informatie.
Duik de diepte in
Ben je geen hoogvlieger? Duik dan de diepte in, want ook daar is koelte te vinden. De trap afdalen de kelder in is al een optie, maar hier kan nog wel een schepje bovenop. Wat dacht je van de Grotten van Valkenburg? Een labyrint aan gangen diep onder de grond, dat sinds 1 juni weer open is voor publiek. Kou gegarandeerd! Sterker nog: ‘De temperatuur in de grotten is ca 14 graden Celsius. Een vestje is aan te raden!’, aldus de website grottenvanvalkenburg.nl.
Cryotherapie
Weinig tijd maar grote behoefte aan koelte? Dan is cryotherapie iets voor jou: je wordt dan in een afgesloten ruimte enkele minuten blootgesteld aan temperaturen tussen de -110 en -180 graden Celsius. Bijkomend voordeel: korte tijd in deze menselijke diepvries verkeren zou een heilzame uitwerking op het lichaam hebben. Van spierpijn tot reuma en van vermoeidheid tot huidproblemen, wie zich blootstelt aan de extreem koude (en droge) lucht van een zogeheten cryosauna zou het er allemaal mee kunnen oplossen. De website Treatwell.nl vermeldt 76 locaties waar cryotherapie wordt aangeboden in Nederland.
Door: Nationale Recreatiegids