Verdwenen zwarte kaketoe uit Avifauna weer veilig terug

Volgens Avifauna raakte de kaketoe gedesoriënteerd tijdens het maken van rondjes ter voorbereiding op een vogeldemonstratie. De wind blies hem naar onbekend terrein, waardoor hij de weg terug niet meer kon vinden. Toen een verzorger hem kwam ophalen, vloog hij direct op hem af, wat erop wijst dat hij graag terug wilde naar het park.
Niet de eerste keer
Het komt vaker voor dat vogels in Avifauna even de weg kwijt raken. De dieren mogen regelmatig vrij rondvliegen, maar soms brengt de wind hen op onbekend terrein. Meestal weten ze echter zelf de weg terug te vinden.
Waarom geen zender of chip?
Avifauna heeft uitgelegd dat het zenderen van kaketoes niet mogelijk is, omdat de vogels met hun sterke snavel de zenders kapot kunnen bijten. Chippen is een optie, maar deze methode helpt niet bij het opsporen van een vermiste vogel, omdat de chip alleen van dichtbij kan worden uitgelezen.
Niet in levensgevaar
Hoewel de kaketoe enkele dagen weg was, leverde dit geen direct gevaar op. De vogel is in staat om zelfstandig noten, zaden en boomknoppen te vinden, waardoor hij niet direct afhankelijk is van het voedsel in het park.
Dankzij een melding van een oplettende voorbijganger en de snelle actie van de verzorgers is de kaketoe inmiddels veilig terug in Avifauna.