Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Uniek: achterkant Nachtwacht voor even te zien voor publiek

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
De Nachtwacht is van zijn oorspronkelijke plek af en voorin het glazen huis gezet. Daarmee start het laatste onderdeel van de onderzoekfase van Operatie Nachtwacht, het grootste onderzoeksproject naar het schilderij van Rembrandt ooit. Rembrandts meesterwerk is van de muur gehaald en in een speciaal ontworpen houder geplaatst zodat onderzoekers van het Rijksmuseum de achterkant van het schilderij kunnen bestuderen. Hierdoor kunnen bezoekers dichter bij De Nachtwacht komen dan ooit en ontstaat de zeldzame gelegenheid dat ook de achterkant kan worden bekeken. De Nachtwacht is tot en met 23 november op deze manier te zien. Dit meldt het Rijksmuseum.
Taco Dibbits: Zodra je een schilderij van de muur en uit de lijst haalt ziet het er opeens heel kwetsbaar uit. Dat geldt ook voor De Nachtwacht. Het schilderij is maar een paar centimeter dik. Je ziet het canvas, het houten raamwerk, het oogt ineens heel fragiel. Het is dus heel spannend om de achterzijde van het schilderij te kunnen zien. Dat kan normaal nooit.
 

Steundoek

 
Aan de achterkant zien bezoekers niet het originele doek waarop Rembrandt De Nachtwacht schilderde. Net als bij de meeste andere schilderijen van 17e-eeuwse Hollandse meesters is een zogenaamd steundoek aangebracht. Zo’n steundoek wordt aan de achterkant van een schilderij tegen het schildersdoek aangeplakt om het extra stevigheid te geven. Het steundoek van De Nachtwacht dateert van 1975, na de beruchte mesaanval. Ook het houten spieraam is uit 1975.
 

Shearography

 
In de eerste week van november wordt shearography toegepast, een techniek die inzicht geeft in de stevigheid waarmee het 46 jaar oude steundoek vast zit aan het originele 17e-eeuwse canvas waarop Rembrandt De Nachtwacht schilderde. Het doel van dit onderzoek is om inzichtelijk te maken of de hechting tussen de twee doeken nog voldoende is. Deze techniek wordt uitgevoerd in samenwerking met wetenschappers van de TU Delft.
 

Onderste verflagen

 
In de tweede week wordt de achterzijde met het blote oog en met behulp van de stereomicroscoop bestudeerd. In de avonduren wordt de achterzijde onderzocht met een macro-XRF scanner. Dit moet meer kennis opleveren over de onderste verflagen. Als deze onderzoeken zijn afgerond zal De Nachtwacht op 23 november weer worden teruggeplaatst op zijn plek. Daarna gaan onderzoekers testen uitvoeren hoe de dikke overschilderingen aan de randen van De Nachtwacht het beste kunnen worden verwijderd. Als dat klaar is begint de daadwerkelijke restauratie van het schilderij. Half december wordt hier meer over bekend gemaakt.
 

Operatie Nachtwacht

 
Operatie Nachtwacht is het grootste en meest omvangrijke onderzoek naar Rembrandts meesterwerk ooit, dat samen met de experts van partner AkzoNobel wordt uitgevoerd. Het doel is om het schilderij optimaal te behouden voor de toekomst. Het onderzoek startte in de zomer van 2019 en vindt plaats voor het oog van het publiek in een speciaal ontworpen glazen ruimte. Er wordt gebruik gemaakt van de nieuwste en meest geavanceerde onderzoekstechnieken.
 
Door: Nationale Recreatiegids
06 september '24 (11:56)

Katja Schuurman en Dennis Weening in nieuw seizoen Waku Waku

De KRO-NCRV-quiz Waku Waku keert 23 september terug op NPO Zapp. Onder anderen Katja Schuurman, Anna Drijver en Dennis Weening zijn in het derde seizoen van de natuurquiz te zien, die wordt gepresenteerd door Sosha Duysker.

06 september '24 (10:27)

Haagse cultuur in de schijnwerpers tijdens Spotlight Festival

Inwoners van Den Haag is kan proeven van de cultuur van de stad tijdens het Spotlight Festival. Op vrijdag 6 september en zaterdag 7 september kunnen inwoners meer dan 200 optredens bijwonen verspreid over 32 locaties in de stad, meldt AD.

06 september '24 ( 8:54)

BNR begint nieuw station met alleen muziek

BNR is donderdag gestart met een eigen muziekzender, getiteld BNR Business Beats. Op de nieuwe zender is dag en nacht enkel muziek te beluisteren.

05 september '24 (14:40)

Volop activiteiten door heel Nederland tijdens Open Monumentendag

Het grootste culturele evenement van Nederland gaat bijna weer van start: op zaterdag 14 en zondag 15 september is de 38 editie van de Open Monumentendag. Door heel Nederland zijn er activiteiten, van Groningen tot Limburg. Duizenden monumenten openen de deuren voor publiek. Toegang is helemaal gratis. Dit meldt Open Monumentendag. 

05 september '24 ( 6:03)

William Spaaij gaat koning Herodes spelen in Jesus Christ Superstar

William Spaaij wordt de komende maanden onderdeel van de cast van Jesus Christ Superstar. De acteur gaat koning Herodes spelen, een rol die hij gaat delen met Alex Klaassen en Paul de Leeuw. Dat heeft producent Albert Verlinde bekendgemaakt.

03 september '24 (15:41)

Museum Klok & Peel in Asten heeft ambitieuze vernieuwingsplannen

Zowel inhoudelijk als fysiek moet het Museum Klok & Peel in Asten een flinke transformatie ondergaan. Daar hangt echter wel een prijskaartje aan van bijna 14 miljoen euro, meldt SIRIS.

03 september '24 (11:32)

Architect dreigt gemeente en Boijmans met rechter om sloop vleugel

Het Belgische architectenbureau Robbrecht & Daem overweegt een rechtszaak aan te spannen tegen de gemeente Rotterdam en museum Boijmans Van Beuningen. Dit als de Rotterdamse gemeenteraad besluit de plannen voor de sloop van de door het bureau ontworpen vleugel van het museum goed te keuren.

03 september '24 ( 9:09)

Voormalig directeur Moam vervolgd om tien zedenfeiten

De voormalige directeur van het cultureel platform Moam in Amsterdam, Martijn N. (36), staat vanaf volgende week donderdag terecht in de rechtbank in Amsterdam voor tien zedenfeiten en een poging tot zware mishandeling. Het Openbaar Ministerie verdenkt N. van zes verkrachtingen, twee pogingen tot verkrachting en ontucht met twee minderjarigen.

02 september '24 (14:55)

Jeugdfonds Sport & Cultuur krijgt 22 procent meer aanvragen

Het aantal ouders dat om een financiële bijdrage vraagt voor de contributie van verenigingen voor hun kinderen is in twee jaar tijd met 22 procent gegroeid. Het Jeugdfonds Sport & Beweging vergeleek het aantal aanvragen van januari tot en met juli van dit jaar met die in dezelfde periode in 2022.

02 september '24 (13:03)

Nu geen steun van gemeente en provincies voor nader onderzoek Slot Hulkestein

De kans dat er een grootschalig vervolgonderzoek komt naar het verloren Slot Hulkestein is niet heel groot. De provincie Flevoland en de gemeente Zeewolde zien hier geen heil in en zijn momenteel terughoudend om een bijdrage te leveren. Dat meldt Omroep Flevoland.