Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

What You See Festival in Utrecht geeft ruim baan aan queer kunstenaar

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
De vierde editie van What You See Festival, van 18 tot en met 21 november in Utrecht, geeft ruim baan aan queer kunstenaars, van eigen bodem én uit het buitenland. Stuk voor stuk zijn het sterke persoonlijkheden die ruimte claimen voor hun lichamen, seksualiteit en identiteit. Dit meldt What You See Festival.

Zo ontrafelt de Zwitserse Teresa Vittucci in Hate Me, Tender het queer potentieel van de Maagd Maria, ontdekt Jürgen Theuns in Good Boy zijn fluïde seksualiteit en nodigt de Spaanse trans man Daniel Mariblanca je met In First Person: The Playroom uit in zijn universum. Ook tonen we een eerste preview van The Worlds Wife, waarin de Amerikaanse trans gender operazangeres Lucia Lucas de lead neemt. 

Queer voorstellingen op het What You See Festival:

 

HATE ME, TENDER (NL première) | Teresa Vittuci | vrij 19 nov | Theater Kikker

De Maagd Maria is de belichaming van puurheid, onschuld en perfectie, de meelevende vrouw en rouwende moeder. In haar onderzoek naar haat en feminisme ontrafelt choreograaf Teresa Vittuci het queer potentieel van dit cruciale vrouwfiguur. Hate Me, Tender is een tedere kruistocht om Maria in haar rol van krachtige heldin en ambassadrice van het queer feminisme te herstellen. 

 

IN FIRST PERSON (NL première) | Daniel Mariblanca | vrij 19 nov | Theater Kikker

De intieme solo In First Person: The Playroom is onderdeel van een groots, multidisciplinair project waarin trans- en non-binaire personen hun ervaringen met hun relaties en omgeving delen. Choreograaf en trans man Mariblanca nodigt je uit in zijn universum. Soms speels, soms heftig maakt hij je deelgenoot van zijn herinneringen.

 

GOOD BOY | Jürgen Theuns | za 20 nov | Theater Kikker

In de troostende coming-of-age voorstelling Good Boy reflecteert theatermaker Jürgen Theuns op zijn coming-out als jonge homo in een dorp in Brabant. Op zijn veertigste wordt hij verliefd op een trans man en zijn vrouw. Deze verliefdheid leidt tot een tweede puberteit, brengt zijn genderidentiteit aan het wankelen en wakkert zijn activisme aan. 

 

THE WORLDS WIFE (preview) | Ragazze Quartet, Lucia Lucas, Jorinde Keesmaat & Tom W Green | zo 21 nov Theater Kikker

Unieke preview van de kameropera The Worlds Wife. De Amerikaanse trans gender operazangeres Lucia Lucas geeft met haar helden-bariton een stem aan elf vrouwen van bekende mannen uit de geschiedenis. The Worlds Wife is geïnspireerd op de gelijknamige gedichtenbundel vanCarol Ann Duffy. De Britse componist Tom W Green componeerde de gedichten op muziek voor Lucia Lucas, het Ragazze Quartet en een looping station. De bejubelde Jorinde Keesmaat tekent voor de regie. 

Door: Nationale Recreatiegids

 

 

06 september '24 (11:56)

Katja Schuurman en Dennis Weening in nieuw seizoen Waku Waku

De KRO-NCRV-quiz Waku Waku keert 23 september terug op NPO Zapp. Onder anderen Katja Schuurman, Anna Drijver en Dennis Weening zijn in het derde seizoen van de natuurquiz te zien, die wordt gepresenteerd door Sosha Duysker.

06 september '24 (10:27)

Haagse cultuur in de schijnwerpers tijdens Spotlight Festival

Inwoners van Den Haag is kan proeven van de cultuur van de stad tijdens het Spotlight Festival. Op vrijdag 6 september en zaterdag 7 september kunnen inwoners meer dan 200 optredens bijwonen verspreid over 32 locaties in de stad, meldt AD.

06 september '24 ( 8:54)

BNR begint nieuw station met alleen muziek

BNR is donderdag gestart met een eigen muziekzender, getiteld BNR Business Beats. Op de nieuwe zender is dag en nacht enkel muziek te beluisteren.

05 september '24 (14:40)

Volop activiteiten door heel Nederland tijdens Open Monumentendag

Het grootste culturele evenement van Nederland gaat bijna weer van start: op zaterdag 14 en zondag 15 september is de 38 editie van de Open Monumentendag. Door heel Nederland zijn er activiteiten, van Groningen tot Limburg. Duizenden monumenten openen de deuren voor publiek. Toegang is helemaal gratis. Dit meldt Open Monumentendag. 

05 september '24 ( 6:03)

William Spaaij gaat koning Herodes spelen in Jesus Christ Superstar

William Spaaij wordt de komende maanden onderdeel van de cast van Jesus Christ Superstar. De acteur gaat koning Herodes spelen, een rol die hij gaat delen met Alex Klaassen en Paul de Leeuw. Dat heeft producent Albert Verlinde bekendgemaakt.

03 september '24 (15:41)

Museum Klok & Peel in Asten heeft ambitieuze vernieuwingsplannen

Zowel inhoudelijk als fysiek moet het Museum Klok & Peel in Asten een flinke transformatie ondergaan. Daar hangt echter wel een prijskaartje aan van bijna 14 miljoen euro, meldt SIRIS.

03 september '24 (11:32)

Architect dreigt gemeente en Boijmans met rechter om sloop vleugel

Het Belgische architectenbureau Robbrecht & Daem overweegt een rechtszaak aan te spannen tegen de gemeente Rotterdam en museum Boijmans Van Beuningen. Dit als de Rotterdamse gemeenteraad besluit de plannen voor de sloop van de door het bureau ontworpen vleugel van het museum goed te keuren.

03 september '24 ( 9:09)

Voormalig directeur Moam vervolgd om tien zedenfeiten

De voormalige directeur van het cultureel platform Moam in Amsterdam, Martijn N. (36), staat vanaf volgende week donderdag terecht in de rechtbank in Amsterdam voor tien zedenfeiten en een poging tot zware mishandeling. Het Openbaar Ministerie verdenkt N. van zes verkrachtingen, twee pogingen tot verkrachting en ontucht met twee minderjarigen.

02 september '24 (14:55)

Jeugdfonds Sport & Cultuur krijgt 22 procent meer aanvragen

Het aantal ouders dat om een financiële bijdrage vraagt voor de contributie van verenigingen voor hun kinderen is in twee jaar tijd met 22 procent gegroeid. Het Jeugdfonds Sport & Beweging vergeleek het aantal aanvragen van januari tot en met juli van dit jaar met die in dezelfde periode in 2022.

02 september '24 (13:03)

Nu geen steun van gemeente en provincies voor nader onderzoek Slot Hulkestein

De kans dat er een grootschalig vervolgonderzoek komt naar het verloren Slot Hulkestein is niet heel groot. De provincie Flevoland en de gemeente Zeewolde zien hier geen heil in en zijn momenteel terughoudend om een bijdrage te leveren. Dat meldt Omroep Flevoland.