Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tentoonstelling over leven met armoede in Nederland

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
In de multimediale tentoonstelling ‘Tegenspoed, verhalen over armoede’ laten documentair fotograaf Dirk-Jan Visser, Noorderlicht en Gevangenismuseum Veenhuizen zien dat er bij armoede veel meer komt kijken dan een lege portemonnee voor dagjes uit. Armoede omvat keuzestress, uitsluiting en schaamte. Dit melden Noorderlicht en Dagblad van het Noorden.  

Persoonlijke verhalen 

Vier personen die hebben geworsteld met armoede doen hun verhaal. Dirk-Jan Visser begeleidt hen met context en schetst de werking van armoedebestrijding en schuldhulpinstanties. Centraal in de tentoonstelling staat hoe deze instanties vaak onvoldoende hulp kunnen bieden aan mensen in een financieel onstabiele situatie.

Schuldenspiraal 

In sommige gevallen wordt er eerder geld verdiend aan de slachtoffers dan dat er goede begeleiding wordt aangeboden om uit de armoedespiraal te komen. Mensen vanuit de hele samenleving komen aan het woord. Van een moeder die in de schulden raakte door te verhuizen tot een jonge student die in de problemen kwam door twee mislukte studies. Met interviews, muziek, foto’s en een nagespeeld intakegesprek bij de schuldhulpverlening komt de ongelofelijke realiteit van armoede in Nederland tot leven. 

50 euro per week 

Een van de betrokkenen vertelt hoe ze met een vijfkoppig gezin van 50 euro per week moest rondkomen nadat ze in de schuldsanering was beland. Tegenwoordig doet zij als ervaringsdeskundige haar verhaal op scholen. Naast het betalen van vasten lasten leidt een beperkt budget ook tot andere problemen. Vrienden die je uitnodigen voor een borrel moet je afwijzen. Vakanties zitten er niet meer in en ouders in de bijstand kunnen hun kinderen niet dezelfde dingen bieden als hun klasgenoten. Ook deze kinderen lopen daardoor een achterstand op. Ze missen bijvoorbeeld sportevenementen, schoolreizen of de kans om zich muzikaal te ontwikkelen. 

De tentoonstelling is tot en met 9 december te aanschouwen in het Gevangenismuseum te Veenhuizen. Het museum is wekelijks geopend vanaf 10:00 tot 17:00 op de dagen dinsdag tot en met zondag. Bezoek deze link voor meer informatie over de entree. 

Door: Nationale Recreatiegids 

06 september '24 (11:56)

Katja Schuurman en Dennis Weening in nieuw seizoen Waku Waku

De KRO-NCRV-quiz Waku Waku keert 23 september terug op NPO Zapp. Onder anderen Katja Schuurman, Anna Drijver en Dennis Weening zijn in het derde seizoen van de natuurquiz te zien, die wordt gepresenteerd door Sosha Duysker.

06 september '24 (10:27)

Haagse cultuur in de schijnwerpers tijdens Spotlight Festival

Inwoners van Den Haag is kan proeven van de cultuur van de stad tijdens het Spotlight Festival. Op vrijdag 6 september en zaterdag 7 september kunnen inwoners meer dan 200 optredens bijwonen verspreid over 32 locaties in de stad, meldt AD.

06 september '24 ( 8:54)

BNR begint nieuw station met alleen muziek

BNR is donderdag gestart met een eigen muziekzender, getiteld BNR Business Beats. Op de nieuwe zender is dag en nacht enkel muziek te beluisteren.

05 september '24 (14:40)

Volop activiteiten door heel Nederland tijdens Open Monumentendag

Het grootste culturele evenement van Nederland gaat bijna weer van start: op zaterdag 14 en zondag 15 september is de 38 editie van de Open Monumentendag. Door heel Nederland zijn er activiteiten, van Groningen tot Limburg. Duizenden monumenten openen de deuren voor publiek. Toegang is helemaal gratis. Dit meldt Open Monumentendag. 

05 september '24 ( 6:03)

William Spaaij gaat koning Herodes spelen in Jesus Christ Superstar

William Spaaij wordt de komende maanden onderdeel van de cast van Jesus Christ Superstar. De acteur gaat koning Herodes spelen, een rol die hij gaat delen met Alex Klaassen en Paul de Leeuw. Dat heeft producent Albert Verlinde bekendgemaakt.

03 september '24 (15:41)

Museum Klok & Peel in Asten heeft ambitieuze vernieuwingsplannen

Zowel inhoudelijk als fysiek moet het Museum Klok & Peel in Asten een flinke transformatie ondergaan. Daar hangt echter wel een prijskaartje aan van bijna 14 miljoen euro, meldt SIRIS.

03 september '24 (11:32)

Architect dreigt gemeente en Boijmans met rechter om sloop vleugel

Het Belgische architectenbureau Robbrecht & Daem overweegt een rechtszaak aan te spannen tegen de gemeente Rotterdam en museum Boijmans Van Beuningen. Dit als de Rotterdamse gemeenteraad besluit de plannen voor de sloop van de door het bureau ontworpen vleugel van het museum goed te keuren.

03 september '24 ( 9:09)

Voormalig directeur Moam vervolgd om tien zedenfeiten

De voormalige directeur van het cultureel platform Moam in Amsterdam, Martijn N. (36), staat vanaf volgende week donderdag terecht in de rechtbank in Amsterdam voor tien zedenfeiten en een poging tot zware mishandeling. Het Openbaar Ministerie verdenkt N. van zes verkrachtingen, twee pogingen tot verkrachting en ontucht met twee minderjarigen.

02 september '24 (14:55)

Jeugdfonds Sport & Cultuur krijgt 22 procent meer aanvragen

Het aantal ouders dat om een financiële bijdrage vraagt voor de contributie van verenigingen voor hun kinderen is in twee jaar tijd met 22 procent gegroeid. Het Jeugdfonds Sport & Beweging vergeleek het aantal aanvragen van januari tot en met juli van dit jaar met die in dezelfde periode in 2022.

02 september '24 (13:03)

Nu geen steun van gemeente en provincies voor nader onderzoek Slot Hulkestein

De kans dat er een grootschalig vervolgonderzoek komt naar het verloren Slot Hulkestein is niet heel groot. De provincie Flevoland en de gemeente Zeewolde zien hier geen heil in en zijn momenteel terughoudend om een bijdrage te leveren. Dat meldt Omroep Flevoland.