Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Na twee dramatische coronajaren krabbelen musea eindelijk weer op

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Terwijl het coronavirus en de bijbehorende maatregelen in ons land meer en meer op de achtergrond raakten, kwamen er in de musea weer steeds meer bezoekers. De bezoekersaantallen zijn veelal nog niet te vergelijken met die van voor de pandemie, maar over het algemeen is de stijgende lijn ingezet, na twee dramatische jaren.

In 2021 trokken de musea samen slechts 12,3 miljoen bezoekers, ruim 2 miljoen minder dan een jaar eerder en 64 procent minder dan in 2019 voor de coronapandemie uitbrak.

Het Rijksmuseum in Amsterdam verwelkomde in 2022 ruim 1,7 miljoen mensen. Het trok onder meer de aandacht met de expositie Revolusi! Indonesië Onafhankelijk. Het museum, door de Hollandse meesters ook vaak een vast bezoekonderdeel voor buitenlanders, trok vorig jaar 625.000 bezoekers, nog minder dan het jaar ervoor. In 2019 waren het er nog 2,7 miljoen.

Records

Sommige musea boekten toch records. Singer Laren zag met 213.000 nog nooit zoveel bezoekers. Dit is volgens het museum mede te danken aan een nieuwe collectie en dito vleugel. Museum Arnhem, dat een paar jaar dicht was wegens verbouwing en in mei weer openging, haalde in december de 100.000e bezoeker binnen en boekte daarmee ook een record.

Het Drents Museum in Assen, vaak goed voor een stevige publieksknaller, telde over 2022 circa 185.000 bezoekers, ruim meer dan in het pre-coronajaar 2019 toen de teller op 171.000 bleef steken. Grote trekpleister was Viva la Frida! - Life and art of Frida Kahlo.

Rembrandt en Vermeer

Het Mauritshuis in Den Haag kreeg in het 200e jaar van zijn bestaan zo'n 400.000 bezoekers over de vloer. Het kreeg van de Frick Collection in New York het beroemde zelfportret van Rembrandt uit 1658 en nog een Vermeer te leen, wat meehielp.

Rijksmuseum Boerhaave in Leiden zag in 2022 de bezoekersaantallen ook weer stijgen tot ruim 85.000 bezoekers. Het wetenschapsmuseum is vol hoop voor 2023, als gememoreerd wordt dat het 350 jaar geleden is dat Antoni van Leeuwenhoek met zijn zelfgemaakte microscoop de microwereld ontdekte.

Fernand Léger

Museum Panorama Mesdag in Den Haag ontving ongeveer 85.000 bezoekers, nog maar 63 procent van het aantal van 2019, maar de belangstelling voor de expositie van Suze Robertson (1855-1922) maakte veel goed. Het Amsterdam Museum heeft, met onder meer de expositie van de Gouden Koets, op de hoofdlocaties 106.000 bezoekers getrokken. Het Bonnefantenmuseum in Maastricht telde meer dan 100.000 bezoekers. Het Kröller-Müller in Otterlo, dat een nieuw ontdekt schilderij van Fernand Léger vertoont, sluit het jaar 2022 af met 210.000 bezoekers.

Het Nederlands Openluchtmuseum, de publiekslieveling in Arnhem, kreeg 475.000 mensen aan de kassa.

Door: ANP

02 januari '25 (13:00)

PostNL brengst speciale postzegel uit voor 750 jaar Amsterdam

PostNL brengt speciaal voor de 750e verjaardag van Amsterdam een postzegelvel uit. Elk vel bevat vijf postzegels, met daarop een doorlopend lint met het getal 750 erop. Het is een verwijzing naar de officiële jubileumslinger, die door de hele hoofdstad te zien is.

02 januari '25 (12:50)

Animatiefilm Dikkie Dik 2 ontvangt Gouden Film-award

De animatiefilm Dikkie Dik 2: Een Nieuwe Vriend voor Dikkie Dik heeft 100.000 bioscoopbezoekers weten te trekken. Regisseurs Joost van den Bosch en Erik Verkerk hebben daarom een Gouden Film-award gekregen in Pathé Haarlem.

02 januari '25 (11:45)

Namen Tweede Wereldoorlog verdachten online en archief online toegankelijk

Het project Oorlog voor de Rechter publiceert donderdag een lijst met namen van mensen die in de Tweede Wereldoorlog werden verdacht van collaboratie met de Duitse bezetter en die inmiddels zijn overleden. De verdachten komen allemaal voor in het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR). Dat omvangrijke oorlogsarchief zou vanaf januari volledig openbaar en deels digitaal doorzoekbaar worden voor iedereen, maar dat gaat voorlopig niet door. Wel is het vanaf 2 januari dus mogelijk om online te zien of een verdachte in het CABR voorkomt of niet.

02 januari '25 (11:15)

Euphoria na twee jaar weer populairste songfestivalliedje aller tijden

Euphoria van Loreen is na twee jaar weer verkozen tot het populairste songfestivalliedje aller tijden. Het nummer, dat in 2012 het Eurovisie Songfestival won, kreeg van fans de meeste punten voor de jaarlijkse ESC Top 250, een initiatief van het Belgische songfestival.be.

02 januari '25 (10:00)

Pieter Derks: oudejaarsconference was een "feest om te mogen doen"

Pieter Derks kijkt met veel plezier terug op zijn oudejaarsconference Nu Even Niet. In een bericht op Instagram noemt de 40-jarige cabaretier de voorstelling "een feest om te mogen doen". Het was voor Derks de eerste keer dat hij de oudejaarsconference voor NPO 1 mocht maken.

02 januari '25 ( 8:40)

Boek Longeneeslijk van Eva Hermans-Kroot blijft bovenaan Bestseller 60 staan

Het boek Longeneeslijk van Eva Hermans-Kroot blijft bovenaan de Bestseller 60 van boekenkoepel CPNB staan. Het boek kwam een week geleden de lijst binnen. Hermans-Kroot, bekend door haar deelname aan het televisieprogramma Over Mijn Lijk, overleed eind vorige maand op 26-jarige leeftijd aan longkanker.

31 december '24 (13:19)

Verdwenen ijsbeer uit Emmen weer teruggevonden bij oudejaarsvereniging De Nachtdravers

Oudejaarsvereniging De Nachtdravers heeft de verlichte ijsbeer uit Emmen ‘gestolen’. Voor de kerstdagen stond de ijsbeer al niet meer op zijn bekende plek in het centrum van Emmen. Het kunstwerk is inmiddels gespot in het Friese Donkerbroek. Dat meldt RTV Drenthe.

31 december '24 ( 8:30)

De meest gelezen artikelen van afgelopen jaar: dit hield jullie bezig!

Het afgelopen jaar werd de Nationale Recreatiegids druk bezocht door lezers die op zoek waren naar inspiratie, tips en nieuws rondom recreatie en avontuur. We zetten de meest gelezen artikelen voor je op een rij, compleet met een korte samenvatting. Klik op de links om het volledige artikel te lezen. Eindigen doen we met hét populairste artikel van het jaar.

30 december '24 (16:30)

Afscheidsgesprek Eva Hermans-Kroot op Qmusic verkozen tot Radiomoment van het Jaar 2024

Het afscheidsgesprek dat Mattie Valk in de Qmusic-ochtendshow Mattie & Marieke voerde met de inmiddels overleden Eva Hermans-Kroot is verkozen tot het Radiomoment van het Jaar 2024. Dat is zondagavond bekendgemaakt in een speciale uitzending van het Omroep MAX-radioprogramma De Perstribune op NPO Radio 1. De prijs wordt uitgereikt door meerdere radiopresentatoren.

30 december '24 (10:00)

Jaïr Stranders uitgeroepen tot Taalstaatmeester van 2024

Filosoof en theatermaker Jaïr Stranders is uitgeroepen tot Taalstaatmeester van 2024. Dat gebeurde zaterdag in het NPO Radio 1-programma De Taalstaat van Frits Spits. De onderscheiding gaat jaarlijks naar degene die zich het afgelopen jaar heeft onderscheiden in taalgebruik.