Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Uslu en Kunstenbond praten over eerlijke betaling muzikanten

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Uslu en Kunstenbond praten over eerlijke betaling muzikanten
Staatssecretaris van Cultuur en Media Gunay Uslu is om tafel gaan zitten met de Kunstenbond en de Creatieve Coalitie om te praten over eerlijke betaling van popmuzikanten. Tijdens het gesprek, dat woensdag plaatshad, hebben de vakbond en de vertegenwoordiger van 44 beroepsorganisaties in de culturele en creatieve sectoren bij Uslu aangedrongen "de positie van makers in de arbeidsmarkt te versterken".

Op vrijdag 20 januari kreeg Uslu tijdens Eurosonic Noorderslag de resultaten van een onderzoek naar fair pay in de muziek gepresenteerd. In het afgelopen jaar deed de Kunstenbond onder begeleiding van Platform ACCT onderzoek naar de vraag wat er nodig is voor eerlijke betaling van popmuzikanten. De conclusie: veel popmuzikanten werken voor minder dan de helft van het minimumsalaris.

Fair pay

Volgens het onderzoek is er een tekort van 7,8 miljoen euro om de inkomsten van popmuzikanten uit liveoptredens fair pay te laten zijn. De Kunstenbond en de Creatieve Collectie achten "een kunstenaarsbeleid nodig om de positie van makers te verbeteren". Volgens hen is het huidige cultuurbeleid "te eenzijdig gericht op de instellingen en plaatst het de makers en uitvoerenden in een afhankelijke positie". Dat leidt volgens de organisaties tot "slechte contracten, oneerlijke beloning, grote risico’s op ongezonde werkdruk en grensoverschrijdend gedrag".

De Kunstenbond en de Creatieve Coalitie hebben bij Uslu aangedrongen op "het invoeren van verplichtende maatregelen om fair pay en fair practice na te komen en cultuurmakers in het toekomstige beleid centraal te stellen". Zij "steunen de intentie en initiatieven van de staatssecretaris om de arbeidsmarkt in de sector te herstellen en de positie van de maker te versterken".

Door: ANP

02 januari '25 (13:00)

PostNL brengst speciale postzegel uit voor 750 jaar Amsterdam

PostNL brengt speciaal voor de 750e verjaardag van Amsterdam een postzegelvel uit. Elk vel bevat vijf postzegels, met daarop een doorlopend lint met het getal 750 erop. Het is een verwijzing naar de officiële jubileumslinger, die door de hele hoofdstad te zien is.

02 januari '25 (12:50)

Animatiefilm Dikkie Dik 2 ontvangt Gouden Film-award

De animatiefilm Dikkie Dik 2: Een Nieuwe Vriend voor Dikkie Dik heeft 100.000 bioscoopbezoekers weten te trekken. Regisseurs Joost van den Bosch en Erik Verkerk hebben daarom een Gouden Film-award gekregen in Pathé Haarlem.

02 januari '25 (11:45)

Namen Tweede Wereldoorlog verdachten online en archief online toegankelijk

Het project Oorlog voor de Rechter publiceert donderdag een lijst met namen van mensen die in de Tweede Wereldoorlog werden verdacht van collaboratie met de Duitse bezetter en die inmiddels zijn overleden. De verdachten komen allemaal voor in het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR). Dat omvangrijke oorlogsarchief zou vanaf januari volledig openbaar en deels digitaal doorzoekbaar worden voor iedereen, maar dat gaat voorlopig niet door. Wel is het vanaf 2 januari dus mogelijk om online te zien of een verdachte in het CABR voorkomt of niet.

02 januari '25 (11:15)

Euphoria na twee jaar weer populairste songfestivalliedje aller tijden

Euphoria van Loreen is na twee jaar weer verkozen tot het populairste songfestivalliedje aller tijden. Het nummer, dat in 2012 het Eurovisie Songfestival won, kreeg van fans de meeste punten voor de jaarlijkse ESC Top 250, een initiatief van het Belgische songfestival.be.

02 januari '25 (10:00)

Pieter Derks: oudejaarsconference was een "feest om te mogen doen"

Pieter Derks kijkt met veel plezier terug op zijn oudejaarsconference Nu Even Niet. In een bericht op Instagram noemt de 40-jarige cabaretier de voorstelling "een feest om te mogen doen". Het was voor Derks de eerste keer dat hij de oudejaarsconference voor NPO 1 mocht maken.

02 januari '25 ( 8:40)

Boek Longeneeslijk van Eva Hermans-Kroot blijft bovenaan Bestseller 60 staan

Het boek Longeneeslijk van Eva Hermans-Kroot blijft bovenaan de Bestseller 60 van boekenkoepel CPNB staan. Het boek kwam een week geleden de lijst binnen. Hermans-Kroot, bekend door haar deelname aan het televisieprogramma Over Mijn Lijk, overleed eind vorige maand op 26-jarige leeftijd aan longkanker.

31 december '24 (13:19)

Verdwenen ijsbeer uit Emmen weer teruggevonden bij oudejaarsvereniging De Nachtdravers

Oudejaarsvereniging De Nachtdravers heeft de verlichte ijsbeer uit Emmen ‘gestolen’. Voor de kerstdagen stond de ijsbeer al niet meer op zijn bekende plek in het centrum van Emmen. Het kunstwerk is inmiddels gespot in het Friese Donkerbroek. Dat meldt RTV Drenthe.

31 december '24 ( 8:30)

De meest gelezen artikelen van afgelopen jaar: dit hield jullie bezig!

Het afgelopen jaar werd de Nationale Recreatiegids druk bezocht door lezers die op zoek waren naar inspiratie, tips en nieuws rondom recreatie en avontuur. We zetten de meest gelezen artikelen voor je op een rij, compleet met een korte samenvatting. Klik op de links om het volledige artikel te lezen. Eindigen doen we met hét populairste artikel van het jaar.

30 december '24 (16:30)

Afscheidsgesprek Eva Hermans-Kroot op Qmusic verkozen tot Radiomoment van het Jaar 2024

Het afscheidsgesprek dat Mattie Valk in de Qmusic-ochtendshow Mattie & Marieke voerde met de inmiddels overleden Eva Hermans-Kroot is verkozen tot het Radiomoment van het Jaar 2024. Dat is zondagavond bekendgemaakt in een speciale uitzending van het Omroep MAX-radioprogramma De Perstribune op NPO Radio 1. De prijs wordt uitgereikt door meerdere radiopresentatoren.

30 december '24 (10:00)

Jaïr Stranders uitgeroepen tot Taalstaatmeester van 2024

Filosoof en theatermaker Jaïr Stranders is uitgeroepen tot Taalstaatmeester van 2024. Dat gebeurde zaterdag in het NPO Radio 1-programma De Taalstaat van Frits Spits. De onderscheiding gaat jaarlijks naar degene die zich het afgelopen jaar heeft onderscheiden in taalgebruik.