Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Podia en festivals hebben moeite met doorberekenen kosten in tickets

Door ANP
schedule 6 min
location_on [xx]km
Podia en festivals hebben moeite met doorberekenen kosten in tickets
Poppodia en festivals moeten kostenstijgingen noodgedwongen doorberekenen in ticket- en horecaprijzen, maar spreken van een constante "worsteling" om dit in balans te brengen. De zorg bestaat dat sommige mensen een kaartje op een gegeven moment niet meer kunnen betalen. Dat komt naar voren uit een rondgang van het ANP langs poppodia, concert- en festivalorganisator MOJO en de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF).

De VNPF meldde woensdag dat er zorgen zijn over de gestegen kosten in 2022, zoals voor personeel, huisvesting en inkoop horeca. De uitgaven van de bevraagde podia stegen met 8 procent ten opzichte van 2019. Het gevolg daarvan is helder, stelt directeur Berend Schans. "Eten, drinken en tickets worden duurder. Dat zijn eigenlijk de enige knoppen waar we aan kunnen draaien."

Maar de kosten kun je niet "één op één" doorberekenen, meent Schans. "Het is altijd een worsteling, want wat kun je vragen?", zegt ook MOJO-festivaldirecteur Ronny Hooch Antink. Die vraag leeft ook bij poppodia TivoliVredenburg in Utrecht, Boerderij in Zoetermeer en Baroeg in Rotterdam. "De extra kosten komen uiteindelijk uit bij de consument", zegt Arie Verstegen, directeur van poppodium Boerderij. "Het is heel moeilijk aan te geven hoeveel rek daarin zit."

Kleinere portemonnee

Jeroen Bartelse, directeur van TivoliVredenburg, laat weten dat bij die afweging "voorop staat dat toegankelijkheid tot concerten voor bezoekers met een kleinere portemonnee niet in het geding komt". Volgens Baroeg-directeur Leon van Rijnsbergen is het onvermijdelijk dat de ticketprijs stijgt als andere kosten toenemen. "Dat betekent dat een deel van de bezoekers het niet meer kan betalen."

Schans vreest onder meer voor toegankelijkheid voor jongeren. "Die hebben een smalle beurs, die gaan ook hun knopen tellen. Als het is gelukt om een kaartje voor Taylor Swift te kopen, dan hebben ze voor de rest van het jaar geen geld meer om ergens anders heen te gaan." Ook Van Rijnsbergen kan zich voorstellen "dat een deel van de jongeren het misschien niet meer kan betalen", laat hij weten.

Selectiever

Hoge prijzen zorgen ervoor dat sommigen "selectiever worden", denkt Verstegen. "Waarschijnlijk gaan mensen dan toch naar bekendere optredens." Zo benoemt Schans dat sommigen bereid zijn "idiote prijzen" te betalen voor bijvoorbeeld Taylor Swift of Coldplay. Hooch Antink denkt dat dit ook voor festivals opgaat. "Mensen maken toch een afweging en gaan bijvoorbeeld wel naar grote festivals als Pinkpop, maar stellen daarmee andere dingen uit."

Vooral voor minder bekende festivals en optredens kunnen de gevolgen van de prijsstijging groot zijn, denken de bevraagden. "Voor grote concerten zijn mensen gewend aan hoge prijzen", zegt Verstegen. "Als het gaat om minder bekende bands, dan moet je je toch afvragen hoeveel mensen nog bereid zijn te gaan betalen."

06 september '24 (11:56)

Katja Schuurman en Dennis Weening in nieuw seizoen Waku Waku

De KRO-NCRV-quiz Waku Waku keert 23 september terug op NPO Zapp. Onder anderen Katja Schuurman, Anna Drijver en Dennis Weening zijn in het derde seizoen van de natuurquiz te zien, die wordt gepresenteerd door Sosha Duysker.

06 september '24 (10:27)

Haagse cultuur in de schijnwerpers tijdens Spotlight Festival

Inwoners van Den Haag is kan proeven van de cultuur van de stad tijdens het Spotlight Festival. Op vrijdag 6 september en zaterdag 7 september kunnen inwoners meer dan 200 optredens bijwonen verspreid over 32 locaties in de stad, meldt AD.

06 september '24 ( 8:54)

BNR begint nieuw station met alleen muziek

BNR is donderdag gestart met een eigen muziekzender, getiteld BNR Business Beats. Op de nieuwe zender is dag en nacht enkel muziek te beluisteren.

05 september '24 (14:40)

Volop activiteiten door heel Nederland tijdens Open Monumentendag

Het grootste culturele evenement van Nederland gaat bijna weer van start: op zaterdag 14 en zondag 15 september is de 38 editie van de Open Monumentendag. Door heel Nederland zijn er activiteiten, van Groningen tot Limburg. Duizenden monumenten openen de deuren voor publiek. Toegang is helemaal gratis. Dit meldt Open Monumentendag. 

05 september '24 ( 6:03)

William Spaaij gaat koning Herodes spelen in Jesus Christ Superstar

William Spaaij wordt de komende maanden onderdeel van de cast van Jesus Christ Superstar. De acteur gaat koning Herodes spelen, een rol die hij gaat delen met Alex Klaassen en Paul de Leeuw. Dat heeft producent Albert Verlinde bekendgemaakt.

03 september '24 (15:41)

Museum Klok & Peel in Asten heeft ambitieuze vernieuwingsplannen

Zowel inhoudelijk als fysiek moet het Museum Klok & Peel in Asten een flinke transformatie ondergaan. Daar hangt echter wel een prijskaartje aan van bijna 14 miljoen euro, meldt SIRIS.

03 september '24 (11:32)

Architect dreigt gemeente en Boijmans met rechter om sloop vleugel

Het Belgische architectenbureau Robbrecht & Daem overweegt een rechtszaak aan te spannen tegen de gemeente Rotterdam en museum Boijmans Van Beuningen. Dit als de Rotterdamse gemeenteraad besluit de plannen voor de sloop van de door het bureau ontworpen vleugel van het museum goed te keuren.

03 september '24 ( 9:09)

Voormalig directeur Moam vervolgd om tien zedenfeiten

De voormalige directeur van het cultureel platform Moam in Amsterdam, Martijn N. (36), staat vanaf volgende week donderdag terecht in de rechtbank in Amsterdam voor tien zedenfeiten en een poging tot zware mishandeling. Het Openbaar Ministerie verdenkt N. van zes verkrachtingen, twee pogingen tot verkrachting en ontucht met twee minderjarigen.

02 september '24 (14:55)

Jeugdfonds Sport & Cultuur krijgt 22 procent meer aanvragen

Het aantal ouders dat om een financiële bijdrage vraagt voor de contributie van verenigingen voor hun kinderen is in twee jaar tijd met 22 procent gegroeid. Het Jeugdfonds Sport & Beweging vergeleek het aantal aanvragen van januari tot en met juli van dit jaar met die in dezelfde periode in 2022.

02 september '24 (13:03)

Nu geen steun van gemeente en provincies voor nader onderzoek Slot Hulkestein

De kans dat er een grootschalig vervolgonderzoek komt naar het verloren Slot Hulkestein is niet heel groot. De provincie Flevoland en de gemeente Zeewolde zien hier geen heil in en zijn momenteel terughoudend om een bijdrage te leveren. Dat meldt Omroep Flevoland.