Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Eindelijk cultuurnota voor Staphorst: 'God gaf de mens cultuurmandaat'

Door Johanne Levinsky
schedule 2 min
location_on [xx]km
Eindelijk cultuurnota voor Staphorst: 'God gaf de mens cultuurmandaat'
Staphorst besteedde lange tijd onvoldoende aandacht aan kunst en cultuur. De gemeente wil hier nu extra de aandacht op vestigen via ‘Typisch Stapperst’. Hiervoor is ook een cultuurnota opgesteld, die sinds 2020 is uitgesteld. De gemeenteraad riep hier toen toe op, maar omdat de SGP cultuur ‘aangenaam’ noemde was er eerst aandacht voor andere zaken. In orthodox-christelijke gemeenschappen is het ook niet ongewoon voor mensen om cultuur te mijden, legt Alberto Schra van ChristenUnie uit. Dit meldt De Stentor. 

“Cultuur kan een ondergeschoven kindje worden. Ook in Staphorst – of misschien wel juist in Staphorst. Het is bekend dat in orthodox-christelijke gemeenschappen cultuurmijdend gedrag voorkomt. Sommige christenen houden zich ver van kunst en cultuur, maar God gaf de mens een cultuurmandaat", zei Schra in 2017.

Cultuureducatie

Het gemeentebestuur wil nu extra aandacht vestigen op kunst en cultuur, via thema’s als cultuureducatie, erfgoed, historie, cultuurtoerisme en bibliotheek en archief. Staphorst kent een actief verenigingsleven, heeft een innovatieve maakindustrie en zit vol met identiteit en traditie.

De gemeente Staphorst heeft ook de functie van ‘cultuurmakelaar participatie’ in het leven geroepen. Deze moet alle culturele partijen in verschillende sectoren met elkaar verbinden, waarbij de focus ligt op jongeren en educatie.

06 september '24 (11:56)

Katja Schuurman en Dennis Weening in nieuw seizoen Waku Waku

De KRO-NCRV-quiz Waku Waku keert 23 september terug op NPO Zapp. Onder anderen Katja Schuurman, Anna Drijver en Dennis Weening zijn in het derde seizoen van de natuurquiz te zien, die wordt gepresenteerd door Sosha Duysker.

06 september '24 (10:27)

Haagse cultuur in de schijnwerpers tijdens Spotlight Festival

Inwoners van Den Haag is kan proeven van de cultuur van de stad tijdens het Spotlight Festival. Op vrijdag 6 september en zaterdag 7 september kunnen inwoners meer dan 200 optredens bijwonen verspreid over 32 locaties in de stad, meldt AD.

06 september '24 ( 8:54)

BNR begint nieuw station met alleen muziek

BNR is donderdag gestart met een eigen muziekzender, getiteld BNR Business Beats. Op de nieuwe zender is dag en nacht enkel muziek te beluisteren.

05 september '24 (14:40)

Volop activiteiten door heel Nederland tijdens Open Monumentendag

Het grootste culturele evenement van Nederland gaat bijna weer van start: op zaterdag 14 en zondag 15 september is de 38 editie van de Open Monumentendag. Door heel Nederland zijn er activiteiten, van Groningen tot Limburg. Duizenden monumenten openen de deuren voor publiek. Toegang is helemaal gratis. Dit meldt Open Monumentendag. 

05 september '24 ( 6:03)

William Spaaij gaat koning Herodes spelen in Jesus Christ Superstar

William Spaaij wordt de komende maanden onderdeel van de cast van Jesus Christ Superstar. De acteur gaat koning Herodes spelen, een rol die hij gaat delen met Alex Klaassen en Paul de Leeuw. Dat heeft producent Albert Verlinde bekendgemaakt.

03 september '24 (15:41)

Museum Klok & Peel in Asten heeft ambitieuze vernieuwingsplannen

Zowel inhoudelijk als fysiek moet het Museum Klok & Peel in Asten een flinke transformatie ondergaan. Daar hangt echter wel een prijskaartje aan van bijna 14 miljoen euro, meldt SIRIS.

03 september '24 (11:32)

Architect dreigt gemeente en Boijmans met rechter om sloop vleugel

Het Belgische architectenbureau Robbrecht & Daem overweegt een rechtszaak aan te spannen tegen de gemeente Rotterdam en museum Boijmans Van Beuningen. Dit als de Rotterdamse gemeenteraad besluit de plannen voor de sloop van de door het bureau ontworpen vleugel van het museum goed te keuren.

03 september '24 ( 9:09)

Voormalig directeur Moam vervolgd om tien zedenfeiten

De voormalige directeur van het cultureel platform Moam in Amsterdam, Martijn N. (36), staat vanaf volgende week donderdag terecht in de rechtbank in Amsterdam voor tien zedenfeiten en een poging tot zware mishandeling. Het Openbaar Ministerie verdenkt N. van zes verkrachtingen, twee pogingen tot verkrachting en ontucht met twee minderjarigen.

02 september '24 (14:55)

Jeugdfonds Sport & Cultuur krijgt 22 procent meer aanvragen

Het aantal ouders dat om een financiële bijdrage vraagt voor de contributie van verenigingen voor hun kinderen is in twee jaar tijd met 22 procent gegroeid. Het Jeugdfonds Sport & Beweging vergeleek het aantal aanvragen van januari tot en met juli van dit jaar met die in dezelfde periode in 2022.

02 september '24 (13:03)

Nu geen steun van gemeente en provincies voor nader onderzoek Slot Hulkestein

De kans dat er een grootschalig vervolgonderzoek komt naar het verloren Slot Hulkestein is niet heel groot. De provincie Flevoland en de gemeente Zeewolde zien hier geen heil in en zijn momenteel terughoudend om een bijdrage te leveren. Dat meldt Omroep Flevoland.