Bijna 3 miljoen euro voor behoud Zeeuws erfgoed
De monumenten waar de subsidie naartoe gaat zijn onder andere historische boerderijen, molens, orgels en een buitenplaats. Deze zijn van grote cultuurhistorische waarde en vormen vaak een onmisbaar onderdeel van ons landschap. Door de monumenten te onderhouden kunnen ook toekomstige generaties blijven genieten van deze bijzondere plekken.
Lokale economie
Niet alleen heeft de restauratie een positieve werking op het cultureel erfgoed in de provincie, het draagt ook bij aan de lokale economie. Zo worden lokale bedrijven ingeschakeld voor de restauratie en trekken opgeknapte monumenten meer toeristen. Dat heeft op zijn beurt weer een positief effect op de horeca en de detailhandel.
Monumenten
De restauratie subsidie was overschreven, dus moest er een selectie worden gemaakt. In totaal is voor 28 monumenten een restauratiesubsidie aangevraagd, waarvan er 13 zijn uitgekozen. Op basis van een aantal criteria, zoals de cultuurhistorische waarde, de bouwkundige staat en de mate waarin de eigenaar zelf in de restauratie investeert is een keuze gemaakt. De monumenten die een subsidie ontvangen zijn:
- Hoeve in Hollestelle, Ovezande
- Jachthuis, Kloetinge
- Boerderij Zorgwijk, Ellewoutsdijk
- Hoeve Huijgens, Sint Annaland
- Molen de Hoed, Waarde
- Hess-orgel, Kloetinge
- Schuur boerderij, Kwadendamme
- De Rijckere orgel, Middelburg
- Molen De Jonge Johannes, Serooskerke
- Standaardmolen, Retranchement
- Molen Nooitgedacht, Cadzand
- Molen Windlust, Hoek
- N. H. Kerk, Yerseke
Foto: Provincie Zeeland