Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Schrijfster en journaliste Lisette Lewin op 85-jarige leeftijd overleden

Door ANP
schedule 2 min
location_on [xx]km
Schrijfster en journaliste Lisette Lewin op 85-jarige leeftijd overleden
Schrijfster en journaliste Lisette Lewin is dinsdag overleden, meldt uitgeverij Nijgh & Van Ditmar donderdag. Lewin begon als freelancejournalist voor onder andere de Volkskrant en brak in 1989 door met de autobiografische roman Voor bijna alles bang geweest. Lewin was 85 jaar.

Lewin werd in 1939 in Den Haag geboren in een Joodse familie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef ze op verschillende onderduikadressen. Veel van haar familieleden overleefden de oorlog niet. Eind jaren 50 woonde de familie Lewin enkele jaren in Indonesië.

Romans

Haar roman Voor bijna alles bang geweest werd bekroond met het Gouden Ezelsoor en werd vertaald naar het Duits. Andere boeken van Lewin zijn Een hart van prikkeldraad (1992), Vorig jaar in Jeruzalem (1996) en Herfstreis naar Dantzig (1997). Haar meest recente romans zijn De verloren savanne (2008) en Bach onder de palmen (2012).

"In haar werk toonde ze zich een nieuwsgierig, fijnzinnig observator, met een scherp oog voor detail en het absurde", meldt uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, waaraan Lewin meer dan 35 jaar verbonden was. "We zullen haar missen."

13 september '24 (10:03)

Zwaard van duizend jaar oud gevonden in Utrechtse Linschoten

In Linschoten in Utrecht is een zwaard gevonden van duizend jaar oud. Het wapen is een meter lang en weegt net geen kilo. Ook zijn er resten van hout en leer op het handvat gevonden. Volgens deskundigen verkeert het in een best goede staat, meldt NOS.

12 september '24 (12:03)

Eerste museale solotentoonstelling voor Nick Cave in Museum Voorlinden

Nick Cave krijgt in Musuem Voorlinden zijn allereerste museale solotentoonstelling ooit. Zijn serie The Devil – A Life wordt er tentoongesteld: zeventien handbeschilderde keramische figuren waarmee Cave vertelt over het leven van de duivel van begin tot eind. De tentoonstelling van Nick Cave is vanaf 14 december te zien, meldt Voorlinden.

12 september '24 ( 9:06)

Voor tweede jaar op rij neemt aantal bibliotheekleden toe

Voor het tweede jaar op rij is vorig jaar het aantal bibliotheekleden toegenomen. Dat meldt statistiekbureau CBS na onderzoek samen met de KB, de nationale bibliotheek van ons land. In de jaren voor de coronapandemie daalde het aantal leden juist.

12 september '24 ( 8:03)

Andere landen kopen boekverfilming Een schitterend gebrek

De film Een schitterend gebrek is aan "een tiental" landen verkocht. Producent Kaap Holland Film maakte woensdag bekend dat de film is verkocht aan onder meer Spanje, Portugal, Israël en India.

12 september '24 ( 6:06)

Tentoonstelling van boekenpetitie tegen 21% btw in Tweede Kamer

De petitie tegen de btw-verhoging op boeken wordt in de Tweede Kamer tentoongesteld. Een 2 meter hoog boek van kinderboekenschrijver Francine Oomen met de fictieve titel Hoe overleef ik 21% btw op boeken? staat er centraal opgesteld.

11 september '24 (12:26)

Directeur ITA: gesprek over foyer Van Hove nu niet aan de orde

Algemeen directeur Clayde Menso van International Theater Amsterdam (ITA) vindt het "veel te snel" om het te hebben over een eventuele vernoeming van een foyer naar de vertrokken regisseur Ivo van Hove. Dat zegt Menso in een gesprek met Het Parool.

11 september '24 ( 9:01)

De Brief voor de Koning van Tonke Dragt wordt theatervoorstelling

De internationale bestseller De Brief voor de Koning van Tonke Dragt gaat als jeugdvoorstelling het theater in. De voorstelling is vanaf september 2025 te zien, maakte productiehuis Sterke Verhalen woensdag bekend. Dragt, die in juli op 93-jarige leeftijd overleed, gaf voor haar dood nog toestemming voor en goedkeuring aan het project.

11 september '24 ( 8:56)

Theaters Diligentia en PePijn lijken toch gered met subsidie

Theaters Diligentia en PePijn en kunstonderwijsinstelling KOO lijken dankzij een door Den Haag extra uitgetrokken bedrag van 5 miljoen euro toch gered te worden voor de komende jaren. Eerder was het advies uitgebracht om geen subsidie aan deze instellingen toe te kennen. Het college van burgemeester en wethouders neemt dat advies dus niet helemaal over, maakte het dinsdag zelf bekend.

11 september '24 ( 8:36)

Organisaties waarschuwen voor 'kaalslag' culturele sector

Als het kabinet alle maatregelen doorvoert die kunst- en cultuur raken, loopt de sector jaarlijks 350 miljoen euro mis. Daarvoor waarschuwt een consortium van gemeenten, private financiers en organisaties uit de culturele sector.

10 september '24 (15:51)

Musical De Tocht stopt definitief: geen doorstart

De curator die het faillissement leidt en de mogelijke doorstart voor de musical De Tocht onderzocht, zegt dat het te ingewikkeld is. Daarom komt er definitief geen vervolg, meldt Omroep Friesland.