Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Voor tweede jaar op rij neemt aantal bibliotheekleden toe

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Voor tweede jaar op rij neemt aantal bibliotheekleden toe
Voor het tweede jaar op rij is vorig jaar het aantal bibliotheekleden toegenomen. Dat meldt statistiekbureau CBS na onderzoek samen met de KB, de nationale bibliotheek van ons land. In de jaren voor de coronapandemie daalde het aantal leden juist.

Vorig jaar waren 3,6 miljoen mensen lid van de bibliotheek, 5 procent meer dan een jaar eerder. Het aantal leden is zowel onder jongeren als volwassenen toegenomen. In 2023 waren 2,3 miljoen kinderen en jongeren tot 18 jaar lid van de openbare bibliotheek. Dat is een stijging van 5 procent ten opzichte van 2022, het jaar waarin het gratis bibliotheeklidmaatschap voor de jeugd in de wet werd vastgelegd, meldt de KB.

Ook het aantal volwassen leden steeg, aldus de KB. De stijging was met een plus van 16 procent het sterkst in de leeftijdscategorie 18 tot 20 jaar. "In het verleden zagen we dat jongeren het lidmaatschap vaak na hun achttiende opzegden, wanneer ze voor een volwassenenabonnement moeten gaan betalen. Om dit te voorkomen, biedt nu ongeveer de helft van de bibliotheken jongeren ook na hun achttiende korting of een gratis abonnement aan", zegt directeur van de Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB) Klaas Gravesteijn.

Uitlenen

Vorig jaar was ook het tweede jaar op rij dat bibliotheken meer boeken uitleenden. In 2023 leenden bibliotheken 53,6 miljoen keer een boek uit, 2 procent meer dan in 2022. Vooral fysieke jeugdboeken werden meer uitgeleend. In 2023 lag het aantal uitleningen echter nog steeds 12 procent lager dan in 2019, het jaar voor de coronapandemie.

Bibliotheken leenden vorig jaar ook meer e-books uit via de onlinebibliotheek. Het ging om 5,5 miljoen uitleningen, 185.000 meer dan in 2022, een toename van 3,5 procent. Via de onlinebibliotheek werden ook 2,3 miljoen luisterboeken uitgeleend, bijna 10 procent meer dan in 2022.

18 september '24 (12:34)

Sluiting dreigt voor uniek museum dat taboe op mentale gezondheid doorbreekt

Door financiële problemen, dreigt Museum voor de Geest in Haarlem te verdwijnen. Dit is het enige museum in Nederland dat het taboe en stigma dat rust op het bespreken van de mentale gezondheid doorbreekt. Dit melden MIND en het Museum van de Geest. 

18 september '24 ( 8:30)

Telefilm Project Herbert gaat in première op Nederlands Film Festival

De telefilm Project Herbert van regisseur Barbara Bredero beleeft op 23 september de première op het Nederlands Film Festival in Utrecht. Het is voor het eerst in jaren dat een telefilm, die wordt gemaakt voor uitzending op televisie, een premièreavond op het evenement krijgt. Het NFF vindt de film, met in de hoofdrollen Thomas Höppener en André Dongelmans, zo bijzonder dat er een speciale avond in Kinepolis Jaarbeurs is georganiseerd.

17 september '24 ( 8:57)

Eerste Nederlandse auteur op shortlist Booker Prize

De Nederlandse auteur Yael van der Wouden staat met haar boek The Safekeep op de shortlist van de Booker Prize. Het boek, dat in Nederland vertaald is naar De bewaring, is een van de zes kanshebbers voor de Britse literatuurprijs. De shortlist werd maandagavond bekendgemaakt. Op de longlist stonden nog dertien titels.

17 september '24 ( 8:55)

Operatie Market Garden herdacht op verschillende plekken in Nederland

Het is dinsdag precies tachtig jaar geleden dat geallieerde troepen tijdens Operatie Market Garden via Noord-Brabant en Gelderland probeerden op te rukken naar nazi-Duitsland, om een einde te maken aan de Tweede Wereldoorlog. Op verschillende plaatsen in die regio wordt stilgestaan bij de eerste dag van het geallieerde offensief.

17 september '24 ( 8:50)

Utrechtse regisseurstrio in prijzen gevallen op prestigieuze festival Toronto

Het Utrechtse regisseurstrio Job, Joris en Marieke is in de prijzen gevallen op het prestigieuze festival TIFF in Toronto. Het driemanschap won de tweede prijs in de internationale kortefilmcompetitie, voor hun nieuwe animatie Quotum.

16 september '24 (14:17)

Kan het Westfries Museum jou voor de gek houden?

Tijdens de Maand van de Geschiedenis duikt het Westfries Museum in Hoorn in het thema ‘Echt of nep?’. Het museum stelt de grootste collectie Rembrandt-etsen ooit tentoon. Vanwege de uitgestelde start van de verbouwing hanger er namelijk meer dan 200 originele etsen van de beroemde schilder in het leeggeruimde monument. Maar zijn er dan ook fake-Rembrandts? En hoe weet je dat? Ontdek het via de vele oktober-activiteiten: van de lezing ‘Herken een echte Rembrandt’ tot de etsworkshop ‘Echt Nep-etsen’, meldt het Westfries Museum.

16 september '24 ( 9:06)

NPO blij met plannen uit regeerakkoord

De NPO is blij met de plannen van het kabinet voor de publieke omroep. Bestuursvoorzitter Frederieke Leeflang vindt het goed dat de nieuwe regering bevestigt dat de NPO "van groot maatschappelijk belang is".

13 september '24 (10:03)

Zwaard van duizend jaar oud gevonden in Utrechtse Linschoten

In Linschoten in Utrecht is een zwaard gevonden van duizend jaar oud. Het wapen is een meter lang en weegt net geen kilo. Ook zijn er resten van hout en leer op het handvat gevonden. Volgens deskundigen verkeert het in een best goede staat, meldt NOS.

12 september '24 (12:03)

Eerste museale solotentoonstelling voor Nick Cave in Museum Voorlinden

Nick Cave krijgt in Musuem Voorlinden zijn allereerste museale solotentoonstelling ooit. Zijn serie The Devil – A Life wordt er tentoongesteld: zeventien handbeschilderde keramische figuren waarmee Cave vertelt over het leven van de duivel van begin tot eind. De tentoonstelling van Nick Cave is vanaf 14 december te zien, meldt Voorlinden.