EuroParcs krijgt miljoeneninjectie van investeerder Waterland om faillissement te voorkomen
EuroParcs beheert 60 vakantieparken in binnen- en buitenland en heeft sinds 2021 moeite om te voldoen aan de financiële afspraken met de banken, ook wel bankconvenanten genoemd. Dit blijkt uit het laatste gedeponeerde jaarverslag. Na een reeks onderhandelingen is er recentelijk een schuldenakkoord bereikt. Volgens Wouter Roduner, managing partner van Waterland Nederland, zorgt dit akkoord voor een "houdbaar en afbouwend schuldniveau waardoor de continuïteit van het bedrijf geborgd is”.
Veranderende marktomstandigheden
Een belangrijke schuldeiser in dit proces was Ares, die met 130 miljoen euro de grootste geldschieter van EuroParcs is. De nieuwe financieringsafspraken hebben ertoe geleid dat EuroParcs weer voldoet aan de bankvoorwaarden, wat verdere escalatie voorkomt. Wouter Vos, mede-eigenaar en CEO van EuroParcs, gaf aan dat veranderde marktomstandigheden, zoals de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis en de stijgende rente, hebben bijgedragen aan de problemen. Deze factoren leidden tot een daling in de verkoop van vakantiewoningen, die tijdens de coronacrisis juist een opleving kende.
Nog geen nieuwe jaarcijfers
Hoewel EuroParcs momenteel geen achterstanden heeft bij leveranciers en de huurinkomsten stijgen, heeft het bedrijf nog geen nieuwe jaarcijfers gepubliceerd. Vos verwacht dat de nieuwe accountant BDO binnen zes maanden de jaarrekeningen over 2022 en 2023 zal afronden. Ondertussen blijft EuroParcs operationeel goed presteren, aldus Vos, en zet het bedrijf stappen om zich aan te passen aan de nieuwe marktomstandigheden.
Met deze reddingsoperatie hoopt investeerder Waterland dat EuroParcs in de toekomst weer financieel gezond wordt.