Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Apeldoorn treedt op tegen grootschalige roof uit de natuur: lokaal verbod op plukken en sprokkelen op komst

Door Nationale Recreatiegids / Fleur Zomer
schedule 6 min
location_on [xx]km
bos
De gemeente Apeldoorn ziet zich genoodzaakt om maatregelen te treffen tegen het toenemende en grootschalige verzamelen van natuurlijk materiaal in bossen en parken. Het gaat om het rapen, plukken en wegnemen van onder meer kastanjes, paddenstoelen, hout en zaden. Deze praktijken worden in toenemende mate als bedreiging gezien voor de ecologische balans. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Uit meldingen van inwoners, natuurorganisaties en gemeentelijke handhavers blijkt dat het verzamelen niet beperkt blijft tot recreatief wildplukken. De gemeente spreekt van georganiseerde grootschaligheid, waarbij materiaal in busjes wordt geladen ten behoeve van handel, soms zelfs internationaal. Er zijn situaties aangetroffen waarin grote hoeveelheden – soms honderden kilo’s – tamme kastanjes of andere bosproducten werden afgevoerd.

Tot op heden was optreden lastig, doordat een juridische basis ontbrak. Met een nieuw gemeentelijk verbod wil Apeldoorn daar verandering in brengen. De nieuwe regeling verbiedt het uitsteken of verwijderen van planten, paddenstoelen, zaden, vruchten en dood hout. Zelfs het bezit van dit materiaal in de openbare ruimte valt onder het verbod. De strafmaat wordt bepaald door het Openbaar Ministerie.

De gemeente erkent dat de handhavingscapaciteit beperkt is, maar ziet de nieuwe regel vooral als een belangrijk juridisch instrument. Bij constateringen op heterdaad hebben buitengewoon opsporingsambtenaren nu de mogelijkheid om daadwerkelijk in te grijpen.

Volgens de gemeente raakt de natuur in en rond Apeldoorn op meerdere manieren verstoord door deze praktijken. Natuurlijke elementen zoals bessen en noten vormen voedsel voor dieren, en dood hout speelt een essentiële rol in de ontwikkeling van de bodem en de biodiversiteit. Het structureel verwijderen van dit materiaal verstoort die balans. Ook paddenstoelen verdwijnen sneller uit het bos, met name goed herkenbare eetbare soorten zoals de cantharel.

Daarnaast wordt de schade vergroot doordat mensen buiten paden lopen of met gereedschap – zoals harken – op zoek gaan naar oogstbare producten. Dit leidt tot schade aan planten, struiken en jonge boompjes.

Om kleinschalige, recreatieve vormen van wildplukken niet volledig uit te sluiten, blijft het toegestaan om kleine hoeveelheden – niet meer dan in één of twee handen – mee te nemen. Met deze norm wil de gemeente een balans vinden tussen natuurbeleving en natuurbehoud.

Apeldoorn sluit hiermee aan bij andere natuurbeheerders zoals Natuurmonumenten, die wildplukken al eerder verboden op hun terreinen. Door dergelijke verboden verschuift het probleem nu richting gemeentelijke, openbaar toegankelijke natuurgebieden. Ook het delen van waarnemingen via natuur-apps of sociale media speelt hierin een rol, omdat deze locaties aantrekkelijk maken voor doelgerichte ‘oogsttochten’.

De gemeenteraad buigt zich binnenkort over het voorstel. Indien goedgekeurd, treedt het lokale verbod spoedig in werking.

17 april '25 (11:19)

Bezoekers Zaanse Schans moeten straks portemonnee trekken

Een bezoek aan de Zaanse Schans is nu nog gratis, maar als het aan het college van burgemeester & wethouders ligt is dat vanaf het hoogseizoen in 2026 wel anders. Dan moeten bezoekers van de toeristische trekpleister 17,50 euro per persoon betalen. Dit meldt Hart van Nederland. 

16 april '25 (14:21)

Wolf Hoge Veluwe laat al langer afwijkend gedrag zien

Eén van de wolven die rond het Nationaal Park de Hoge Veluwe leven, vertoont volgens provinciebestuurder Harold Zoet, afwijkend gedrag. Bij de aanval op een hardloopster van afgelopen weekend moet uit DNA-onderzoek nog blijken of het daadwerkelijk om een wolf ging. In het onderzoek wordt meegenomen dat de provincie Gelderland sinds kort weet dat een wolf rond het Nationaal Park afwijkend gedrag laat zien. Dat meldt Omroep Gelderland.

16 april '25 (13:45)

Elfstedentocht gaat er volgens onderzoekers nog een keer komen

Een Elfstedentocht in Nederland? De kans dat deze ooit nog wordt gereden ligt tussen de 3 en 7 procent. Voor de klimaatverandering lag deze kans nog op 25 procent. Nederlandse onderzoekers laten dat weten in het wetenschappelijke tijdschrift Climate Change. Dat meldt Hart van Nederland.

16 april '25 (10:32)

Zonnige lente zorgt voor hogere bijentelling in 2025

Tijdens de Nationale Bijentelling van 2025 zijn er opnieuw veel bijen waargenomen. In totaal telden zo’n 3500 deelnemers gezamenlijk 77.000 bijen. Dit is meer dan in de afgelopen twee jaren met kouder en natter weer, al blijft het aantal iets achter bij dat van 2022, toen er 82.000 bijen werden geteld. Dit meldt Weeronline.

15 april '25 (16:17)

Provincie Gelderland wil zo snel mogelijk duidelijkheid over mogelijke wolvenaanval

De provincie Gelderland wil snel duidelijkheid over de mogelijke wolvenaanval in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Een hardloopster werd zondagmiddag twee keer in haar been gebeten, vermoedelijk door een wolf. DNA-onderzoek moet uitwijzen of dat echt het geval was. De provincie heeft gevraagd of het onderzoek "met enige spoed" gedaan kan worden, zegt een woordvoerder.

15 april '25 ( 9:20)

Kabinet schrapt meerprijs voor plastic wegwerpbekers voor onderweg

Ondernemers hoeven geen meerprijs meer te vragen als ze hun klanten plastic wegwerpbekers meegeven voor onderweg. Het kabinet schrapt die regel op verzoek van de Kamer, meldt staatssecretaris Chris Jansen (Milieu, PVV) in een brief aan de Tweede Kamer. Hij wil dat de nieuwe regels volgend jaar ingaan.

15 april '25 ( 8:50)

Kabinet overweegt uitbreiding statiegeldregeling: zwerfafval met 70% afgenomen

Staatssecretaris Chris Jansen (Milieu, PVV) overweegt ook sapflessen onder de statiegeldregeling te laten vallen, meldt de bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer. Daarin schetst hij ook een paar aanscherpingen, die nodig zijn omdat het inzameldoel van 90 procent nog niet wordt gehaald. Van de verkochte plastic flesjes werd vorig jaar 77 procent weer ingeleverd, van de blikjes 84 procent.

14 april '25 (15:49)

Otter na 40 jaar weer te vinden rond Maastricht

De otter is na veertig jaar terug in het zuiden van Limburg. Het Waterschap Limburg zegt na DNA-onderzoek zeker te weten dat er weer otters zitten rond Maastricht. Het waterschap analyseerde watermonsters op DNA-resten van onder meer urine, poep en haren, en vond zo - zonder het schuwe dier te zien - bewijs dat de otter terug is.

14 april '25 (13:21)

Provincie Zuid-Holland mag damherten afschieten maar moet er 40 in leven houden

De provincie Zuid-Holland mag damherten in de Hoeksche Waard afschieten, maar moet voorlopig minimaal veertig van die dieren in leven houden. Dat heeft de voorzieningenrechter besloten. De provincie besloot vorig jaar om de naar schatting bijna tachtig damherten in de Hoeksche Waard allemaal te laten doden, maar Animal Rights en Fauna4Life stapten naar de rechter.

14 april '25 (10:33)

Hardloopster gewond na vermoedelijke aanval door wolf in Park De Hoge Veluwe

Op zondagmiddag 13 april is een hardloopster gewond geraakt in Park De Hoge Veluwe, nadat ze vermoedelijk is gebeten door een wolf. De vrouw liep op een van de officiële wandelpaden toen het dier onverwachts toesloeg en haar twee keer in het been beet. Omstanders grepen in en wisten het dier te verjagen. Dit meldt de Provincie Gelderland.