Duurzaam wonen in je vakantiewoning met deze tips

Denk aan je energieleverancier
Als je vakantiewoning op het stroomnet is aangesloten, check dan ook eens je energieleverancier. Veel mensen zitten jarenlang bij dezelfde partij zonder te weten dat het goedkoper kan. Even online vergelijken en kiezen voor een variabel contract energie kan je op jaarbasis tientallen euro’s besparen. Het kost je maar een paar minuten.
Slimme apparaten
Gelijk het hele dak vol zonnepanelen leggen? Dat kan, maar je hoeft niet meteen groots te denken. Begin gewoon klein, bijvoorbeeld met een slimme thermostaat. Die kun je op afstand bedienen en handig instellen op vaste tijden. Dus staat de verwarming niet per ongeluk te loeien als je er niet bent en dat scheelt serieus op je energiekosten. Er zijn trouwens ook slimme lampen, stekkers en sensoren die het energieverbruik in de gaten houden. Zo krijg je inzicht in wat er allemaal aan stroom vreet en waar je kunt besparen. Je hoeft geen tech-nerd te zijn om dit goed te regelen, want de meeste apps spreken voor zich.
Zonnepanelen
Zonnepanelen zijn niet gratis, maar het is wel een investering die je in veel gevallen terugverdient. Zeker als je je woning regelmatig gebruikt of verhuurt. Het fijne is, de zon doet het werk, jij hebt er geen omkijken naar. Je woning wekt z’n eigen stroom op en dat voel je op den duur echt in je portemonnee. Let er wel even op of je dak geschikt is en hoeveel zonlicht er valt en of het ook mag volgens de richtlijnen van het vakantiepark. Zo zijn er in Nederland ontzettend veel populaire vakantieparken waarbij er wordt ingezet op verduurzamen, dus ook aan jou de taak om hier in mee te gaan.
Goede isolatie
Er is bijna niks zo irritant als een vakantiewoning waar het tocht of waar je ’s ochtends je bed uitkomt met ijskoude voeten. Isoleren is dus geen overbodige luxe. Denk aan dubbel glas, geïsoleerde muren, vloeren en plafonds. Zelfs het aanbrengen van tochtstrips kan al veel schelen. Ook het juist afstellen van je kozijnen kan voorkomen dat er onnodig veel warmte verloren gaat. Het fijne van isolatie is dat het niet alleen scheelt in de winter, maar je woning ook in de zomer lekker koel blijft. Je hoeft dan dus ook niet meteen een airco aan te zetten zodra het kwik stijgt.
Ledverlichting
Vervang alle lampen in en om het huis door ledverlichting. Je hoeft niet bang te zijn dat het ongezellig licht geeft, want tegenwoordig zijn er genoeg warme, sfeervolle varianten te vinden en het is ook nog eens veel zuiniger én ze gaan langer mee. Minder vervangen, minder verbruik en toch genoeg licht.