Recreatiepark aansprakelijk gesteld voor letsel door rupsen
De aanklager, Harm Touwslager (78) uit Hendrik-Ido-Ambacht, was in juni te gast was recreatiepark 't Hooge Holt in Gramsbergen, en maakte daar op een bankje op een onaangename manier kennis met de processierups, waarvan bekend is dat hun brandharen de huid, ogen en luchtwegen kunnen binnendringen en irritaties, ontstekingen en een grieperig gevoel kunnen veroorzaken. De gevolgen waren niet direct merkbaar, dit duurde tot de volgende ochtend, toen hij wakker werd van een ondraaglijke jeuk, een 'explosie aan ontstekingen' en een ellendig, ziek gevoel, dat de rest van de vakantie aanhield.
Touwslager nam vervolgens het Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht (JBL&G) in de arm: "Het ging me echt niet om het geld, ik ben niet armlastig, ik had ook geen behoefte aan Amerikaanse toestanden en torenhoge claims. Het was vooral een principekwestie: parken moeten niet zo laconiek met de gezondheid van bezoekers omspringen. Hiermee hebben we samen bijgedragen aan een stuk veiliger Nederland voor mens en dier. De arrogantie van de parkbeheerder is afgestraft, en ik weet zeker dat er in de toekomst geen nesten van de processierupsen meer aanwezig zullen zijn op 't Hooge Holt. En, nog belangrijker: elke parkbeheerder zal zijn terrein voortaan wel beter bewaken tegen deze overlast."
Ook het letselschadebureau zelf is blij met de uitkomst: "In deze zaak zijn pas maatregelen genomen nadat het gevaar zich al had voorgedaan en onze cliënt letselschade had opgelopen: een papiertje met een waarschuwing en een rood-wit lintje om het bankje. Pas dagen later is het bankje eindelijk weggehaald. Te laat, te laks, te weinig."
Door: redactie Nationale Recreatiegids