Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

College A'dam keurt plannen Strandeiland goed ondanks stikstofonzekerheid

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Het college van Amsterdam heeft de plannen voor de laatste twee van de in totaal zes eilanden van IJburg goedgekeurd. Dat betekent dat de inrichting van het eerste deel van Strandeiland en de aanleg van het tweede gedeelte van Strandeiland kunnen beginnen, en dat er met de uitwerking van Buiteneiland kan worden gestart. De aanleg van de tweede fase van Strandeiland krijgt mogelijk te maken met de uitspraak van de Raad van State over stikstofuitstoot, maar dat weerhoudt het college er niet van nu toch al groen licht te geven voor het project. Dit meldt de gemeente Amsterdam.
Op Strandeiland komen onder meer achtduizend nieuwe woningen, sport- en commerciële accommodaties en er komt zes hectare groen voor recreatie. Met de aanleg van Buiteneiland krijgt Amsterdam er ook een groengebied bij, plus zo’n tweehonderd à vijfhonderd woningen.
 

Planning

 
Van Strandeiland is in elk geval het stadsstrand klaar; Amsterdammers konden daar afgelopen zomer al terecht. De aanleg van het eerste deel van het eiland is begonnen, in 2020 start de aanleg van het tweede en laatste deel. De aanleg van Buiteneiland begint in 2023.
 

Stikstofuitspraak Raad van State

 
Met name de aanleg van de tweede fase van Strandeiland krijgt mogelijk te maken met de uitspraak van de Raad van State over stikstofuitstoot, maar daar maakt het college zicht niet al te grote zorgen over: op dit moment wordt er onderzocht wat de consequenties zijn voor de ontwikkeling en planning, en indien nodig worden er passende maatregelen genomen. Dit kan volgens het college door bijvoorbeeld te werken met boten met een lagere stikstofuitstoot en kortere vaarroutes. Ook vergaande innovaties, zoals emissievrij vervoer, moeten helpen in de strijd tegen het stikstof. De gemeenteraad behandelt de plannen op 6 november.
 

Strandeiland: wonen, werken recreëren

 
Strandeiland moet een typische Amsterdamse stadswijk worden, zo meldt het bericht op de gemeentelijke website, met 8.000 woningen en ruimte om te werken en te recreëren. Strandeiland wordt energieneutraal: alle energie die gebruikt wordt, wordt op het eiland zelf opgewekt. Zo komt er een lokaal collectief koude- en warmtenet. Ook wordt er natuurinclusief gebouwd. Dat betekent dat wat en hoe er gebouwd wordt, bijdraagt aan de lokale biodiversiteit en natuurwaarden. Het eiland krijgt een groene en rainproof inrichting, waardoor het bovendien klimaatbestendig is. Uitstootvrij vervoer wordt de norm.
 

Buiteneiland: veel ruimte voor recreatie, sport en cultuur

 
Met Buiteneiland krijgt Amsterdam er een nieuw groengebied bij. Het wordt 45 hectare groot, er komen maximaal tweehonderd tot vijfhonderd woningen en er is veel ruimte voor recreatie, sport en cultuur. Voor de aanleg van het eiland wordt grond uit andere delen van de stad hergebruikt. Hierdoor wordt Buiteneiland vrijwel volledig circulair aangelegd. 
 
Door: Nationale Recreatiegids
11 april '25 ( 8:35)

Al 20 meter oever Valkenburgse Meer bij Leiden afgebroken

Nog altijd blijft de oever van het Valkenburgse Meer bij Leiden afbrokkelen. Volgens een woordvoerster van het Hoogheemraadschap van Rijnland vallen door de wind en de beweging van het water nog steeds stukjes grond in het meer. Vorige week dinsdag zakte aan de zuidzijde van het meer een flink deel van de kade het water in, over een lengte van ruim 200 meter. Zo'n 20 meter van de oever is verdwenen.

10 april '25 (11:30)

Campings in Nederland steeds luxer: eigen sanitair vaker de norm

De campings in Nederland zijn steeds luxer. Op meerdere plekken in Nederland vind je inmiddels privédouches en -toiletten naast tenten en caravans, en zijn chalets, kant-en-klare tenten met wifi en entertainment in toenemende mate de norm. De ‘gouwe ouwe’ campings waarmee je met een wc-rol over de camping loopt of waarop je zelf je luchtbed moet opblazen zijn niet meer van deze tijd. Dit meldt NOS. 

10 april '25 ( 8:50)

Provincie Zuid-Holland krijgt vergunning voor afschieten zwarte kraai ter bescherming weidevogels

De provincie Zuid-Holland heeft een vergunning verleend om zwarte kraaien af te schieten op plekken waar weidevogels beschermd moeten worden. Omdat het broedseizoen van vogels als de grutto, kievit en tureluur nu bezig is, hebben jagers opdracht gekregen om direct in actie te komen. Zwarte kraaien vormen een bedreiging (predatie) voor zowel de nesten als de kuikens van weidevogels.

10 april '25 ( 8:35)

Hoge Veluwe mag wolven niet verplaatsen of afschieten

De provincie Gelderland heeft een ontheffingsaanvraag van Nationaal Park De Hoge Veluwe om wolven te mogen verplaatsen of afschieten afgewezen. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van De Gelderlander.

08 april '25 (13:32)

Veiligheidsberaad pleit voor meer slagkracht om natuurbranden te bestrijden

Het Veiligheidsberaad pleit voor meer slagkracht om natuurbranden te bestrijden. De grote brand in Ede, waarbij een groot stuk heidegrond verloren ging, laat de urgentie zien, zegt het overkoepelende orgaan van de Nederlandse veiligheidsregio's.

08 april '25 (11:11)

Natuurbeheerders willen versterking voor groene boa’s

De druk op buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) in natuurgebieden neemt toe. Natuurbeheerders zoals Staatsbosbeheer en Landschap Overijssel signaleren een groeiende behoefte aan handhaving door toename van onder meer drugsdumpingen, wildstroperij en agressief gedrag van bezoekers. Zij pleiten voor extra financiële middelen om het aantal ‘groene boa’s’ uit te breiden en hun uitrusting te verbeteren. Dit meldt de Stentor.

08 april '25 (10:00)

Minder heide verloren bij natuurbrand Ede dan aanvankelijk gedacht

De schade door de grote natuurbrand op de heide bij Ede blijkt minder omvangrijk dan aanvankelijk werd gemeld. In plaats van de eerder geraamde 130 hectare is uiteindelijk ongeveer 76 hectare natuur afgebrand. Dat blijkt uit een herzien onderzoek van Omroep Gelderland, dat is bevestigd door de Veiligheidsregio Gelderland-Midden. Dit meldt Omroep Gelderland.

08 april '25 ( 9:33)

Droogte in Nederland neemt komende dagen verder toe

De droogte neemt de komende dagen verder toe. Donderdag wordt motregen verwacht, maar volgens Weeronline stelt dat weinig voor. Vanaf zondag neemt de kans op buien toe, maar het blijft uitzonderlijk droog. Het neerslagtekort loopt daardoor de komende weken op.

08 april '25 ( 9:00)

Apeldoorn treedt op tegen grootschalige roof uit de natuur: lokaal verbod op plukken en sprokkelen op komst

De gemeente Apeldoorn ziet zich genoodzaakt om maatregelen te treffen tegen het toenemende en grootschalige verzamelen van natuurlijk materiaal in bossen en parken. Het gaat om het rapen, plukken en wegnemen van onder meer kastanjes, paddenstoelen, hout en zaden. Deze praktijken worden in toenemende mate als bedreiging gezien voor de ecologische balans. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

07 april '25 ( 9:00)

Brand in natuurgebied Ridderkerk geblust

De brand in een natuurgebied aan de Randweg in Ridderkerk is geblust. Voor de zekerheid wordt het gebied nog natgemaakt, meldt de veiligheidsregio.