Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bataviastrand bij Lelystad: hoe je een watersportstrand aanlegt in coronatijd

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Bij Lelystad verrijst Bataviastrand, een gloednieuw watersportstrand. De werkzaamheden zijn voor iedereen goed zichtbaar ter hoogte van de Houtribsluizen. Geen alledaagse klus voor Rijkswaterstaat – zeker niet in deze coronatijd – maar wel letterlijk ‘lopendebandwerk’. Dit meldt Rijkswaterstaat.
De provincie Flevoland investeert in het watersportstrand naar aanleiding van de prijsvraag Dijk van een idee, die de provincie in 2014 uitzette. Bataviastrand-projectleider Margreet Ramaker van de provincie is enthousiast dat het idee vanuit de samenleving nu daadwerkelijk gerealiseerd wordt. “Een aantal enthousiaste watersporters kwam met het idee om hier een watersportstrand aan te leggen. De locatie is ideaal voor onder andere kitesurfers, windsurfers, kanoërs en suppers”, aldus Ramaker. Rijkswaterstaat heeft de aanleg opgepakt als onderdeel van de Houtribdijk-versterking. Aannemer Combinatie Houtribdijk startte eind 2019 de uitvoering van het werk.
 

Bataviastrand: 25.000 ton stenen en 180.000 kuub zand

 
Sinds december 2019 heeft de aannemer een lange en een korte dam aangelegd die samen de omvang van het watersportstrand bepalen. Eerst is een zinkstuk aangebracht. Dit is een basis van matten gemaakt van rijshout. Hierop zijn vervolgens de stenen gestort, in totaal 25.000 ton. Daarnaast zou Bataviastrand natuurlijk geen strand heten als er niet ook heel veel zand te vinden zou zijn. Op dit moment varen schepen af en aan om het zand te brengen. In totaal wordt er voor Bataviastrand 180.000 kubieke meter zand verplaatst. Daarbij wordt ook een soort lopende band ofwel transportband gebruikt. 
 
Herman van den Brink, omgevingsmanager van aannemer Combinatie Houtribdijk: “We halen het zand uit een stroomgeul in het Markermeer. Al met al gaat het om 180 scheepsladingen die richting Lelystad gaan. We lossen het zand met behulp van een kraanschip en een transportband. Via die transportband kunnen we het zand goed over de lengte van het strand verspreiden. Met een bulldozer kunnen we het zand verder gelijkmatig verdelen, zodat het er allemaal netjes uitziet.”
 

Bataviastrand: werken in tijden van corona

 
Dagelijks is er een ploeg van een man of tien bezig. Zij kunnen op veilige afstand van elkaar werken, verspreid over meerdere locaties, en zich daarmee houden aan de coronarichtlijnen. Het werk schiet zo goed op, aldus Van den Brink. “Over een aantal weken ziet het er al heel mooi uit verwacht ik. Net als eerder bij de oevers van de Houtribdijk, gaan we ook nog een grondlaag aanbrengen. Die zaaien we in met gras, zodat het zand goed vastgehouden wordt. We moeten het strand vervolgens nog een tijd met rust laten, zodat het zand goed kan zetten en het gras kan kiemen.” De planning is om Bataviastrand vóór de zomervakantie van 2020 te kunnen opleveren. Flevoland heeft er dan een unieke locatie voor sport en recreatie bij.
 
Meer informatie over Bataviastrand is te vinden via de website van de provincie Flevoland en die van de Stichting Hoekipadijk, dat het idee voor het watersportstrand in 2014 inbracht.
 
Door: Nationale Recreatiegids
 
 
19 december '24 ( 8:30)

Minister neemt nog geen besluit over regelgeving fatbikes

Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) neemt dit jaar nog geen besluit over regels voor fatbikes. Dat bevestigt een ingewijde na berichtgeving door RTL en het AD. Naar verwachting komt hij voor half februari met verdere informatie.

18 december '24 ( 9:55)

Nog nooit zoveel dagen in een jaar 10 graden of meer

Het is voor de 288e keer dit jaar warmer dan 10,0 graden geworden in De Bilt. Nog nooit werd het op zoveel dagen in een jaar 10 graden of meer, meldt Weeronline. Het oude record was 287 dagen en werd gevestigd in 2020.

17 december '24 (10:00)

Grote berg kleding gedumpt in bos bij Strijbeek, politie zoekt getuigen

In een bos bij het Brabantse dorp Strijbeek is een grote hoeveelheid kleding aangetroffen. De politie vermoedt dat de kleding in de nacht van vrijdag op zaterdag is gedumpt en doet onderzoek naar de herkomst van de spullen en de verantwoordelijke(n). Dit melden NOS en Omroep Brabant.

17 december '24 ( 9:10)

Tijdens dinsdagochtenspits veel ongelukken

Tijdens de dinsdagochtendspits zijn tot dusver behoorlijk wat ongelukken gebeurd, melden Rijkswaterstaat en de ANWB. Rond 08.00 uur staat er ongeveer 640 kilometer file.

16 december '24 (14:35)

Uitgebreide studie naar mossel- en kreeftensterfte krijgt subsidie van 1,1 miljoen euro

In januari begint een uitgebreide studie naar de mossel- en kreeftensterfte in de Oosterschelde. Een woordvoerder van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) meldt dat het onderzoek ongeveer vier jaar duurt en in totaal 1,65 miljoen euro kost. "Het ministerie financiert 70 procent van de kosten. Dat is ongeveer 1,1 miljoen euro."

13 december '24 (14:00)

Het Zeeuwse Landschap neemt beheer over van Hedwigepolder

Vanaf deze week is Het Zeeuwse Landschap (HZL) officieel eigenaar en beheerder van de Hedwigepolder, gelegen in Oost-Zeeuws-Vlaanderen. De koopakte werd ondertekend door Provincie Zeeland en HZL in aanwezigheid van een notaris. Met deze stap komt de verantwoordelijkheid voor dit unieke natuurgebied in handen van een ervaren organisatie. Dit meldt Provincie Zeeland.

13 december '24 ( 9:00)

Nieuwe regels in Heilooërbos: maximum aantal honden per begeleider en verscherpte handhaving

Het Heilooërbos, onderdeel van landgoed Nijenburg tussen Alkmaar en Heiloo, verwelkomt jaarlijks tienduizenden bezoekers. Door de toenemende drukte, vooral sinds de coronapandemie, heeft Natuurmonumenten nieuwe regels ingevoerd om de natuur te beschermen en de bezoekerservaring te verbeteren. Dit meldt Alkmaar Nieuws.

12 december '24 (12:00)

Overijssel investeert € 2 miljoen in weidevogels, natuur en verkeersveiligheid

De provincie Overijssel trekt € 2 miljoen uit om problemen met wilde dieren aan te pakken. De plannen richten zich op de bescherming van weidevogels zoals de grutto, het beperken van schade door ganzen aan landbouwgewassen en het verbeteren van verkeersveiligheid door het verminderen van aanrijdingen met reeën. Dit meldt de Provincie Overijssel.

09 december '24 (11:44)

Bomenplantseizoen van start: 200 hectare nieuw bos door Staatsbosbeheer

Het bomenplantseizoen is weer van start gegaan en Staatsbosbeheer heeft ambitieuze plannen. Dit seizoen wordt er voor 200 hectare nieuw bos gezorgd, waarvan ongeveer de helft via aanplant en de andere helft via spontaan bos. Dit is onderdeel van de Nationale Bossenstrategie, waarin het doel is gesteld om in 2030 37.000 hectare nieuw bos te realiseren. Staatsbosbeheer draagt hieraan bij met 5.000 hectare, al verloopt dit door vergunningstrajecten trager dan gehoopt.

06 december '24 ( 9:10)

Eerste winterstorm gemeld door Weeronline

Op Vlieland is vrijdagochtend tussen 06.00 en 07.00 uur een gemiddelde windsnelheid van windkracht 9 gemeten. Volgens Weeronline is het daarmee officieel de eerste winterstorm van dit winterseizoen. Het is de zevende storm van dit jaar.