Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ANWB: goedkope e-bikes hebben vaak zwakke remmen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Acht van de tien remmen zijn de zwakste schakel bij de e-biketest 2020 van de ANWB. In de test zijn tien budget e-bikes van rond de 1.000 euro flink op de proef gesteld. Van de tien fietsen raadt de ANWB er slechts vier aan. Dit meldt de ANWB.

De overige zes fietsen kregen minpunten of scoorden onvoldoende. Opvallend genoeg bleken alle accu’s volgens twee accu-experts wel veilig in gebruik en qua constructie. De bevindingen van het testteam staan in de nieuwste ANWB Kampioen, die gisteren is verschenen. 

Goedkope e-bike? Zwakke remmen

Zowel de afstelling als de remmen zelf lieten bij de eerste test al te wensen over. De achterremmen bleken zwak: de Pro E-bike en Vogue kwamen respectievelijk 15,5 en 20,5 meter te ver tot stilstand op een droge weg. Want bij de test op droog wegdek met alleen de achterrem mag de remweg volgens Europese regelgeving met een beginsnelheid van 25 kilometer per uur maximaal elf meter zijn. Alleen de fietsen van B’Twin en Vermont haalden de gestelde eisen al bij de eerste test. Met een langere remweg neemt het risico op een ongeval in het verkeer toe. Zeker als de fiets ook nog wordt overbelast. Elke fiets heeft een ‘maximaal toegestaan gewicht’. Dat is gemiddeld 130 kilo (= fiets + berijder + eventuele bagage). Als dat gewicht hoger wordt dan is de remweg nog langer.

Budget e-bikes ook op andere punten zwak

Ook op andere punten stelden de budget e-bikes teleur. Zoals problemen met de ondersteuning, of zeer gebrekkige (en daardoor kwetsbare) bedrading naar de accu.

Vier merken wilden meedoen aan een hertest: Popal, Pro E-bike en Anyway slaagden hierbij alsnog. De achterrem van Sparta bleek ook bij de hertest niet krachtig genoeg, ondanks de betere afstelling. De fabrikant van de Anyway heeft het betreffende model onmiddellijk zelfs voorzien van een krachtiger achterrem, naar aanleiding van de eerste remtest. Mede door deze pro-actieve houding heeft Anyway - die op andere punten al goed scoorde - de test gewonnen.

Adviezen ANWB

De ANWB adviseert bij aankoop te informeren of de remmen voldoen aan de Europese regels ( zo genoemde EPAC-norm). Daarnaast is het verstandig om expliciet om optimale afstelling van remmen, maar ook van andere onderdelen, zoals versnellingen en bedrading, te vragen. Bij twijfel over de remkracht adviseert de ANWB altijd terug te gaan naar de dealer of verkoper. Tot slot is het volgens de ANWB verstandig om met regelmaat je remmen te laten controleren.

De volledige Kampioen Budget E-bike Test 2020 vind je hier.

Door: Nationale Recreatiegids

 

Lees ook: Dit is de top 5 beste e-bikes van dit moment

 

19 december '24 ( 8:30)

Minister neemt nog geen besluit over regelgeving fatbikes

Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) neemt dit jaar nog geen besluit over regels voor fatbikes. Dat bevestigt een ingewijde na berichtgeving door RTL en het AD. Naar verwachting komt hij voor half februari met verdere informatie.

18 december '24 ( 9:55)

Nog nooit zoveel dagen in een jaar 10 graden of meer

Het is voor de 288e keer dit jaar warmer dan 10,0 graden geworden in De Bilt. Nog nooit werd het op zoveel dagen in een jaar 10 graden of meer, meldt Weeronline. Het oude record was 287 dagen en werd gevestigd in 2020.

17 december '24 (10:00)

Grote berg kleding gedumpt in bos bij Strijbeek, politie zoekt getuigen

In een bos bij het Brabantse dorp Strijbeek is een grote hoeveelheid kleding aangetroffen. De politie vermoedt dat de kleding in de nacht van vrijdag op zaterdag is gedumpt en doet onderzoek naar de herkomst van de spullen en de verantwoordelijke(n). Dit melden NOS en Omroep Brabant.

17 december '24 ( 9:10)

Tijdens dinsdagochtenspits veel ongelukken

Tijdens de dinsdagochtendspits zijn tot dusver behoorlijk wat ongelukken gebeurd, melden Rijkswaterstaat en de ANWB. Rond 08.00 uur staat er ongeveer 640 kilometer file.

16 december '24 (14:35)

Uitgebreide studie naar mossel- en kreeftensterfte krijgt subsidie van 1,1 miljoen euro

In januari begint een uitgebreide studie naar de mossel- en kreeftensterfte in de Oosterschelde. Een woordvoerder van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) meldt dat het onderzoek ongeveer vier jaar duurt en in totaal 1,65 miljoen euro kost. "Het ministerie financiert 70 procent van de kosten. Dat is ongeveer 1,1 miljoen euro."

13 december '24 (14:00)

Het Zeeuwse Landschap neemt beheer over van Hedwigepolder

Vanaf deze week is Het Zeeuwse Landschap (HZL) officieel eigenaar en beheerder van de Hedwigepolder, gelegen in Oost-Zeeuws-Vlaanderen. De koopakte werd ondertekend door Provincie Zeeland en HZL in aanwezigheid van een notaris. Met deze stap komt de verantwoordelijkheid voor dit unieke natuurgebied in handen van een ervaren organisatie. Dit meldt Provincie Zeeland.

13 december '24 ( 9:00)

Nieuwe regels in Heilooërbos: maximum aantal honden per begeleider en verscherpte handhaving

Het Heilooërbos, onderdeel van landgoed Nijenburg tussen Alkmaar en Heiloo, verwelkomt jaarlijks tienduizenden bezoekers. Door de toenemende drukte, vooral sinds de coronapandemie, heeft Natuurmonumenten nieuwe regels ingevoerd om de natuur te beschermen en de bezoekerservaring te verbeteren. Dit meldt Alkmaar Nieuws.

12 december '24 (12:00)

Overijssel investeert € 2 miljoen in weidevogels, natuur en verkeersveiligheid

De provincie Overijssel trekt € 2 miljoen uit om problemen met wilde dieren aan te pakken. De plannen richten zich op de bescherming van weidevogels zoals de grutto, het beperken van schade door ganzen aan landbouwgewassen en het verbeteren van verkeersveiligheid door het verminderen van aanrijdingen met reeën. Dit meldt de Provincie Overijssel.

09 december '24 (11:44)

Bomenplantseizoen van start: 200 hectare nieuw bos door Staatsbosbeheer

Het bomenplantseizoen is weer van start gegaan en Staatsbosbeheer heeft ambitieuze plannen. Dit seizoen wordt er voor 200 hectare nieuw bos gezorgd, waarvan ongeveer de helft via aanplant en de andere helft via spontaan bos. Dit is onderdeel van de Nationale Bossenstrategie, waarin het doel is gesteld om in 2030 37.000 hectare nieuw bos te realiseren. Staatsbosbeheer draagt hieraan bij met 5.000 hectare, al verloopt dit door vergunningstrajecten trager dan gehoopt.

06 december '24 ( 9:10)

Eerste winterstorm gemeld door Weeronline

Op Vlieland is vrijdagochtend tussen 06.00 en 07.00 uur een gemiddelde windsnelheid van windkracht 9 gemeten. Volgens Weeronline is het daarmee officieel de eerste winterstorm van dit winterseizoen. Het is de zevende storm van dit jaar.