Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Zwemmen in rivieren en kanalen: Wat mag wel en wat mag niet?

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Met lekker weer zoeken mensen graag verkoeling en ontspanning in de grote rivieren en kanalen, maar dit kan levensgevaarlijk zijn en is ook verboden. Zo is het niet toegestaan om te zwemmen in vaargeulen en bij bruggen, sluizen en havens. Benieuwd naar de risico's en waar je wel mag zwemmen? Dit zijn de do’s-and-don’ts volgens Rijkswaterstaat.

Zwemmen is op veel plaatsen niet alleen gevaarlijk, maar ook verboden. Hetzelfde geldt voor springen van bruggen. Je riskeert een boete van 140 euro als je zwemt:

  • in de vaarweg van rivieren;
  • in kanalen;
  • in de buurt van wachtplaatsen of afmeerplekken voor schepen;
  • in de buurt van een brug, sluis, stuw of ballenlijn;
  • in de routes van veerponten;
  • in en rond havens;
  • in snelvaargebieden
  • op plekken die specifiek aangewezen zijn als verboden gebied.

Wat zijn de gevaren van zwemmen in rivieren en kanalen?

  • Zwemmers zijn voor opvarenden van een binnenvaartschip nauwelijks zichtbaar. De schipper kan tot ongeveer 350 meter voor zijn schip géén zicht op het wateroppervlak hebben. Het hoofd van een zwemmer die verder weg is dan die 350 meter, is dan niet meer dan een kleine stip.
     
  • Een groot schip kan niet direct vaart minderen of op het laatste moment uitwijken. Bovendien kan een uitwijkend schip andere scheepvaart in gevaar brengen.
     
  • Zwemmers worden snel meegezogen door de sterke onderstroom van een passerend schip. Om een voortgaande beweging te krijgen, duwt een schip water naar de zijkant. Achter het schip komt het water vervolgens weer met grote snelheid terug naar het achterschip, waar de schroef voor de voortgaande beweging van het schip zorgt.
     
  • Ook aan de kant is die zuigende kracht goed merkbaar: de waterlijn trekt zich terug in de richting van het schip, waardoor er tijdelijk een breder strand ontstaat. Nadat het schip voorbij is, wordt het water terug gestuwd en ontstaat er een soort minivloed. Het water stijgt in korte tijd met soms wel met meer dan 50 centimeter.
     
  • Zwemmers zijn niet opgewassen tegen de sterke stroming van rivieren, kanalen en draaikolken. Bij een lage waterstand, vaak in de zomer, is de stroming nog sterker.
     
  • Zwemmers kunnen door de sterk wisselende temperatuur van het rivierwater kramp krijgen en onderkoeld raken.
     
  • Alhoewel zwemmen tussen kribben relatief onschuldig lijkt, is ook dit sterk af te raden. De zuiging en golfslag van passerende schepen kan ook tussen de kribben zeer sterk zijn.
     
  • Het is ook bijzonder gevaarlijk om van bruggen af te springen. Door het troebele water is de diepte niet in te schatten en zijn voorwerpen op de bodem vaak niet te zien.
     


Toch veilig zwemmen in natuurwater?

Dat kan. Bezoek daarvoor Zwemwater.nl, een gezamenlijke site van waterschappen, provincies en Rijkswaterstaat. Of download de gratis Zwemwater-app voor Apple of voor Android. Hierdoor ben je er zeker van dat je bij een officiële zwemlocatie veilig kunt zwemmen in natuurwater.

Door: Nationale Recreatiegids

22 november '24 (14:30)

Delen van Nederland code geel zaterdagochtend

In delen van Nederland geldt ook zaterdag code geel om gladheid. In alle provincies, behalve Zeeland en Noord- en Zuid-Holland, waarschuwt het KNMI opnieuw voor gladde wegen door "bevriezing van natte weggedeelten of een enkele winterse bui". De weerwaarschuwing geldt tot 10 uur.

22 november '24 (11:09)

Extreem zacht weer na een aantal winterse dagen

Voor bijna heel Nederland, de Waddeneilanden daargelaten, geldt 22 november code geel vanwege gladheid door bevriezing en winterse buien. Op dit moment valt er flink wat sneeuw in het oosten van het land, terwijl er vanuit het westen zachtere lucht de neerslag in regen doet veranderen. Dat meldt Hart van Nederland

22 november '24 (10:30)

Mijd regio Arnhem door winterse omstandigheden

Rijkswaterstaat roept weggebruikers op de regio Arnhem te mijden. Vooral rond die Gelderse stad staan vrijdagochtend lange files door de winterse omstandigheden, meldt de organisatie op X.

22 november '24 ( 9:25)

Code oranje opgeheven in Groningen

De code oranje voor Groningen vanwege grote hinder door sneeuw en bevriezing van natte weggedeelten geldt niet meer. De code oranje, waarmee het KNMI aangeeft dat er een grote kans is op gevaarlijk weer, is om 05.21 uur beëindigd, meldt het weerinstituut. Voor het hele land, behalve het Waddengebied, geldt nog wel code geel.

22 november '24 ( 9:10)

Code oranje ook vrijdagochtend nog van kracht in Groningen

In Groningen geldt nog tot vrijdagochtend 08.00 uur code oranje omdat het er door sneeuwbuien "verraderlijk glad" is. Het KNMI had de weerwaarschuwing eerder tot 23.00 uur afgegeven.

22 november '24 ( 9:05)

KNMI verlengt donderdagavond code geel Groningen met paar uur

Het KNMI heeft code oranje vanwege zware sneeuwval in Groningen met een paar uur verlengd, in eerste instantie zou de alarmering tot 21.00 uur duren. Een woordvoerder van het weerinstituut laat weten dat de code oranje vermoedelijk tot 23.00 uur of middernacht van kracht blijft, omdat er nog altijd veel sneeuw valt en de impact groot is.

22 november '24 ( 8:55)

Eerste officiële vorst gemeten donderdagavond in De Bilt

De eerste officiële vorst van dit najaar is gemeten. In De Bilt daalde het kwik aan het begin van de donderdagavond naar -0,3 graden, meldt Weeronline.

22 november '24 ( 8:40)

Advies Rijkswaterstaat: stel reis uit of bedenk alternatieve route rondom Groningen

Wie via de snelwegen A28 en A7 naar Groningen wil, kan zijn reis beter uitstellen of een alternatieve route bedenken. Dat adviseert Rijkswaterstaat Noord-Nederland.

21 november '24 (10:15)

Voor het eerst in najaar landelijke strooiactie door Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat heeft voor het eerst dit najaar een landelijke strooiactie gedaan, meldt de wegbeheerder. Dat betekent dat alle wegen die in het beheer zijn van de organisatie zijn gestrooid. Het gaat om de A-wegen en verschillende N-wegen.

21 november '24 ( 9:20)

ANWB en Rijkswaterstaat waarschuwen voor buien, sneeuw en hagel

De ANWB en Rijkswaterstaat waarschuwen voor gladheid op de weg donderdagochtend door buien, sneeuw en hagel. De ANWB zegt dat de wegen "verraderlijk glad" kunnen zijn in het hele land, met uitzondering van het zuiden.