Kaspar Hanenberg en Laurens Hitman zijn samen de hele provincie rondgefietst. Ze hebben de verhalen die zij tegenkwamen, opgeschreven. Wat ze onderweg zagen aan diversiteit in de provincie als het gaat om fietsbeleving en ontwikkelingen op fietsinfrastructuur, hebben ze meegenomen in het boek.
Fietsculturen
Kaspar: “We hebben onder andere andere enorm veel fietsenmakers gesproken. Zij weten altijd als eerste waar de klant, dus de fietser in de provincie Utrecht, het meest enthousiast van wordt. En dat is de laatste twintig jaar echt behoorlijk veranderd. Je ziet heel goed dat we veranderd zijn van een soort 'monocultuur' in fietsland - vooruit: herenfiets, damesfiets, kinderfiets, racefiets - naar een enorme hoeveelheid fietsculturen. Nergens ter wereld bestaan zoveel fietsculturen als in de provincie Utrecht. En dan hebben we het nog niet gehad over de - tweede - auto die de deur uitgaat en in gezinnen vervangen wordt door de elektrische bakfiets. Achterbankgeneratie? Not anymore!”
Utrecht fietsprovincie
Op de vraag wat de provincie Utrecht nu zo uniek maakt als fietsprovincie, antwoordt Hanenberg: “Je ziet dat Utrecht qua omvang, ligging en natuur een paar sterke troeven heeft. Zo is de afstand tussen de steden bijna perfect voor intercity-fietsen via de (toekomstige) snelfietsroutes met bijvoorbeeld een e-bike. En de natuur zorgt, met zowel het open weidelandschap als de beboste Heuvelrug, voor een prettige en mooie fietsomgeving”.
Voor wie het boek is? Hanenberg: “Dat is simpel: voor iedereen die fietst in de provincie Utrecht. Dat is dus bijna iedereen”. Het boek is vanaf nu te koop bij boekwinkels en
online.
Door: Nationale Recreatiegids