Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bever bedreigt veiligheid van de dijken

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Bever bedreigt veiligheid van de dijken
Het snelgroeiende aantal bevers in Nederland veroorzaakt een toenemend risico op dijkdoorbraken. De bevers graven steeds meer holen en gangen in de waterkeringen. Herstel van beverschade kost veel tijd en geld en heeft bovendien niet veel zin. Zodra de dijkwerkers weer weg zijn, keert de bever terug om opnieuw te graven, aldus waterschap Rivierenland in een rapport over de veiligheid van de rivierdijken, dat aan de Inspectie voor de Leefomgeving en Transport (ILT) wordt gestuurd.

Waterschap Rivierenland beheert het overgrote deel van de dijken langs grote rivieren in Nederland, vanaf de Duitse grens tot in Zuid-Holland. Alle waterkeringen in Nederland zijn onlangs op veiligheid getoetst volgens de nieuwste normen die voorschrijven hoe hoog en sterk een dijk moet zijn. Het was al bekend dat Rivierenland, net als veel andere schappen, vele kilometers dijk moet gaan versterken om aan de nieuwe normen te voldoen.

"Ook als de dijken op de schop gaan is het risico goed beheersbaar", aldus het schap. "Dat is anders bij de bevers. De omvang en snelheid van graverijen stelt ons voor een uitdaging. We maken ons zorgen over het toenemende risico." De waterschappen hebben al eerder samen met onder andere spoorbeheerder ProRail, de Zoogdiervereniging en Rijkswaterstaat een Kenniscentrum Bever opgericht. Uit gegevens van het kenniscentrum blijkt dat veel antibevermaatregelen die schappen nemen alleen werken bij normale waterstanden. Zodra het waterpeil te laag of te hoog is, staan de maatregelen goed waterbeheer in de weg.

Europees beschermd

De bever is Europees beschermd en mag daarom niet zomaar aangepakt worden. In provincies als Limburg en Gelderland is de beveroverlast echter zo groot dat er dieren zijn afgeschoten. Rivierenland pleit voor landelijke maatregelen tegen de overlast om de waterveiligheid te kunnen garanderen.

De bever was verdwenen uit Nederland, maar is in de jaren tachtig van de vorige eeuw opnieuw uitgezet. Dat was een succes, want nu zijn er weer duizenden dieren. In 2021 veroorzaakte het dier voor ruim 2,2 miljoen schade aan waterwerken. Daarnaast hebben spoor- en wegbeheerders schade. Zelfs gemeenten moeten al maatregelen nemen tegen beverschade.

Door: ANP

15 januari '25 (11:33)

Code geel vanwege dichte mist in deel van land opgeheven

De weerswaarschuwing code geel die het KNMI had afgegeven voor dichte mist, is in een deel van het land voorbij. Voor Gelderland, Overijssel, Drenthe en Groningen geldt inmiddels geen waarschuwing meer.

15 januari '25 ( 8:55)

Code geel in Nederland vanwege dicht mist

In een groot deel van Nederland geldt code geel voor dichte mist. Het KNMI heeft de mistwaarschuwing afgegeven voor alle provincies behalve Zeeland, Groningen, Drenthe en Flevoland. Ook in het Waddengebied geldt code geel niet.

14 januari '25 (15:48)

Vanaf 2026 tweetalige verkeersborden in Friesland

Verkeersborden langs provinciale wegen in Friesland worden in 2026 vervangen door tweetalige verkeersborden, met Nederlands en Fries erop. Het gaat om borden met tekst erop, zoals uitrit of fietspad. Het vervangen van de verkeersborden is onderdeel van afspraken over het Fries tussen de regering en de provincie.

14 januari '25 ( 9:20)

Schaatsliefhebbers opgelet: natuurijs in Winterswijk is klaar voor actie

Op de grote natuurijsbaan van Winterswijk kan voor het eerst deze winter worden geschaatst. Niet alleen leden van de Winterswijkse IJsvereniging zijn welkom, maar iedereen die van schaatsen houdt mag de baan betreden. Dit meldt NOS.

13 januari '25 (13:59)

Seal Response Team ontving in 2024 meer meldingen van vastzittende zeehonden

Zeehonden zitten steeds vaker vast in zwerfafval. Dat zegt het Seal Response Team. Zij ontvingen in 2024 twee keer zoveel meldingen dan in het jaar 2023. Dat meldt Omroep Friesland.

13 januari '25 (12:50)

Eerste lammetjes geboren bij de schaapskooi in Exloo

Het eerste lammetje van het jaar 2025 is zaterdagavond 10 januari bij de schaapskooi in Exloo geboren. Het lammetje heet Jan en is vernoemd naar burgemeester Jan Seton. Trotse schaapsherder Nynke Leen laat weten dat het lammetje het heel goed doet. Dat meldt RTV Drenthe.

13 januari '25 ( 8:45)

Voor het eerst deze winter temperatuur gedaald tot -6

Voor het eerst deze winter is het lokaal kouder dan -5 graden. In het Groningse Eelde daalde de temperatuur tot -6, meldt Weeronline. Bij temperaturen onder de -5 graden is sprake van matige vorst.

10 januari '25 (14:40)

Natura-2000 gebied in Schoorlse Duinen deels vernield door illegale mountainbikeroutes

Delen van het Natura-2000 gebied Schoorlse Duinen zijn verpest door diepe kuilen, complete schansen en omgezaagde bomen. Meerdere illegale mountainbikeroutes zijn er aangelegd en dat is vreemd, want er ligt een officiële route dwars door het beschermde gebied. Dat meldt RTL Nieuws.

10 januari '25 ( 8:55)

Weggebruikers gewaarschuwd vanwege gevaarlijke rijomstandigheden

Weggebruikers in het hele land moeten alert zijn op gevaarlijke rijomstandigheden door bevriezing van natte weggedeelten. Daarvoor waarschuwt Rijkswaterstaat vrijdagochtend. Het KNMI heeft code geel afgegeven voor heel Nederland, behalve de Waddeneilanden, omdat het op veel plaatsen glad kan zijn door bevriezing van natte weggedeelten. "Pas je rijstijl aan als je de weg op gaat", aldus Rijkswaterstaat.

09 januari '25 (14:06)

Venus, Mars, Jupiter en Saturnus vanavond gemakkelijk te zien

Bij een heldere hemel zal vanavond de sterrenhemel imposanter zijn dan normaal. Vier planeten zijn mogelijk met het blote oog te zien. Het gaat daarbij om Venus, Mars, Jupiter en Saturnus. Volgen sterrenkundige Jeffrey Bout is dat best bijzonder. Dat meldt Hart van Nederland.