Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Rijkswaterstaat onderzoekt zes mogelijke oplossingen voor vaargeul Ameland

Door ANP
schedule 3 min
location_on [xx]km
Rijkswaterstaat onderzoekt zes mogelijke oplossingen voor vaargeul Ameland
Rijkswaterstaat onderzoekt zes mogelijke oplossingen voor de steeds maar weer dichtslibbende vaargeul van Holwert naar Ameland. De oplossingen maken deel uit van twee hoofdingrepen die de dienst ook onderzoekt: het verplaatsen van de veerdam in Holwert, zodat de veerboten een andere route kunnen varen, of optimaliseren van de huidige veerverbinding. Rijkswaterstaat verwacht deze zomer een advies te kunnen sturen naar minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat.

Rederij Wagenborg Passagiersdiensten perkt het aantal afvaarten van en naar Ameland vanaf dinsdag drastisch in. De vaargeul is volgens de rederij zo smal geworden dat het niet meer veilig is als veerboten elkaar passeren. Op Ameland is hevig geprotesteerd tegen deze ingreep, omdat de eilanders alleen met de veerdienst naar de vaste wal en terug kunnen reizen. Ook toeristen zullen veel last hebben van een beperking van het aantal afvaarten. Maar het kabinet heeft begrip voor de zorgen van de rederij en stond de beperking vrijdag toe in afwachting van onderzoeken die gedaan worden.

Rijkswaterstaat baggert de vaargeul dagelijks uit. Dat is slecht voor de waddennatuur en erg kostbaar, aldus de dienst. Rijkswaterstaat heeft daarom al onderzocht wat een aanpassing van de veerdienst betekent voor onder andere de ecologie van het gebied. Daarbij is volgens de dienst betrokken hoeveel personen, auto's en vracht er in de toekomst naar Ameland zullen worden vervoerd. Rijkswaterstaat gaat de mogelijke oplossingen nu verder uitwerken, waarbij reacties uit de omgeving betrokken worden. Volgende week dinsdag en woensdag zijn er informatieavonden.

08 april '25 (13:32)

Veiligheidsberaad pleit voor meer slagkracht om natuurbranden te bestrijden

Het Veiligheidsberaad pleit voor meer slagkracht om natuurbranden te bestrijden. De grote brand in Ede, waarbij een groot stuk heidegrond verloren ging, laat de urgentie zien, zegt het overkoepelende orgaan van de Nederlandse veiligheidsregio's.

08 april '25 (11:11)

Natuurbeheerders willen versterking voor groene boa’s

De druk op buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) in natuurgebieden neemt toe. Natuurbeheerders zoals Staatsbosbeheer en Landschap Overijssel signaleren een groeiende behoefte aan handhaving door toename van onder meer drugsdumpingen, wildstroperij en agressief gedrag van bezoekers. Zij pleiten voor extra financiële middelen om het aantal ‘groene boa’s’ uit te breiden en hun uitrusting te verbeteren. Dit meldt de Stentor.

08 april '25 (10:00)

Minder heide verloren bij natuurbrand Ede dan aanvankelijk gedacht

De schade door de grote natuurbrand op de heide bij Ede blijkt minder omvangrijk dan aanvankelijk werd gemeld. In plaats van de eerder geraamde 130 hectare is uiteindelijk ongeveer 76 hectare natuur afgebrand. Dat blijkt uit een herzien onderzoek van Omroep Gelderland, dat is bevestigd door de Veiligheidsregio Gelderland-Midden. Dit meldt Omroep Gelderland.

08 april '25 ( 9:33)

Droogte in Nederland neemt komende dagen verder toe

De droogte neemt de komende dagen verder toe. Donderdag wordt motregen verwacht, maar volgens Weeronline stelt dat weinig voor. Vanaf zondag neemt de kans op buien toe, maar het blijft uitzonderlijk droog. Het neerslagtekort loopt daardoor de komende weken op.

08 april '25 ( 9:00)

Apeldoorn treedt op tegen grootschalige roof uit de natuur: lokaal verbod op plukken en sprokkelen op komst

De gemeente Apeldoorn ziet zich genoodzaakt om maatregelen te treffen tegen het toenemende en grootschalige verzamelen van natuurlijk materiaal in bossen en parken. Het gaat om het rapen, plukken en wegnemen van onder meer kastanjes, paddenstoelen, hout en zaden. Deze praktijken worden in toenemende mate als bedreiging gezien voor de ecologische balans. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

07 april '25 ( 9:00)

Brand in natuurgebied Ridderkerk geblust

De brand in een natuurgebied aan de Randweg in Ridderkerk is geblust. Voor de zekerheid wordt het gebied nog natgemaakt, meldt de veiligheidsregio.

04 april '25 (16:10)

Staatssecretaris van Defensie betreurt hoeveelheid natuurgebied dat is afgebrand bij heidebrand

Staatssecretaris Gijs Tuinman van Defensie betreurt hoeveel natuurgebied is afgebrand bij de heidebrand in Ede. Volgens de gemeente Ede is 130 hectare heidegebied afgebrand. De brand ontstond doordat een rookgranaat tijdens een oefening van Defensie in een bosje werd gegooid. Het heidegebied is enorm droog, doordat het al weken niet of nauwelijks heeft geregend. De BBB-bewindsman zegt dat wordt onderzocht wat er precies is gebeurd en of extra voorzorgsmaatregelen nodig zijn.

04 april '25 (12:13)

ANWB publiceert nieuw boek met dertig uniek vliegtuigloze reizen in Europa

Het nieuwe boek ‘Vakantie zonder vliegtuig’ van de ANWB moet reizigers deze zomer inspireren om op reis te gaan door Europa zónder vliegreizen in te zetten. In het boek staan dertig uniek reisplannen zonder vliegtuig. Je kunt kiezen uit en uitgebreide rondreis of een korte city trip. Dit meldt ANWB.

04 april '25 (11:09)

Gemeente Ede waarschuwt mensen: 'Blijf weg bij de heide'

De gemeente Ede waarschuwt mensen om vrijdag niet naar het stuk heide te komen waar donderdag een grote brand uitbrak. "Blijf weg bij de heide. Het is gevaarlijk om op de heide te zijn vanwege de hoge temperaturen", schrijft de gemeente op haar website.

04 april '25 ( 9:05)

Bosbrand Ede onder controle, vuur nog niet uit

De grote brand op de heide in Ede is onder controle, meldt locoburgemeester Arnold Versteeg van Ede. Het vuur is echter nog niet gedoofd. "De brandweer zal nog langdurig bezig zijn met nablussen", zegt Versteeg. "Er zullen nog twee pelotons van de brandweer ingezet blijven voor het nablussen."