Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

‘Door hoogwater komt plasticsoep in Nederlandse rivieren weer naar boven’

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
‘Door hoogwater komt plasticsoep in Nederlandse rivieren weer naar boven’
Het winterhoogwater heeft de afgelopen weken voor problemen gezorgd in meerdere delen van het land. Door een combinatie van de windrichting en regelval zijn sommige delen van het land geteisterd door hoogwater. Dit trekt zich inmiddels weer terug uit de grote rivieren. Wel is duidelijk dat het grote hoeveelheden afval, met name plastic, met zich meebrengt. Vooral op oevers komt veel afval te liggen. Dit is niet de eerste keer. Ruim duizend vrijwilligers van Schone Rivieren doen mee aan het onderzoek naar rivierafval da al vijf jaar loopt, meldt Schone Rivieren.

Eind vorig jaar zijn de resultaten in het rapport ‘Plasticsoep in de Nederlandse Rivieren’ gepubliceerd. Daaruit blijkt dat al jaren gemiddeld honderden zwerfafval-item per honderd meter oever aanspoelen. Dit jaar verwacht Schone Rivieren op diverse plekken duizenden items per honderd meter te gaan vinden. Door een combinatie van lange periode van hoogwater en sterke wind spoelt er extra veel afval aan. Op diverse plekken hebben de vrijwilligers van Schone Rivieren afvalhotspots ontdekt. De plasticsoep, die dus al in de rivieren begint, wordt weer zichtbaar.

Situatie 2024

In de eerstvolgende onderzoeksperiode, van 15 februari tot en met 15 maart, moet in kaart worden gebracht hoe het dit jaar is gesteld. Schone Rivieren ziet nu al veel afval dat door het terugtrekkende water achterblijft.

Het rapport ‘Plasticsoep in de Nederlandse Rivieren’ is eind vorig jaar aangeboden aan demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen. Het rapport concludeert dat het noodzakelijk is om door te zetten op de ingeslagen weg ten aanzien van:

-        Maatregelen om Single Use Plastics (SUP’s) terug te dringen, zoals in Europa met de SUP-richtlijn.

-       Verbetering van statiegeldsystemen en uitbreiding van statiegeldregelingen naar andere producten.

-       Voorkomen van weggooien van sigarettenpeuken in de natuur.

Volgens Schone Rivieren kunnen simpele maatregelen zoals evenementen zonder plastic, geen sigaretten meer op straat gooien, geen vochtige doekjes door de wc spoelen en voedselverpakkingen weggooien – in de prullenbak, niet de natuur – een grote impact hebben. “De rotzooi langs de rivieren, die nu weer zichtbaar wordt, maakt duidelijk dat we er nu mee moeten beginnen”, luidt het persbericht. 

23 december '24 (12:15)

Geen witte kerst in Nederland, stelt Weeronline

Een witte kerst zit er ook dit jaar niet in, verwacht Weeronline. Op beide kerstdagen is de temperatuur tussen de 8 en 10 graden. Dat is zacht voor de tijd van het jaar. Ook is het droog, maar de zon is, zeker op eerste kerstdag, nauwelijks te zien.

23 december '24 ( 9:50)

2024 kan warmste jaar ooit in Nederland worden

Dit jaar was opnieuw extreem warm, constateert Weeronline. De gemiddelde jaartemperatuur komt uit op 11,8 graden en dat is even warm als in het recordwarme jaar 2023. Volgens Weeronline is er een kans dat 2024 het warmste jaar ooit wordt met een gemiddelde temperatuur van 11,9 graden.

23 december '24 ( 9:35)

Noordwesten en noorden van Nederland code geel vanwege zware windstoten

In het noordwesten en noorden van het land kunnen vanaf het begin van de nacht naar maandag en maandagochtend zware windstoten voorkomen. Het KNMI heeft code geel afgegeven voor de provincies Noord-Holland, Friesland, Groningen, het Waddengebied en het IJsselmeer. Naar verwachting geldt de waarschuwing tot 08.00 uur, waardoor ook het verkeer in de ochtendspits hinder kan ondervinden.

23 december '24 ( 8:50)

Drie provincies krijgen alsnog extra miljoenen voor aanpak landelijk gebied

De drie provincies die afgelopen zomer het minste geld kregen van het Rijk voor de aanpak van het landelijk gebied, ontvangen nu alsnog wat extra miljoenen. Noord-Holland en Zeeland kunnen beide 21,1 miljoen euro tegemoet zien, Flevoland ontvangt 3,3 miljoen. Het geld is bedoeld voor maatregelen op het gebied van water, landbouw, natuur en klimaat.

19 december '24 ( 8:30)

Minister neemt nog geen besluit over regelgeving fatbikes

Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) neemt dit jaar nog geen besluit over regels voor fatbikes. Dat bevestigt een ingewijde na berichtgeving door RTL en het AD. Naar verwachting komt hij voor half februari met verdere informatie.

18 december '24 ( 9:55)

Nog nooit zoveel dagen in een jaar 10 graden of meer

Het is voor de 288e keer dit jaar warmer dan 10,0 graden geworden in De Bilt. Nog nooit werd het op zoveel dagen in een jaar 10 graden of meer, meldt Weeronline. Het oude record was 287 dagen en werd gevestigd in 2020.

17 december '24 (10:00)

Grote berg kleding gedumpt in bos bij Strijbeek, politie zoekt getuigen

In een bos bij het Brabantse dorp Strijbeek is een grote hoeveelheid kleding aangetroffen. De politie vermoedt dat de kleding in de nacht van vrijdag op zaterdag is gedumpt en doet onderzoek naar de herkomst van de spullen en de verantwoordelijke(n). Dit melden NOS en Omroep Brabant.

17 december '24 ( 9:10)

Tijdens dinsdagochtenspits veel ongelukken

Tijdens de dinsdagochtendspits zijn tot dusver behoorlijk wat ongelukken gebeurd, melden Rijkswaterstaat en de ANWB. Rond 08.00 uur staat er ongeveer 640 kilometer file.

16 december '24 (14:35)

Uitgebreide studie naar mossel- en kreeftensterfte krijgt subsidie van 1,1 miljoen euro

In januari begint een uitgebreide studie naar de mossel- en kreeftensterfte in de Oosterschelde. Een woordvoerder van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) meldt dat het onderzoek ongeveer vier jaar duurt en in totaal 1,65 miljoen euro kost. "Het ministerie financiert 70 procent van de kosten. Dat is ongeveer 1,1 miljoen euro."

13 december '24 (14:00)

Het Zeeuwse Landschap neemt beheer over van Hedwigepolder

Vanaf deze week is Het Zeeuwse Landschap (HZL) officieel eigenaar en beheerder van de Hedwigepolder, gelegen in Oost-Zeeuws-Vlaanderen. De koopakte werd ondertekend door Provincie Zeeland en HZL in aanwezigheid van een notaris. Met deze stap komt de verantwoordelijkheid voor dit unieke natuurgebied in handen van een ervaren organisatie. Dit meldt Provincie Zeeland.