Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Plan voor Natuurgebied Zuilen opnieuw gepubliceerd

Door Nationale Recreatiegids / Fleur Zomer
schedule 7 min
location_on [xx]km
slot zuylen
De gemeente Utrecht heeft opnieuw een herzien plan gepresenteerd voor Natuurgebied Zuilen. Dit komt voort uit de reacties van omwonenden op het eerste plan, waarbij er veel vragen en bezorgdheden waren. Na een uitgebreid participatieproces is het herziene plan gereed voor bespreking in de gemeenteraad. Het hoofddoel blijft om het gebied toegankelijker te maken en de natuurwaarde te verhogen, meldt De Utrechtse Internet Courant.

Dit gebied van 40 hectare strekt zich uit tussen de Vecht in het westen, Slot Zuylen in het noorden, bedrijventerrein Overvecht-Noord in het oosten en de Franciscusdreef met Fort aan de Klop in het zuiden. Een groot deel van de grond is eigendom van de gemeente, waarvan iets meer dan de helft verpacht is aan een boer. De overige 15 hectare bestaat uit bosstroken.

Oorspronkelijke plan al in 2022 gepubliceerd

Het oorspronkelijke plan werd gepubliceerd in 2022 en ontving meer dan 300 reacties van omwonenden, waarbij zowel positieve als kritische geluiden te horen waren. Sommige bewoners vonden het gebied al mooi en rustig en vreesden voor eventuele veranderingen. Als reactie hierop heeft de gemeente besloten het plan te herzien en meer bewoners te betrekken bij het proces. Dit proces is nu bijna afgerond en het herziene plan wordt voorgelegd aan de lokale politiek.

Weilanden aangevuld met toegankelijke gebieden

Momenteel bestaat Natuurgebied Zuilen voornamelijk uit weilanden. De gemeente streeft ernaar om dit te veranderen door meer diversiteit aan groen toe te voegen, wat de natuurwaarde zou verhogen en het gebied toegankelijker zou maken voor natuurliefhebbers. Ook wordt er meer ruimte gemaakt voor recreatie en sport, met uitbreiding van het netwerk van wandelpaden en toevoeging van voorzieningen zoals fietsparkeerplaatsen en informatieborden. De toegangswegen zullen worden verbeterd en het erfgoed in het gebied zal een belangrijkere rol gaan spelen.

Landbouwactiviteiten moeten duurzamer

Hoewel landbouwactiviteiten in het gebied mogelijk blijven, onderstreept de gemeente dat dit op een duurzame manier moet gebeuren, met minder mest en aandacht voor een gezonde bodem.

Geen nieuwe gebouwen en woningen in het gebied

Er zullen geen nieuwe gebouwen of woningen worden gebouwd in het gebied, omdat het deel uitmaakt van het UNESCO Werelderfgoed de Nieuwe Hollandse Waterlinie en dus beschermd is.

Balans tussen diversiteit, duurzaamheid en zorgen omwonenden

De gemeente heeft als doel gesteld om van dit verborgen pareltje een schitterende bestemming te maken door meer diversiteit toe te voegen aan bomen, bloemen, planten, insecten en dieren. Ook wil men landbouw integreren met de natuur, waarbij een gevarieerder ecosysteem zou kunnen floreren. Daarnaast is het streven om meer ruimte te bieden aan bezoekers om te wandelen, te genieten van de natuur, te sporten en de rijke cultuurhistorie te ervaren.

Linda Voortman, wethouder Groen, benadrukt het belang van het participatieproces en verklaart dat het plan een balans zoekt tussen de bezorgdheden van omwonenden en de ambities van de gemeente. Het plan wordt in het najaar besproken in de gemeenteraad, waarbij er een budget van vijf miljoen euro beschikbaar is voor de uitvoering. Na goedkeuring zal de concrete invulling van het gebied geleidelijk plaatsvinden.

23 december '24 (12:15)

Geen witte kerst in Nederland, stelt Weeronline

Een witte kerst zit er ook dit jaar niet in, verwacht Weeronline. Op beide kerstdagen is de temperatuur tussen de 8 en 10 graden. Dat is zacht voor de tijd van het jaar. Ook is het droog, maar de zon is, zeker op eerste kerstdag, nauwelijks te zien.

23 december '24 ( 9:50)

2024 kan warmste jaar ooit in Nederland worden

Dit jaar was opnieuw extreem warm, constateert Weeronline. De gemiddelde jaartemperatuur komt uit op 11,8 graden en dat is even warm als in het recordwarme jaar 2023. Volgens Weeronline is er een kans dat 2024 het warmste jaar ooit wordt met een gemiddelde temperatuur van 11,9 graden.

23 december '24 ( 9:35)

Noordwesten en noorden van Nederland code geel vanwege zware windstoten

In het noordwesten en noorden van het land kunnen vanaf het begin van de nacht naar maandag en maandagochtend zware windstoten voorkomen. Het KNMI heeft code geel afgegeven voor de provincies Noord-Holland, Friesland, Groningen, het Waddengebied en het IJsselmeer. Naar verwachting geldt de waarschuwing tot 08.00 uur, waardoor ook het verkeer in de ochtendspits hinder kan ondervinden.

23 december '24 ( 8:50)

Drie provincies krijgen alsnog extra miljoenen voor aanpak landelijk gebied

De drie provincies die afgelopen zomer het minste geld kregen van het Rijk voor de aanpak van het landelijk gebied, ontvangen nu alsnog wat extra miljoenen. Noord-Holland en Zeeland kunnen beide 21,1 miljoen euro tegemoet zien, Flevoland ontvangt 3,3 miljoen. Het geld is bedoeld voor maatregelen op het gebied van water, landbouw, natuur en klimaat.

19 december '24 ( 8:30)

Minister neemt nog geen besluit over regelgeving fatbikes

Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) neemt dit jaar nog geen besluit over regels voor fatbikes. Dat bevestigt een ingewijde na berichtgeving door RTL en het AD. Naar verwachting komt hij voor half februari met verdere informatie.

18 december '24 ( 9:55)

Nog nooit zoveel dagen in een jaar 10 graden of meer

Het is voor de 288e keer dit jaar warmer dan 10,0 graden geworden in De Bilt. Nog nooit werd het op zoveel dagen in een jaar 10 graden of meer, meldt Weeronline. Het oude record was 287 dagen en werd gevestigd in 2020.

17 december '24 (10:00)

Grote berg kleding gedumpt in bos bij Strijbeek, politie zoekt getuigen

In een bos bij het Brabantse dorp Strijbeek is een grote hoeveelheid kleding aangetroffen. De politie vermoedt dat de kleding in de nacht van vrijdag op zaterdag is gedumpt en doet onderzoek naar de herkomst van de spullen en de verantwoordelijke(n). Dit melden NOS en Omroep Brabant.

17 december '24 ( 9:10)

Tijdens dinsdagochtenspits veel ongelukken

Tijdens de dinsdagochtendspits zijn tot dusver behoorlijk wat ongelukken gebeurd, melden Rijkswaterstaat en de ANWB. Rond 08.00 uur staat er ongeveer 640 kilometer file.

16 december '24 (14:35)

Uitgebreide studie naar mossel- en kreeftensterfte krijgt subsidie van 1,1 miljoen euro

In januari begint een uitgebreide studie naar de mossel- en kreeftensterfte in de Oosterschelde. Een woordvoerder van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) meldt dat het onderzoek ongeveer vier jaar duurt en in totaal 1,65 miljoen euro kost. "Het ministerie financiert 70 procent van de kosten. Dat is ongeveer 1,1 miljoen euro."

13 december '24 (14:00)

Het Zeeuwse Landschap neemt beheer over van Hedwigepolder

Vanaf deze week is Het Zeeuwse Landschap (HZL) officieel eigenaar en beheerder van de Hedwigepolder, gelegen in Oost-Zeeuws-Vlaanderen. De koopakte werd ondertekend door Provincie Zeeland en HZL in aanwezigheid van een notaris. Met deze stap komt de verantwoordelijkheid voor dit unieke natuurgebied in handen van een ervaren organisatie. Dit meldt Provincie Zeeland.