Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Na dertien maanden komt wereldwijde temperatuurrecords tot halt

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
ventilator
Na dertien achtereenvolgende maanden is in juli een einde gekomen aan een lange reeks van wereldwijde temperatuurrecords. Veel scheelde het niet of er was een veertiende maand aan de rij toegevoegd, zo maken cijfers van de Europese klimaatdienst Copernicus duidelijk.

In de voorbije maand werd het een fractie minder warm dan in de recordbrekende maand juli 2023. Wereldwijd was het in juli 2024 gemiddeld 16,91 graden. Dat is 0,04 graden onder het record van een jaar eerder.

In juli noteerde Copernicus wel de twee warmste dagen sinds het begin van de meetreeks in 1940. Op 22 juli klom de gemiddelde temperatuur op aarde naar een nooit eerder gemeten 17,16 graden. Een dag later werd een gemiddelde van 17,15 graden gemeten. Omdat het verschil zo klein is, valt het binnen de foutmarge van de metingen en durven de klimaatwetenschappers niet met absolute zekerheid te zeggen welke van de twee dagen nu echt het warmst was.

Vele maandelijkse records zeldzaam

"De reeks van recordbrekende maanden is ten einde, maar het scheelde maar een haar", duidt plaatsvervangend directeur van Copernicus Samantha Burgess. "Wereldwijd was juli 2024 bijna net zo warm als juli 2023, de warmste maand ooit gemeten." De opwarming van de aarde gaat intussen gewoon door en dat zal niet veranderen totdat de wereld geen broeikasgassen meer uitstoot naar de atmosfeer, voegt ze eraan toe.

Zo'n lange reeks van maandelijkse records is uiterst zeldzaam, maar het is wel vaker gebeurd. In 2015 en 2016 werden ook steeds maandelijkse temperatuurrecords gevestigd. Net als in het afgelopen jaar was toen sprake van een sterke El Niño, een complex klimaatfenomeen dat iedere paar jaar wordt waargenomen en de temperaturen tijdelijk nog verder opstuwt.

In juli was het volgens de laatste maandcijfers 1,48 graden warmer op aarde dan in de tweede helft van de negentiende eeuw. Die grens van 1,5 graden is van belang, omdat daarboven volgens klimaatwetenschappers de kans op ontwrichtende effecten van klimaatverandering sterk toeneemt. In het Klimaatakkoord van Parijs en diverse internationale klimaatafspraken die daarop volgden, staat het streven de opwarming onder deze grens te houden en op zijn minst ruim onder de 2 graden.

14 januari '25 (15:48)

Vanaf 2026 tweetalige verkeersborden in Friesland

Verkeersborden langs provinciale wegen in Friesland worden in 2026 vervangen door tweetalige verkeersborden, met Nederlands en Fries erop. Het gaat om borden met tekst erop, zoals uitrit of fietspad. Het vervangen van de verkeersborden is onderdeel van afspraken over het Fries tussen de regering en de provincie.

14 januari '25 ( 9:20)

Schaatsliefhebbers opgelet: natuurijs in Winterswijk is klaar voor actie

Op de grote natuurijsbaan van Winterswijk kan voor het eerst deze winter worden geschaatst. Niet alleen leden van de Winterswijkse IJsvereniging zijn welkom, maar iedereen die van schaatsen houdt mag de baan betreden. Dit meldt NOS.

13 januari '25 (13:59)

Seal Response Team ontving in 2024 meer meldingen van vastzittende zeehonden

Zeehonden zitten steeds vaker vast in zwerfafval. Dat zegt het Seal Response Team. Zij ontvingen in 2024 twee keer zoveel meldingen dan in het jaar 2023. Dat meldt Omroep Friesland.

13 januari '25 (12:50)

Eerste lammetjes geboren bij de schaapskooi in Exloo

Het eerste lammetje van het jaar 2025 is zaterdagavond 10 januari bij de schaapskooi in Exloo geboren. Het lammetje heet Jan en is vernoemd naar burgemeester Jan Seton. Trotse schaapsherder Nynke Leen laat weten dat het lammetje het heel goed doet. Dat meldt RTV Drenthe.

13 januari '25 ( 8:45)

Voor het eerst deze winter temperatuur gedaald tot -6

Voor het eerst deze winter is het lokaal kouder dan -5 graden. In het Groningse Eelde daalde de temperatuur tot -6, meldt Weeronline. Bij temperaturen onder de -5 graden is sprake van matige vorst.

10 januari '25 (14:40)

Natura-2000 gebied in Schoorlse Duinen deels vernield door illegale mountainbikeroutes

Delen van het Natura-2000 gebied Schoorlse Duinen zijn verpest door diepe kuilen, complete schansen en omgezaagde bomen. Meerdere illegale mountainbikeroutes zijn er aangelegd en dat is vreemd, want er ligt een officiële route dwars door het beschermde gebied. Dat meldt RTL Nieuws.

10 januari '25 ( 8:55)

Weggebruikers gewaarschuwd vanwege gevaarlijke rijomstandigheden

Weggebruikers in het hele land moeten alert zijn op gevaarlijke rijomstandigheden door bevriezing van natte weggedeelten. Daarvoor waarschuwt Rijkswaterstaat vrijdagochtend. Het KNMI heeft code geel afgegeven voor heel Nederland, behalve de Waddeneilanden, omdat het op veel plaatsen glad kan zijn door bevriezing van natte weggedeelten. "Pas je rijstijl aan als je de weg op gaat", aldus Rijkswaterstaat.

09 januari '25 (14:06)

Venus, Mars, Jupiter en Saturnus vanavond gemakkelijk te zien

Bij een heldere hemel zal vanavond de sterrenhemel imposanter zijn dan normaal. Vier planeten zijn mogelijk met het blote oog te zien. Het gaat daarbij om Venus, Mars, Jupiter en Saturnus. Volgen sterrenkundige Jeffrey Bout is dat best bijzonder. Dat meldt Hart van Nederland. 

09 januari '25 ( 9:40)

Code oranje vanochtend in Limburg en Noord-Brabant

In Limburg en Noord-Brabant geldt vanaf donderdagochtend 06.00 uur code oranje vanwege sneeuw en gladheid. De weerswaarschuwing is tot donderdagmiddag 12.00 uur van kracht in de twee provincies.

09 januari '25 ( 9:00)

Code oranje langer van kracht in Limburg en Brabant

In Limburg en Noord-Brabant is donderdag code oranje van kracht om sneeuw en gladheid, meldt het KNMI. De weerwaarschuwing voor de twee provincies geldt vanaf het begin van de nacht tot 16.00 uur. Aanvankelijk zou de waarschuwing vanaf 06.00 uur gelden en van kracht blijven tot 12.00 uur. Het KNMI waarschuwt dat het openbaar vervoer en wegverkeer in de provincies in de ochtendspits veel overlast kunnen ondervinden.