Volgende week gedeeltelijke supermaansverduistering
De maan is natuurlijk elke maand vol, maar ziet er toch steeds anders uit omdat de maan niet in een perfecte cirkel om de aarde draait. De maan draait namelijk in een ovaalvormige baan. Dat betekent dat de maan op het ene moment zo’n 360.000 kilometer van de aarde af staat, en op andere momenten 400.000 kilometer.
Op het moment dat de maan dichter bij de aarde staat, zoals nu het geval is, lijkt die een stuk groter en helderder. Tijdens een volle maan heet dat dan een supermaan. Die komt één tot drie keer per jaar voor. Dit jaar was er in augustus een supermaan, deze maand en ook in oktober is de volle maan een supermaan.
Maansverduistering
Naast een supermaan is er deze maand ook sprake van een gedeeltelijke maansverduistering. De maan beweegt in de nacht van 18 september door de schaduw van de aarde, waardoor een deel van de maan geen zonlicht krijgt. Het lijkt dan alsof er een hap uit de maan is genomen.
De eclips is overal in het land te zien. Die begint om 02:40 uur en eindigt om 06:50. Het hoogtepunt is om 04:45 uur. Dan staat de maan op 21 graden boven de horizon, dus niet heel hoog in de hemel.
Volgend jaar volledige maansverduistering
Op 14 maart 2025 is er ook een maansverduistering. Deze zal de maan volledig omhullen. Dan krijgt de maan ook een rode gloed. In Nederland is echter alleen het begin van de verduistering te zien, omdat de maan snel ondergaat en de zon opkomt. De rode kleur van een volledige verduistering gaan we dus niet zien.
Maar niet getreurd: op 7 september vindt opnieuw een volledige maansverduistering plaats, en deze keer op een iets gunstigere tijd. Dan komt de volle maan om 20:12 uur verduisterd op en dat kan er mooi uitzien. De eclips eindigt dan om 22:57 uur.
De eerstvolgende volledige maansverduistering, waarbij de hele eclips in het land te zien is, is op 20 december 2029.