Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Jongeren herkennen alledaagse planten steeds minder

Door Nationale Recreatiegids / Johanne Levinsky
schedule 4 min
location_on [xx]km
margriet
Uit een recent onderzoek blijkt dat jongere generaties steeds minder in staat zijn om veelvoorkomende plant- en diersoorten te herkennen. Waar drie op de vier mensen ouder dan 55 een margriet of korenbloem kunnen benoemen, lukt dit slechts 25 procent van de mensen onder de 35 jaar. Hetzelfde patroon is te zien bij vogels zoals de vink en de merel, die veel minder bekend zijn bij jongeren. Natuurmonumenten noemt het een verontrustende ontwikkeling in tijden waar de natuur juist zo hard nodig is. Dit meldt Natuurmonumenten. 

De afname in herkenning is te verklaren door het verdwijnen van veel natuur in Nederland. In de afgelopen 30 jaar is maar liefst 76 procent van de insecten verdwenen. Daarnaast worden bijna de helft van de zweefvliegsoorten bedreigd en hebben bestuivende insecten het zwaar. Omdat mensen de natuur steeds minder zien, horen of ervaren, lijkt hun betrokkenheid ook af te nemen. Dit kan ertoe leiden dat de inzet om natuurherstel te bevorderen ook afneemt.

Beperkte inzet onder jongeren

Hoewel 92 procent van de Nederlanders zich zorgen maakt over de toestand van de natuur, komt slechts een klein deel daadwerkelijk in actie. Vooral onder jongeren blijft de betrokkenheid achter. Niet meer dan 18 procent van de ondervraagden tot 35 jaar zet zich actief in voor meer biodiversiteit in hun eigen tuin of balkon, ondanks dat meer dan driekwart van de Nederlanders een tuin heeft. Het potentieel voor natuurverbetering is groot, want deze gezamenlijke tuinen en balkons beslaan een oppervlakte van zo’n 56.000 hectare.

Actief bijdragen aan biodiversiteit

Natuurmonumenten spoort met de campagne ‘Laat de natuur leven’ mensen aan om op eenvoudige wijze de biodiversiteit te ondersteunen, bijvoorbeeld door inheemse planten te zaaien die bijen en vlinders helpen in de koude maanden. Met kleine inspanningen in eigen tuin of balkon is al een verschil maken voor de natuur. Ook kinderen kunnen actief deelnemen door bijvoorbeeld een stukje bos te beheren als ‘Bosjewachter’.


30 september '24 (10:41)

Persoon en hond overleden bij brand in stacaravan op Limburgse camping

Bij een brand in een stacaravan op een camping in Arcen in Limburg zijn een persoon en hond om het leven gekomen. De brandweer trof de stoffelijke overschotten aan na het blussen van de brand. Dit meldt NOS. 

30 september '24 ( 8:56)

Bidsprinkhaan blijkt zich voort te planten in Nederland

De bidsprinkhaan blijkt zich in Nederland voort te planten, zo is recent voor het eerst vastgesteld. Het lijkt er dus op dat het opvallende insect zich in ons land heeft gevestigd, meldt het radioprogramma Vroege Vogels op NPO Radio 1.

30 september '24 ( 8:47)

Natter, zonniger en warmer september dan normaal

September was tot nu toe gemiddeld een graad warmer dan normaal. Daarnaast viel er deze maand meer regen dan gemiddeld en liet de zon zich ook vaker zien. De gemiddelde temperatuur kwam uit op 15,7 graden, meldt Weeronline.

27 september '24 ( 9:17)

Officieel eerste herfststorm van dit jaar

Storm Aitor die momenteel over Nederland trekt, is officieel de eerste herfststorm van het jaar. Tussen 07.00 en 08.00 uur kwam het in IJmuiden tot een gemiddelde windkracht 9, meldt Weeronline.

27 september '24 ( 8:41)

Budget voor wolfwerende rasters slechts voor de helft uitgekeerd

Veehouders die subsidie kunnen krijgen voor de bescherming van hun dieren tegen de wolf, maken hier nog niet veel gebruik van. Slechts de helft van het beschikbare budget voor de subsidieregelingen is uitgekeerd, blijkt uit een rondgang van het ANP.

27 september '24 ( 8:33)

Wandelroute langs opnameplekken van Kooten en de Bie vanmiddag geopend

In Bussum wordt vrijdagmiddag de Van Kooten en De Bie-wandelroute geopend. De route voert langs zestien plekken waar het bekende tv-duo Kees van Kooten en Wim de Bie in het verleden opnames heeft gemaakt.

26 september '24 (12:10)

Ontdek het mooiste dorp van Nederland met gratis podwalk

Bezoekers en inwoners van Winsum, uitgeroepen tot het mooiste dorp van Nederland, kunnen op historische ontdekkingsreis met een gratis podwalk. De wandeling start bij Station Winsum, waarna je via de telefoon begeleid wordt langs meerdere historische punten van het dorp. Audiofragmenten vertellen hier meer over. De route eindigt ook weer bij Station Winsum. Dit meldt Marketing Groningen.

26 september '24 ( 8:45)

Vrijdag mogelijk zware windstoten aan de kust

In de nacht van donderdag op vrijdag gaat het hard waaien. In de kustgebieden kunnen zware windstoten plaatselijk leiden tot schade en overlast, meldt het KNMI. "De zware windstoten kunnen hinder opleveren voor het verkeer en er is kans op het afbreken van boomtakken. Ook kunnen rondvliegende voorwerpen zoals dakpannen gevaar opleveren."

25 september '24 (14:49)

Juist meer bescherming voor wolf als het aan internationale natuurclubs ligt

Ruim driehonderd organisaties uit landen binnen en buiten Europa vinden het een slecht idee dat EU-landen de mate waarin wolven worden beschermd, willen verlagen. De organisaties, die zich onder meer bezighouden met dierenrechten en natuur, brachten vorige week nog een gezamenlijk pleidooi uit om de wolf juist beter te beschermen. Dat werd onder meer ondertekend door het Wereld Natuur Fonds (WWF), Friends of the Earth, IFAW en de Dierenbescherming,