Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Natter, zonniger en warmer september dan normaal

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
regendruppels op autoruit
September was tot nu toe gemiddeld een graad warmer dan normaal. Daarnaast viel er deze maand meer regen dan gemiddeld en liet de zon zich ook vaker zien. De gemiddelde temperatuur kwam uit op 15,7 graden, meldt Weeronline.

De maand begon meteen bijna tropisch warm met 29,8 graden in De Bilt. Het was de eerste zomerse 1 september in 33 jaar. Elders in het zuiden werd het wel echt tropisch, met bijvoorbeeld 32,3 graden in Maastricht en 31,4 in Arcen. Uiteindelijk kwam het op het hoofdstation tot zestien warme dagen tegenover dertien normaal. Het aantal zomerse dagen waarop de temperatuur 25 graden en meer aantikte, kwam uit op vijf tegenover drie gemiddeld. Een hittegolf werd nergens genoteerd.

Na anderhalve week werd koudere lucht aangevoerd en ging de temperatuur flink omlaag. Ook werd het in de nachten kouder en zakte het kwik op een aantal nachten naar 3 tot 6 graden. De eerste grondvorst na de zomer werd op 13 september gemeten in Twente, op klomphoogte werd het daar toen -0,3 graden. Daarmee was de eerste grondvorst na de zomer eerder dan gebruikelijk, omdat dit normaal gesproken pas op 28 september voor het eerst gebeurt. Op anderhalve meter boven de grond, de normale meethoogte, bleef vorst uit.

Te nat

Door de gemiddelde temperatuur van 15,7 graden komt september 2024 uit op een twaalfde plek van warmste septembermaanden ooit gemeten. Het warmst is september 2006 toen het gemiddeld 17,9 graden werd. Vorig jaar gemiddeld 17,5 graden, goed voor een tweede plek in de lijst.

Deze maand viel gemiddeld over het hele land 103 millimeter regen, waar 78 millimeter normaal is. Hiermee kan ook september dit jaar als een te natte maand worden gezien, zegt Weeronline. Op maart, juni en augustus na verliepen alle maanden dit jaar te nat. Over het hele land is tot nu toe al 801 millimeter gevallen, terwijl normaal gesproken 608 millimeter in de regenmeter hoort te zitten. Recordnat was deze september echter niet, die eer blijft voor september 2001 toen gemiddeld over het hele land 191 millimeter viel.

September had 174 zonuren, tegen normaal gemiddeld 164 uur. Het record staat nog altijd op naam van 1959 met 232 uur. Vorig jaar was er 211 uur zonneschijn.

30 september '24 (10:41)

Persoon en hond overleden bij brand in stacaravan op Limburgse camping

Bij een brand in een stacaravan op een camping in Arcen in Limburg zijn een persoon en hond om het leven gekomen. De brandweer trof de stoffelijke overschotten aan na het blussen van de brand. Dit meldt NOS. 

30 september '24 ( 8:56)

Bidsprinkhaan blijkt zich voort te planten in Nederland

De bidsprinkhaan blijkt zich in Nederland voort te planten, zo is recent voor het eerst vastgesteld. Het lijkt er dus op dat het opvallende insect zich in ons land heeft gevestigd, meldt het radioprogramma Vroege Vogels op NPO Radio 1.

27 september '24 (12:01)

Jongeren herkennen alledaagse planten steeds minder

Uit een recent onderzoek blijkt dat jongere generaties steeds minder in staat zijn om veelvoorkomende plant- en diersoorten te herkennen. Waar drie op de vier mensen ouder dan 55 een margriet of korenbloem kunnen benoemen, lukt dit slechts 25 procent van de mensen onder de 35 jaar. Hetzelfde patroon is te zien bij vogels zoals de vink en de merel, die veel minder bekend zijn bij jongeren. Natuurmonumenten noemt het een verontrustende ontwikkeling in tijden waar de natuur juist zo hard nodig is. Dit meldt Natuurmonumenten. 

27 september '24 ( 9:17)

Officieel eerste herfststorm van dit jaar

Storm Aitor die momenteel over Nederland trekt, is officieel de eerste herfststorm van het jaar. Tussen 07.00 en 08.00 uur kwam het in IJmuiden tot een gemiddelde windkracht 9, meldt Weeronline.

27 september '24 ( 8:41)

Budget voor wolfwerende rasters slechts voor de helft uitgekeerd

Veehouders die subsidie kunnen krijgen voor de bescherming van hun dieren tegen de wolf, maken hier nog niet veel gebruik van. Slechts de helft van het beschikbare budget voor de subsidieregelingen is uitgekeerd, blijkt uit een rondgang van het ANP.

27 september '24 ( 8:33)

Wandelroute langs opnameplekken van Kooten en de Bie vanmiddag geopend

In Bussum wordt vrijdagmiddag de Van Kooten en De Bie-wandelroute geopend. De route voert langs zestien plekken waar het bekende tv-duo Kees van Kooten en Wim de Bie in het verleden opnames heeft gemaakt.

26 september '24 (12:10)

Ontdek het mooiste dorp van Nederland met gratis podwalk

Bezoekers en inwoners van Winsum, uitgeroepen tot het mooiste dorp van Nederland, kunnen op historische ontdekkingsreis met een gratis podwalk. De wandeling start bij Station Winsum, waarna je via de telefoon begeleid wordt langs meerdere historische punten van het dorp. Audiofragmenten vertellen hier meer over. De route eindigt ook weer bij Station Winsum. Dit meldt Marketing Groningen.

26 september '24 ( 8:45)

Vrijdag mogelijk zware windstoten aan de kust

In de nacht van donderdag op vrijdag gaat het hard waaien. In de kustgebieden kunnen zware windstoten plaatselijk leiden tot schade en overlast, meldt het KNMI. "De zware windstoten kunnen hinder opleveren voor het verkeer en er is kans op het afbreken van boomtakken. Ook kunnen rondvliegende voorwerpen zoals dakpannen gevaar opleveren."

25 september '24 (14:49)

Juist meer bescherming voor wolf als het aan internationale natuurclubs ligt

Ruim driehonderd organisaties uit landen binnen en buiten Europa vinden het een slecht idee dat EU-landen de mate waarin wolven worden beschermd, willen verlagen. De organisaties, die zich onder meer bezighouden met dierenrechten en natuur, brachten vorige week nog een gezamenlijk pleidooi uit om de wolf juist beter te beschermen. Dat werd onder meer ondertekend door het Wereld Natuur Fonds (WWF), Friends of the Earth, IFAW en de Dierenbescherming,