De relatie tussen de gemeente Amsterdam en de drie grote aanbieders van vakantieverhuur in de hoofdstad, Airbnb, Booking en HomeAway, wordt steeds problematischer. Een meerderheid van de gemeenteraad wil nu dat er tegenwicht komt in de vorm van een nette concurrent, zoals Fairbnb. De eerste gesprekken zijn gevoerd: 'een verademing'. Dit meldt Het Parool.
De gemeente Amsterdam lijkt op ramkoers te liggen nadat Airbnb, Booking en HomeAway weigerden in te gaan op een meeting met de gemeente. Het drietal had geëist alleen in gesprek te willen gaan als ook het ministerie van Binnenlandse Zaken, Schiphol, hotels, rechtsgeleerden en de cruiseterminal zouden aanschuiven.
Zwarte lijst
Daar ging de gemeente niet op in. Sterker nog: de drie accommodatieplatforms staan inmiddels op de zwarte lijst van de gemeente. Volgens wethouder Laurens Ivens is er sprake van een onoverbrugbaar verschil over de manier waarop de overlast door vakantieverhuur aangepakt moet worden, zo zei hij gisteren tegen de raad.
Fairbnb: een verademing
Nu constructieve samenwerking tussen gemeente en Airbnb, Booking en HomeAway niet meer mogelijk lijkt te zijn, verlegt de politiek zijn blik naar een aanbieder die zich wél aan de regels houdt, en zich actief wil bezighouden met het bestrijden van fraude: Fairbnb. Het platform vindt z'n oorsprong in Italië, en streeft ernaar het
ethisch en economisch verantwoorde alternatief voor Airbnb te worden. Fairbnb is nog niet in de lucht; momenteel is het platform volop bezig met crowdfunding. Toch voerde Ivens recent al verkennende gespreken met het platform en noemde die 'een verademing'. Wanneer Fairbnb precies actief zal zijn in Amsterdam is nog niet bekend.
Door: Nationale Recreatiegids