Ontwikkeling recreatiepark in Epe verloopt dramatisch: bouwvakkers verdwenen en lodges overgelaten aan elementen

Landal Sprengerheide wordt ontwikkeld op de plek van het voormalige probleempark de Beekhorst, waar eerder arbeidsmigranten illegaal werden gehuisvest. Architect-ontwikkelaar Matthijs Zeelenberg en compagnon Marco bij de Vaate kochten het terrein met de ambitie om er 104 ecologisch gebouwde recreatiewoningen te realiseren. De lodges, variërend in prijs van 219.000 tot 248.500 euro, waren bedoeld als zorgeloos bezit voor kopers, die de woningen acht weken per jaar zelf zouden kunnen gebruiken. In de overige weken zou Landal GreenParks ze verhuren.
Hoewel aanvankelijk zestig procent van de lodges was verkocht, ligt de bouw nu volledig stil. Het terrein is een verlaten bouwput met onafgemaakte huisjes die niet beschermd zijn tegen de weersomstandigheden. Blauwe zeilen hangen los, glaswolisolatie waait weg en platen liggen verspreid buiten het terrein. De werkhandschoenen van de vertrokken Hongaarse bouwvakkers liggen nog op een stapel bouwmaterialen.
Oorzaken en schuldvraag
Architect-ontwikkelaar Zeelenberg wijst op een combinatie van oorzaken voor de problemen bij Sprengerheide. Een vertraagde aansluiting op het elektriciteitsnet en extreme weersomstandigheden zouden de bouw hebben bemoeilijkt. Bovendien is er ontevredenheid over de aannemer, Archi-Smart BV. Volgens Zeelenberg is de aannemer 'gestopt met bouwen' zonder failliet te gaan of officieel ontslagen te zijn. Kopers zijn volgens hem direct opdrachtgever van de aannemer, en zijn bedrijf Bosresorts BV is alleen betrokken als projectontwikkelaar en grondleverancier.
Paul Machielsen, bestuurder van Archi-Smart BV, noemt een 'zakelijk verschil van inzicht' met de ontwikkelaar als reden voor de bouwstop. Hoewel hij aangeeft dat er 'dingen zijn gebeurd', wil hij verder geen details geven. Hij benadrukt dat de metalen bouwstructuur minder kwetsbaar is dan het lijkt en dat de lodges nog steeds kunnen worden afgebouwd.
Zorgen van kopers en toekomst van het park
Kopers maken zich grote zorgen over de toekomst van hun investering en vragen zich af of de lodges ooit afgemaakt zullen worden. Volgens de laatste informatie van Landal GreenParks hebben de kopers hun krachten gebundeld en zijn ze gezamenlijk op zoek naar een nieuwe aannemer.
Landal GreenParks betreurt de situatie, maar benadrukt dat ze pas bij de ontwikkeling betrokken raken zodra het park daadwerkelijk opengaat. Het bedrijf blijft vooralsnog afzijdig en noemt zichzelf een 'verhuurpartner' voor het park.
Ondertussen blijft het terrein verlaten, zonder zicht op een snelle oplossing. Zowel Zeelenberg als Machielsen geven aan te hopen op een positieve uitkomst, maar duidelijkheid voor de kopers is er nog niet.
Beeld: Hans van de Vlekkert