Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ontwikkeling recreatiepark in Epe verloopt dramatisch: bouwvakkers verdwenen en lodges overgelaten aan elementen

Door Nationale Recreatiegids / Fleur Zomer
schedule 6 min
location_on [xx]km
vakantiepark epe verlaten
De ontwikkeling van recreatiepark Landal Sprengerheide in Epe ligt volledig stil. Het park, dat vorig jaar zomer al open had moeten gaan, is overgeleverd aan weer en wind nu bouwvakkers halsoverkop zijn vertrokken. De onafgemaakte 'luxe boslodges' staan bloot aan de elementen, terwijl kopers zich grote zorgen maken over hun investering. Dit meldt de Stentor.

Landal Sprengerheide wordt ontwikkeld op de plek van het voormalige probleempark de Beekhorst, waar eerder arbeidsmigranten illegaal werden gehuisvest. Architect-ontwikkelaar Matthijs Zeelenberg en compagnon Marco bij de Vaate kochten het terrein met de ambitie om er 104 ecologisch gebouwde recreatiewoningen te realiseren. De lodges, variërend in prijs van 219.000 tot 248.500 euro, waren bedoeld als zorgeloos bezit voor kopers, die de woningen acht weken per jaar zelf zouden kunnen gebruiken. In de overige weken zou Landal GreenParks ze verhuren.

Hoewel aanvankelijk zestig procent van de lodges was verkocht, ligt de bouw nu volledig stil. Het terrein is een verlaten bouwput met onafgemaakte huisjes die niet beschermd zijn tegen de weersomstandigheden. Blauwe zeilen hangen los, glaswolisolatie waait weg en platen liggen verspreid buiten het terrein. De werkhandschoenen van de vertrokken Hongaarse bouwvakkers liggen nog op een stapel bouwmaterialen.

Oorzaken en schuldvraag

Architect-ontwikkelaar Zeelenberg wijst op een combinatie van oorzaken voor de problemen bij Sprengerheide. Een vertraagde aansluiting op het elektriciteitsnet en extreme weersomstandigheden zouden de bouw hebben bemoeilijkt. Bovendien is er ontevredenheid over de aannemer, Archi-Smart BV. Volgens Zeelenberg is de aannemer 'gestopt met bouwen' zonder failliet te gaan of officieel ontslagen te zijn. Kopers zijn volgens hem direct opdrachtgever van de aannemer, en zijn bedrijf Bosresorts BV is alleen betrokken als projectontwikkelaar en grondleverancier.

Paul Machielsen, bestuurder van Archi-Smart BV, noemt een 'zakelijk verschil van inzicht' met de ontwikkelaar als reden voor de bouwstop. Hoewel hij aangeeft dat er 'dingen zijn gebeurd', wil hij verder geen details geven. Hij benadrukt dat de metalen bouwstructuur minder kwetsbaar is dan het lijkt en dat de lodges nog steeds kunnen worden afgebouwd.

Zorgen van kopers en toekomst van het park

Kopers maken zich grote zorgen over de toekomst van hun investering en vragen zich af of de lodges ooit afgemaakt zullen worden. Volgens de laatste informatie van Landal GreenParks hebben de kopers hun krachten gebundeld en zijn ze gezamenlijk op zoek naar een nieuwe aannemer.

Landal GreenParks betreurt de situatie, maar benadrukt dat ze pas bij de ontwikkeling betrokken raken zodra het park daadwerkelijk opengaat. Het bedrijf blijft vooralsnog afzijdig en noemt zichzelf een 'verhuurpartner' voor het park.

Ondertussen blijft het terrein verlaten, zonder zicht op een snelle oplossing. Zowel Zeelenberg als Machielsen geven aan te hopen op een positieve uitkomst, maar duidelijkheid voor de kopers is er nog niet.

Beeld: Hans van de Vlekkert

11 april '25 (10:16)

Sekswerk ontdekt op vakantiepark in Loon op Zand: drie personen verwijderd

Tijdens een controle op een vakantiepark in de gemeente Loon op Zand zijn drie personen weggestuurd omdat zij hun verblijf gebruikten voor sekswerk. Het bedrijfsmatige gebruik van de accommodatie is in strijd met de huisregels van het park. De ontdekking werd gedaan tijdens een bredere controleactie begin april in de gemeenten Loon op Zand, Goirle en Oisterwijk. Dit meldt het Brabants Dagblad.

10 april '25 (11:12)

Ook Mark Gillis verwikkeld in rechtszaak om camping in Valkenburg

Mark Gillis, de zoon van vakantieparkondernemer Peter Gillis, is in opspraak geraakt wegens vermeende fraude bij het aanvragen van een exploitatievergunning voor een camping in Valkenburg. De gemeente heeft inmiddels aangifte gedaan en het Openbaar Ministerie bevestigt dat er een onderzoek loopt. De rechtszaak is voorlopig uitgesteld, omdat de verdediging nog een getuige wil horen. Dit meldt Omroep Brabant.

09 april '25 (10:09)

Opkomst van privé-sanitair maakt kamperen comfortabeler dan ooit

Kamperen wordt steeds comfortabeler. Waar het voorheen de standaard was om met een wc-rol onder de arm naar het centrale toiletgebouw te lopen, kiezen steeds meer kampeerders voor een plek met privé-sanitair. Uit onderzoek van campingspecialist ACSI blijkt dat het aantal campings in Europa dat een eigen toilet en douche aanbiedt in een jaar tijd met ruim 20 procent is gestegen. Dit meldt de Telegraaf.

08 april '25 ( 9:06)

Gemeente Urk handhaaft op permanente bewoning vakantiepark ondanks oproep minister

De gemeente Urk blijft de lijn volgen om permanente bewoning op Vakantiepark ’t Urkerbos te beëindigen. Ondanks een oproep van minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening om gemeenten voorlopig terughoudend te zijn met handhaving, ziet Urk geen aanleiding om dit beleid aan te passen. Volgens het college van burgemeester en wethouders is de situatie op het Urker vakantiepark onvoldoende vergelijkbaar met de gevallen waarop de minister haar oproep baseert. Dit meldt Omroep Flevoland.

04 april '25 ( 9:17)

Nederland telt recordaantal campers en caravans: ruim 627.000 stuks geregistreerd

Nederland breekt opnieuw een record op kampeergebied: het aantal geregistreerde campers en caravans is gestegen tot meer dan 627.000. Dat blijkt uit recente cijfers van brancheorganisaties BOVAG en Kampeer en Caravan Industrie (KCI). Dit meldt NU.nl.

03 april '25 (11:11)

Illegale huisvesting arbeidsmigranten op camping De Zwaluw beëindigd

De huisvesting van arbeidsmigranten op camping De Zwaluw in Ysselsteyn is per 1 april 2025 beëindigd. Daarmee komt een eind aan een periode van langdurige problemen op het terrein, waar 45 chalets via uitzendbureau Reyhan werden verhuurd aan arbeidsmigranten die werkzaam waren in Helmond. Dit meldt Omroep Venray.

03 april '25 (10:05)

Recreanten wijzen compensatievoorstel eigenaar camping Ursemmerhof af: ‘Onacceptabel laag’

De gesprekken tussen camping Ursemmerhof in Ursem en de vaste recreanten over een vertrekregeling zijn op niets uitgelopen. De eigenaar van het recreatiepark bood financiële compensatie aan in ruil voor vrijwillig vertrek, maar het voorstel wordt door de recreanten als volstrekt ontoereikend beschouwd. Daarmee lijkt een juridische uitspraak onafwendbaar. Dit meldt NH Nieuws.

02 april '25 (15:47)

Gemeenteraad Noordoostpolder stemt in met uitbreiding camping ondanks provinciaal stemverbod

De gemeenteraad van Noordoostpolder heeft maandagavond unaniem ingestemd met de uitbreiding van camping en evenementenlocatie Netl bij Kraggenburg. Opmerkelijk is dat dit besluit is genomen ondanks een formeel stemverbod vanuit de provincie Flevoland. De provincie had dit zogenoemde instructiebesluit uitgevaardigd vanwege zorgen over de toekomstige ontwikkeling van het nabijgelegen Multimodaal Infrastructuur Testcentrum (MITC). Dit meldt Omroep Flevoland.

02 april '25 (14:44)

Campingseizoen geopend: Vakantiepark De Heigraaf in Woudenberg verwelkomt eerste gasten

Met de komst van de lentezon en langere dagen is het kampeerseizoen officieel van start gegaan. Op Vakantiepark De Heigraaf in Woudenberg zijn inmiddels de eerste campinggasten gearriveerd. De sfeer op het park is ontspannen: caravans worden opgesteld, kampeerstoeltjes uitgeklapt en sportattributen afgestoft. Het nieuwe seizoen is duidelijk begonnen. Dit meldt RTV Utrecht.

01 april '25 (11:22)

Aanbod vakantiewoningen Nederland neemt toe

Het aanbod vakantiewoningen groeit in meerdere delen van het land en vooral in Zeeland, zegt Gerco van den Berg, deskundige op het gebied van recreatiehuizen bij de NVM. Volgens hem komt dit door de onzekerheid over de belasting van huurinkomsten uit vakantiewoningen, die traditioneel onder box 3 vallen.