Illegale huisvesting van 700 arbeidsmigranten op Villapark Panjevaart beëindigd

Villapark Panjevaart werd de afgelopen jaren steeds minder als recreatief park gebruikt en steeds vaker ingezet voor arbeidsmigrantenhuisvesting, wat in strijd was met de recreatieve bestemming. Na meerdere controles zijn nu alle migranten vertrokken.
Wethouder Thomas Melisse ziet de toekomst van het park positief in en benadrukt dat de woningbezitters nu stappen kunnen zetten om het park weer toeristisch aantrekkelijk te maken.
Drie grote controles
De gemeente voerde drie grootschalige controles uit om de situatie op het park aan te pakken:
- Juni 2024: Bij de eerste controle werd vastgesteld dat een aanzienlijk aantal woningen niet-recreatief werd gebruikt. Oud-burgemeester Bernd Roks stelde destijds dat de overlast voor omwonenden en winkeliers in Hoeven onacceptabel was.
- December 2024: Eigenaren van 95 recreatiewoningen kregen een last onder dwangsom, waarbij hen werd opgedragen de overtreding te beëindigen. De meeste eigenaren voldeden hieraan, maar één dwangsom werd daadwerkelijk verbeurd.
- Februari 2025: Een eigenaar van 55 woningen in fase 3 probeerde via de rechter de huisvesting voort te zetten, maar dit verzoek werd afgewezen. Uiterlijk 2 maart moesten alle arbeidsmigranten het park verlaten.
Toekomst: terug naar recreatie
Op 24 februari vond een laatste controle plaats, waarbij nog één overtreding werd vastgesteld. Inmiddels zijn alle arbeidsmigranten vertrokken en blijft de gemeente handhaven om herhaling te voorkomen.
De verantwoordelijkheid ligt nu bij de woningbezitters om het park weer aantrekkelijk te maken voor recreatie. De eigenaren van fase 1 hebben zich al verenigd en zetten zich in voor de transformatie. Voor fase 2 is nog geen concreet plan bekend, terwijl in fase 3 positieve gesprekken plaatsvinden met de gemeente.
Met deze ontwikkelingen komt Villapark Panjevaart steeds dichter bij de oorspronkelijke bestemming als toeristisch-recreatief park.