Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hoe ziet de intocht van Sinterklaas er dit jaar uit in de provinciehoofdsteden?

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 27 min
location_on [xx]km
Sinterklaas is onderweg! Hoe gaat de intocht van de goedheiligman eruitzien nu er weer nieuwe coronamaatregelen zijn afgekondigd? Waar meert de Sint aan en waar niet? En hoe zien de Pieten eruit dit jaar? We zochten het uit voor alle twaalf de provinciehoofdsteden.
Leeuwarden: zaterdag 13 november
 
In de Friese hoofdstad is het nog niet duidelijk hoe de intocht van de Sinterklaas eruit gaat zien. De Stichting Sinterkaas Intocht Leeuwarden zegt afhankelijk te zijn ‘van de ontwikkelingen rond corona en de landelijke richtlijnen’. Als het doorgaat zal het de eerste intocht in Leeuwarden zijn met enkel roetveegpieten. Voorstanders van Zwarte Piet hebben daarop al aangekondigd te gaan demonstreren, door bootjes met Zwarte Pieten te laten rondvaren door de wateren van de binnenstad.
 
 
 
Groningen: zaterdag 20 november
 
Dit jaar is er ‘zo goed als zeker weer een echte intocht van Sint Nicolaas in Groningen’, zo meldt organisator Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken Groningen op haar website. Ook hier een kanttekening: ‘Mocht de situatie met betrekking tot Corona weer verslechteren, dan zal deze opnieuw bekeken worden’. Anders dan voorgaande jaren zal Sinterklaas niet op het stadhuis worden ontvangen – dat wordt momenteel flink verbouwd – maar in het Academiegebouw, de hoofdlocatie van de Rijksuniversiteit Groningen. Zoals het er nu naar uitziet heeft het publiek geen QR-code nodig om langs de route de intocht bij te kunnen wonen. Sinterklaas wordt bij zijn intocht in Groningen begeleid door 150 roetveeg en naturel gekleurde pieten.
 
 
 
Assen: zaterdag 13 november
 
Stichting Sinterklaasintocht Assen verzorgt het Sinterklaasfeest in de Drentse hoofdstad niet één, niet twee, maar dríé keer. De voorstellingen, zoals de organisatie ze noemt, vinden om 12.30 en 14.00 uur plaats in de Gouverneurstuin, en om 16.00 uur in Sporthal Marsdijk. ‘Dat stelt zoveel mogelijk kinderen in de gelegenheid om het Sinterklaasfeest te vieren en om de Sint en zijn gevolg toe te zingen’, meldt de Stichting op haar website. Voor de ‘De Grote Sinttocht Show’ moeten bezoekers vooraf een (gratis) kaartje boeken Dit kan vanaf 6 november. Let op: er is een beperkt aantal tickets beschikbaar. Daarnaast moet iedereen van 13 jaar en ouder een geldige QR-code kunnen tonen. Het gezelschap van de Sint zal bestaan uit roetveegpieten.
 
 
 
Zwolle: zaterdag 13 november
 
Dit jaar geen parade en eindfeest in Zwolle, maar de rest van het traditionele Sint-programma gaat door, zo meldt de Stichting Evenementen Zwolle op haar website. En dat betekent dat Pakjesboot12 zal aanmeren, dat er een spectaculaire Pietenshow op het water zal zijn, en dat de goedheiligman door de burgemeester zal worden ontvangen op het Rodetorenplein. Net als in Assen moeten bezoekers een kaartje boeken om bij het sintfeest aanwezig te kunnen zijn, en is voor bezoekers vanaf 13 jaar een geldige QR-code verplicht. Tickets kunnen al geboekt worden. Voor het eerst zijn er dit jaar alleen roetveegpieten te zien tijdens de intocht.
 
 
 
Utrecht: zondag 14 november
 
In Utrecht is er aardig geschrapt in het traditionele programma: de Vaartocht en de Optocht door de stad gaan door, maar er zal geen openbare ontvangst in de Weerdsluis zijn, en geen feestelijk evenement op het Domplein. Mogelijk worden er nog meer aanpassingen in het programma doorgevoerd, mochten de coronamaatregelen daar om vragen, zo meldt IntochtUtrecht.nl. Een kaartje of QR-code zijn niet nodig voor wie de Sint en z’n gevolg van roetveegpieten wil zien in Utrecht. 
 
 
UPDATE 10 november: De organisator van de intocht heeft aan de gemeente laten weten de intocht niet langer op zich te willen nemen "door de actuele ontwikkelingen rond het coronavirus". Lees ook: Sinterklaasintocht in Utrecht gaat niet door wegens corona
 
 
Almere: zaterdag 13 november
 
Dit jaar geen intocht van Sinterklaas in Almere-Haven, maar er komt wel een sintparade door het centrum van de stad. Niet per paard, maar per… treintje! Er wordt een tocht afgelegd van de Esplanade naar de Stationsstraat. In 2019 was Almere de eerste stad in Flevoland die Zwarte Piet in de ban deed. Ook dit jaar zullen er enkel roetveegpieten onderdeel zijn van het gevolg van Sinterklaas.
 
 
 
Haarlem: zondag 14 november en donderdag 25 november
 
In de Noord-Hollandse hoofdstad speelt Sinterklaas dit jaar op safe, en zet hij geen voet aan wal. In plaats daarvan zal hij stapvoetsgewijs door Haarlem varen. Hierbij start de Sint met zijn gevolg van roetveegpieten om 13.00 uur in Schalkwijk, waarna hij via de Spaarne de stad doorvaart, om er rond 14.15 uur bij Haarlem-Noord weer uit te varen. Iedereen kan, zonder kaartje of QR-code, langs de route komen zwaaien en zien hoe de Pieten hun capriolen uithalen op de stoomboot. Sint gemist? Op donderdag 25 november is er een herkansing: dan brengt de Sint op zijn schimmel en samen met zijn Pieten een bezoek aan de winkelstraten in de binnenstad.
 
 
 
Den Haag: zaterdag 13 november
 
Traditiegetrouw start Sinterklaas zijn bezoek aan de Hofstad met de aankomst in de haven van Scheveningen. Wie hierbij wil zijn heeft een geldig entreeticket nodig, en een coronatoegangsbewijs. Kaartjes kunnen vanaf dinsdag 9 november geboekt worden. Na de aankomst in de haven vertrekt de Sint samen met zijn roetveegpieten naar de winkelstraten van Den Haag. Wie hier onderdeel wil zijn van het Sintfeest heeft geen kaartje of QR-code nodig.
 
 
 
Middelburg: zaterdag 13 november en zondag 28 november
 
Het programma van de Sint in Middelburg staat deels nog op losse schroeven. Volgens Evenementen Middelburg zal de goedheiligman ‘een rondgang maken door de binnenstad, vermoedelijk tussen 13.30 en 16.00 uur. De route is vooraf niet bekend en wordt dan gezien als “doorstroom-evenement”.’ Wat wel vaststaat is dat er twee weken later in de Zeeuwse hoofdstad een groot sinterklaasfeest zal worden georganiseerd in Schouwburg Middelburg, onder leiding van Monique Smit. Het Feest van Sinterklaas vindt plaats op zondag 28 november, om 13.30 en 16.00 uur. Tickets kosten 5 euro, en zijn te krijgen via Zeelandtheaters.nl. Wie ouder is dan 13 jaar heeft voor een bezoek aan de schouwburg een QR-code nodig.
 
 
 
Den Bosch: zondag 14 november
 
Geen officiële intocht en ontvangst van Sinterklaas in de Noord-Brabantse hoofdstad dit jaar. Er komt wel een alternatief: de Sint en zijn gevolg – allemaal roetveegpieten – zullen wandelen door de binnenstad, maar waar en hoe laat, dat wordt niet van tevoren bekendgemaakt: “We willen voorkomen dat er oplopen ontstaan. Sinterklaas en de pieten lopen gewoon op veel plekken. Kinderen en hun ouders hebben alle kans ze te ontmoeten”, zei Jan de Wit van de gemeente Den Bosch eerder al tegen het Brabants Dagblad
 
 
 
Arnhem: zaterdag 13 november
 
In Arnhem wél een heel compleet programma. De Sint meert om 16.15 uur aan op de Rijnkade, waarna hij met paard en pieten – allemaal ongeschminkt – een tocht door de binnenstad maakt. Onderweg zullen er diverse korte stops worden gemaakt, waarbij bijvoorbeeld tekeningen kunnen worden overhandigd. Het eindpunt van de Sint is de Eusebiuskerk, waar hij dit jaar zijn werkkamer heeft. Hier kan de goedheiligman van 18.30 tot 19.30 uur bezocht worden. Vooralsnog zijn er voor het evenement geen kaartjes en coronatoegangsbewijs nodig.
 
 
 
Maastricht: zaterdag 13 november
 
Bij de intocht van Sinterklaas in Maastricht zullen voor het eerst alleen roetveegpieten de sint begeleiden. "De sint is verheugd te melden dat zijn pieten eindelijk hun nieuwe uitstraling kunnen tonen", schrijft het comité Intocht Sint Nicolaas Maastricht in een persverklaring. Sinterklaas komt om 10.40 uur aan op de Maasprommenade. Dit jaar geen ontvangst door de burgemeester, in verband met corona, maar de rijtoer door de binnenstad gaat gewoon door, en wordt zelfs groter dan oorspronkelijk het plan was. Tussen 12.30 uur en 13.15 uur kan iedereen die wil op audiëntie bij de Sint in het Stadhuis. Bezoekers wordt verzocht een QR-code te tonen, anderhalve meter afstand te houden en mondkapjes te dragen.
 
 
Door: Nationale Recreatiegids
 
06 september '24 (14:25)

Gratis Delfts festival trekt de stekker eruit

Westerpop in Delft gaat ermee stoppen. Dat besluit maakte het bestuur van de organisatie. Het festival kan het hoofd in de huidige opzet niet boven water houden vanwege de gestegen kosten en aanhoudende inflatie. Door nu te stoppen wil de organisatie een faillissement voorkomen, meldt Omroep West.

06 september '24 (11:40)

Extra show van Acda en de Munnik in Ziggo Dome

Thomas Acda en Paul de Munnik geven volgend jaar op vrijdag 10 oktober een extra show in de Ziggo Dome. Eerder werd al een show op zaterdag 11 oktober aangekondigd, maar die was binnen tien minuten uitverkocht. De Poema's verzorgen het voorprogramma. Kaarten zijn direct in de verkoop gegaan.

04 september '24 (11:17)

Led Zeppelin-frontman Robert Plant volgend jaar in Carré

Robert Plant komt op 6 mei 2025 naar Koninklijk Theater Carré voor een optreden, heeft organisator MOJO woensdag bekendgemaakt. De kaartverkoop start vrijdag om 10.00 uur.

04 september '24 (10:40)

Medewerker Eurosonic die 335.000 euro verduisterde moet maand cel in

Een medewerker van het Groningse popfestival Eurosonic Noorderslag (ESNS) die tussen 2019 en 2021 meer dan 3 ton verduisterde, heeft een celstraf van een maand gekregen. Dat meldt RTV Noord.

03 september '24 ( 8:48)

Honderden geluidsklachten bij gemeenten over Mysteryland

Bij de gemeente Haarlemmermeer en de buurgemeente Haarlem zijn afgelopen weekend meer dan zeshonderd klachten binnengekomen over geluidsoverlast door het festival Mysteryland. Een woordvoerder van de gemeente Haarlemmermeer heeft een bericht hierover van NH Nieuws bevestigd.

02 september '24 ( 9:04)

10.000 mensen bij gratis show Acda en de Munnik in Vondelpark

Zo'n 10.000 mensen hebben zondag de gratis show bijgewoond van het muzikale duo Acda en de Munnik in het Vondelpark in Amsterdam. 's Ochtends vroeg stonden fans al in de rij. "Dat was ouderwets heerlijk om terug te zijn in het Vondelpark", schrijft De Munnik op Instagram.

30 augustus '24 ( 8:44)

Armin van Buuren keert terug naar Rotterdam met A State of Trance

Armin van Buuren keert volgend jaar terug naar Ahoy Rotterdam met A State of Trance. Het trance-evenement vindt plaats op 21 en 22 februari 2025. Dat maakte de dj donderdag bekend in zijn radioprogramma op zijn eigen platform. Van Buuren werkt dit keer samen met Insomniac Europe, de Europese tak van de Amerikaanse organisator Insomniac.

28 augustus '24 ( 8:40)

Kaartenverkoop Hullabaloo gaat rap, alleen nog voor zondag kaarten

De kaartverkoop voor het tweedaagse Groningse festival Hullabaloo gaat harder dan normaal. Alle weekendtickets zijn al uitverkocht en ook de dagtickets voor zaterdag 7 september zijn uitverkocht, meldt de organisatie.

27 augustus '24 ( 8:42)

Willemijn Verkaik geeft concert in DeLaMar Theater ter ere van 25-jarige carrière

Willemijn Verkaik geeft een concert omdat ze 25 jaar op het podium staat. Het concert, getiteld 25, vindt plaats in het DeLaMar Theater op 12 april. "Mijn carrière voelt als een fantastische reis die ik met mijn publiek heb mogen delen", aldus Verkaik. "25 jaar, het is toch ongelooflijk!"

26 augustus '24 (12:07)

NS gebruikt historische treinen en uniformen op Monumentendag

De NS haalt ter gelegenheid van Open Monumentendag twee monumentale treinen van stal. De Mat '46 en de Mat '54 uit het Spoorwegmuseum worden zaterdag 14 september aan elkaar gekoppeld om als één trein een paar keer van Utrecht Maliebaan naar Den Dolder, Bilthoven en Amersfoort Centraal te rijden. Reizigers worden aan boord begeleid door medewerkers in historische uniformen. "Het gaat om historische treinen, er is dus geen airco aanwezig", aldus de NS.