Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Amsterdam tweede Europese stad voor toeristen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 12 min
location_on [xx]km

AMSTERDAM - Met een bovengemiddelde groei in het aantal kamers en inkomsten per beschikbare kamer is Amsterdam, na Parijs, de beste Europese stad voor toeristen. Dit blijkt uit de European City Tourism studie van Roland Berger Strategy Consultants naar toerisme in 24 Europese hoofdsteden. Hoofdsteden, waaronder Amsterdam, die concrete toerismeconcepten hebben ontwikkeld en geïmplementeerd presteren opvallend goed volgens het strategisch adviesbureau.

Het gemiddelde bruto binnenlands product in de onderzochte landen viel ten tijden van de crisis in 2009 terug met 4,3 procent, terwijl het toerisme in hoofdsteden terugviel met slechts 3,5 procent. In 2010 groeide het totale aantal overnachtingen in Europese hoofdsteden met 2,4 procent. Deze groei was in Amsterdam bovengemiddeld met 3,5 procent naar een totaal van 9,7 miljoen overnachtingen.

Hiermee staat onze hoofdstad op de achtste plek wanneer het gaat om het totale aantal overnachtingen in 2010. Londen en Parijs staan aan de top: respectievelijk 48,7 en 35,8 miljoen. Deze steden worden gevolgd door Berlijn (20,8 miljoen), Rome (20,4 miljoen), Madrid (15,2 miljoen) en Praag (12,1 miljoen).

Overnachtingen per inwoner: Amsterdam nummer één
Kijkend naar het aantal overnachtingen per inwoner staat Amsterdam met een aantal van 13 met stip op nummer één, gevolgd door Lissabon met 12,6 overnachtingen per inwoner. "De hotelwereld speelt hier goed op in; tussen 2005 en 2010 nam het aantal bedden in Amsterdam toe met 4,5 procent," aldus René Seyger, partner bij Roland Berger in Nederland.

"Niet voor niets kiezen het Waldorf Astoria en het Mint er voor vestigingen te openen in Amsterdam." De inkomsten per beschikbare kamer is in Amsterdam met Euro 127 hoger dan in de meeste landen. Parijs en Londen regeren de lijst met respectievelijk Euro 171 en Euro 149. "Met een bovengemiddelde groei in het aantal beschikbare kamers en een bovengemiddelde inkomsten per beschikbare kamer presteert Amsterdam bijzonder goed."

Trekpleisters, gastvrijheid en congressen
Van de toeristen die in Amsterdam overnachten, komt 81 procent uit het buitenland. 58 procent is afkomstig uit Europa en 23 procentvan buiten Europa. Met 39 procent van alle toeristen is Londen de meest bezochte stad door bezoekers van buiten Europa. Naast interessante bezienswaardigheden en gastvrijheid, spelen congressen een belangrijke rol in het aantal toeristische bezoeken.

In 2010 hield Wenen de meeste congressen (160). Amsterdam organiseerde er dat jaar 98. Roland Berger laat een directe link zien tussen het aantal directe vluchten naar een stad en het aantal conferenties die er worden ondergebracht. Na Londen en Parijs is Amsterdam met 205 directe connecties op Schiphol het beste bereikbaar voor toeristen via de lucht.

Strategisch toerismeplan
Steden zoals Amsterdam, Wenen, Berlijn en Londen hebben nagedacht over het aantrekken van toeristen en hebben een duidelijke strategie en positie aangenomen. Deze benadering heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen; vergeleken met andere steden is sinds 2005 het aantal toeristen en het aantal overnachtingen in deze steden bijna twee keer zo veel gestegen. In Amsterdam is de organisatie IAmsterdam verantwoordelijk voor de bevordering van het toerisme.

"Voor Amsterdam is het natuurlijk van belang toeristen op de hoogte te houden van de activiteiten van grote trekpleisters, zoals de heropening van het Rijksmuseum in 2013. Voor herhaaldelijk bezoek is het daarnaast cruciaal toeristen naar andere gedeeltes van de stad te trekken zoals het Westergasterrein en het Amsterdamse Bos. Met de aanleg van een groter metronetwerk, breidt Amsterdam ook haar infrastructuur uit, wat een belangrijk onderdeel is van de strategie om toerisme te bevorderen", aldus Seyger.

Verrassend genoeg hebben slechts zeven van de onderzochte steden een dergelijke toerisme strategie. De grootste obstakels voor steden om een toerisme strategie te ontwikkelen zijn volgens het strategisch adviesbureau de ongecoördineerde betrokkenheid van een groot aantal belanghebbenden, te weinig verantwoordelijkheidsgevoel bij relevante partijen en overmatige politieke invloed.

Over het onderzoek
European City Tourism vergelijkt de cijfers voor toerisme in 24 Europese hoofdsteden, kijkend naar huidige status, groei en succes. De conclusies zijn gebaseerd op verschillende databases en interviews met experts.

Roland Berger heeft zeven criteria gebruikt om toerisme in hoofdsteden te evalueren:

  • groei in aantal overnachtingen;
  • totale aantal overnachtingen;
  • groei in het aantal bedden;
  • inkomsten per beschikbare kamer;
  • internationaliteit;
  • toegankelijkheid en congressen;

De groei in het aantal overnachtingen is als belangrijkste criterium meegenomen, aangezien stijging van dit aantal het belangrijkste doel is voor veel steden.

© Nationale Recreatiegids

06 september '24 (14:25)

Gratis Delfts festival trekt de stekker eruit

Westerpop in Delft gaat ermee stoppen. Dat besluit maakte het bestuur van de organisatie. Het festival kan het hoofd in de huidige opzet niet boven water houden vanwege de gestegen kosten en aanhoudende inflatie. Door nu te stoppen wil de organisatie een faillissement voorkomen, meldt Omroep West.

06 september '24 (11:40)

Extra show van Acda en de Munnik in Ziggo Dome

Thomas Acda en Paul de Munnik geven volgend jaar op vrijdag 10 oktober een extra show in de Ziggo Dome. Eerder werd al een show op zaterdag 11 oktober aangekondigd, maar die was binnen tien minuten uitverkocht. De Poema's verzorgen het voorprogramma. Kaarten zijn direct in de verkoop gegaan.

04 september '24 (11:17)

Led Zeppelin-frontman Robert Plant volgend jaar in Carré

Robert Plant komt op 6 mei 2025 naar Koninklijk Theater Carré voor een optreden, heeft organisator MOJO woensdag bekendgemaakt. De kaartverkoop start vrijdag om 10.00 uur.

04 september '24 (10:40)

Medewerker Eurosonic die 335.000 euro verduisterde moet maand cel in

Een medewerker van het Groningse popfestival Eurosonic Noorderslag (ESNS) die tussen 2019 en 2021 meer dan 3 ton verduisterde, heeft een celstraf van een maand gekregen. Dat meldt RTV Noord.

03 september '24 ( 8:48)

Honderden geluidsklachten bij gemeenten over Mysteryland

Bij de gemeente Haarlemmermeer en de buurgemeente Haarlem zijn afgelopen weekend meer dan zeshonderd klachten binnengekomen over geluidsoverlast door het festival Mysteryland. Een woordvoerder van de gemeente Haarlemmermeer heeft een bericht hierover van NH Nieuws bevestigd.

02 september '24 ( 9:04)

10.000 mensen bij gratis show Acda en de Munnik in Vondelpark

Zo'n 10.000 mensen hebben zondag de gratis show bijgewoond van het muzikale duo Acda en de Munnik in het Vondelpark in Amsterdam. 's Ochtends vroeg stonden fans al in de rij. "Dat was ouderwets heerlijk om terug te zijn in het Vondelpark", schrijft De Munnik op Instagram.

30 augustus '24 ( 8:44)

Armin van Buuren keert terug naar Rotterdam met A State of Trance

Armin van Buuren keert volgend jaar terug naar Ahoy Rotterdam met A State of Trance. Het trance-evenement vindt plaats op 21 en 22 februari 2025. Dat maakte de dj donderdag bekend in zijn radioprogramma op zijn eigen platform. Van Buuren werkt dit keer samen met Insomniac Europe, de Europese tak van de Amerikaanse organisator Insomniac.

28 augustus '24 ( 8:40)

Kaartenverkoop Hullabaloo gaat rap, alleen nog voor zondag kaarten

De kaartverkoop voor het tweedaagse Groningse festival Hullabaloo gaat harder dan normaal. Alle weekendtickets zijn al uitverkocht en ook de dagtickets voor zaterdag 7 september zijn uitverkocht, meldt de organisatie.

27 augustus '24 ( 8:42)

Willemijn Verkaik geeft concert in DeLaMar Theater ter ere van 25-jarige carrière

Willemijn Verkaik geeft een concert omdat ze 25 jaar op het podium staat. Het concert, getiteld 25, vindt plaats in het DeLaMar Theater op 12 april. "Mijn carrière voelt als een fantastische reis die ik met mijn publiek heb mogen delen", aldus Verkaik. "25 jaar, het is toch ongelooflijk!"

26 augustus '24 (12:07)

NS gebruikt historische treinen en uniformen op Monumentendag

De NS haalt ter gelegenheid van Open Monumentendag twee monumentale treinen van stal. De Mat '46 en de Mat '54 uit het Spoorwegmuseum worden zaterdag 14 september aan elkaar gekoppeld om als één trein een paar keer van Utrecht Maliebaan naar Den Dolder, Bilthoven en Amersfoort Centraal te rijden. Reizigers worden aan boord begeleid door medewerkers in historische uniformen. "Het gaat om historische treinen, er is dus geen airco aanwezig", aldus de NS.