Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hoopvol nieuws over natuurbescherming

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
ZEIST - Het Wereld Natuur Fonds (WNF) bestaat 50 jaar. In die tijd is dankzij de steun van donateurs veel bereikt. Toch is natuurbescherming harder nodig dan ooit. Wereldwijd holt de soortenrijkdom achteruit en nemen stroperij en illegale handel in bedreigde planten en dieren enorm toe. Gelukkig is er ook goed nieuws, want natuurbescherming heeft recent tot hoopvolle, inspirerende resultaten geleid.
 
Rond de jaarwisseling zijn in Virunga National Park in de Democratische Republiek Congo twee bergorillababy's geboren. Voor de parkrangers bevestigde deze ontdekking dat hun gevaarlijke werk echt zin heeft. In 2011 alleen al werden elf parkwachters vermoord door stropers en illegale houtkappers.
 
WNF zet zich al jaren in voor bescherming van het Virunga Nationaal Park. Dat gebeurt bijvoorbeeld door het gebruik van energiezuinige kooktoestellen onder de bevolking te stimuleren en snelgroeiend bos voor brandhout aan te planten. Omwonenden van het park hoeven daardoor minder bomen te kappen, waardoor het leefgebied van de berggorilla's intact blijft.
 
Daarnaast draagt WNF financieel bij aan de opleiding van parkwachters en voorziet ze van een goede uitrusting, zoals GPS-navigatiesystemen, walkietalkies en een uniform. Die aanpak werkt. De populatie berggorilla's in Virunga groeit geleidelijk. Veertig jaar geleden leefden in het park minder dan 300 gorilla's, inmiddels zijn dat er circa 480. Daarmee is het de grootste populatie op aarde. Wereldwijd leven er nog 786 berggorilla's.
 
Japanse Kuifibis
Het gaat beter met de Japanse kuifibis. De zeldzame vogel voelt zich thuis in het beschermde Qinling-gebied in China, dat dient als reservaat voor de reuzenpanda. De Japanse ibissen werden in gevangenschap gefokt en in het wild uitgezet. De rijstboeren in het gebied zijn overgeschakeld op biologische teelt, waardoor het voedselaanbod voor de ibis is toegenomen.
 
Neushoorns en tijgers.
Terwijl in Afrika en Zuidoost-Azië de stroperij van neushoorns in 2011 schrikbarend toenam, boekte Nepal een indrukwekkend natuurbeschermingsresultaat. Voor het eerst sinds jaren werd in het land geen enkele neushoorn door stroperij gedood.
 
Dit jaar slaan WNF en de regering van Nepal de handen ineen om ook de stroperij van tijgers extra aan te pakken. Wereldwijd leven nog circa 3200 tijgers in het wild, waarvan zo'n 120 in Nepal. Ongeveer een jaar geleden beloofden regeringsleiders van landen waar tijgers voorkomen, de dieren beter te beschermen. Zij willen dat het aantal tijgers in het wild in 2022 is verdubbeld.
 
© Nationale Recreatiegids
06 september '24 (14:25)

Gratis Delfts festival trekt de stekker eruit

Westerpop in Delft gaat ermee stoppen. Dat besluit maakte het bestuur van de organisatie. Het festival kan het hoofd in de huidige opzet niet boven water houden vanwege de gestegen kosten en aanhoudende inflatie. Door nu te stoppen wil de organisatie een faillissement voorkomen, meldt Omroep West.

06 september '24 (11:40)

Extra show van Acda en de Munnik in Ziggo Dome

Thomas Acda en Paul de Munnik geven volgend jaar op vrijdag 10 oktober een extra show in de Ziggo Dome. Eerder werd al een show op zaterdag 11 oktober aangekondigd, maar die was binnen tien minuten uitverkocht. De Poema's verzorgen het voorprogramma. Kaarten zijn direct in de verkoop gegaan.

04 september '24 (11:17)

Led Zeppelin-frontman Robert Plant volgend jaar in Carré

Robert Plant komt op 6 mei 2025 naar Koninklijk Theater Carré voor een optreden, heeft organisator MOJO woensdag bekendgemaakt. De kaartverkoop start vrijdag om 10.00 uur.

04 september '24 (10:40)

Medewerker Eurosonic die 335.000 euro verduisterde moet maand cel in

Een medewerker van het Groningse popfestival Eurosonic Noorderslag (ESNS) die tussen 2019 en 2021 meer dan 3 ton verduisterde, heeft een celstraf van een maand gekregen. Dat meldt RTV Noord.

03 september '24 ( 8:48)

Honderden geluidsklachten bij gemeenten over Mysteryland

Bij de gemeente Haarlemmermeer en de buurgemeente Haarlem zijn afgelopen weekend meer dan zeshonderd klachten binnengekomen over geluidsoverlast door het festival Mysteryland. Een woordvoerder van de gemeente Haarlemmermeer heeft een bericht hierover van NH Nieuws bevestigd.

02 september '24 ( 9:04)

10.000 mensen bij gratis show Acda en de Munnik in Vondelpark

Zo'n 10.000 mensen hebben zondag de gratis show bijgewoond van het muzikale duo Acda en de Munnik in het Vondelpark in Amsterdam. 's Ochtends vroeg stonden fans al in de rij. "Dat was ouderwets heerlijk om terug te zijn in het Vondelpark", schrijft De Munnik op Instagram.

30 augustus '24 ( 8:44)

Armin van Buuren keert terug naar Rotterdam met A State of Trance

Armin van Buuren keert volgend jaar terug naar Ahoy Rotterdam met A State of Trance. Het trance-evenement vindt plaats op 21 en 22 februari 2025. Dat maakte de dj donderdag bekend in zijn radioprogramma op zijn eigen platform. Van Buuren werkt dit keer samen met Insomniac Europe, de Europese tak van de Amerikaanse organisator Insomniac.

28 augustus '24 ( 8:40)

Kaartenverkoop Hullabaloo gaat rap, alleen nog voor zondag kaarten

De kaartverkoop voor het tweedaagse Groningse festival Hullabaloo gaat harder dan normaal. Alle weekendtickets zijn al uitverkocht en ook de dagtickets voor zaterdag 7 september zijn uitverkocht, meldt de organisatie.

27 augustus '24 ( 8:42)

Willemijn Verkaik geeft concert in DeLaMar Theater ter ere van 25-jarige carrière

Willemijn Verkaik geeft een concert omdat ze 25 jaar op het podium staat. Het concert, getiteld 25, vindt plaats in het DeLaMar Theater op 12 april. "Mijn carrière voelt als een fantastische reis die ik met mijn publiek heb mogen delen", aldus Verkaik. "25 jaar, het is toch ongelooflijk!"

26 augustus '24 (12:07)

NS gebruikt historische treinen en uniformen op Monumentendag

De NS haalt ter gelegenheid van Open Monumentendag twee monumentale treinen van stal. De Mat '46 en de Mat '54 uit het Spoorwegmuseum worden zaterdag 14 september aan elkaar gekoppeld om als één trein een paar keer van Utrecht Maliebaan naar Den Dolder, Bilthoven en Amersfoort Centraal te rijden. Reizigers worden aan boord begeleid door medewerkers in historische uniformen. "Het gaat om historische treinen, er is dus geen airco aanwezig", aldus de NS.