Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ruim baan voor de fiets in provincie Utrecht

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 10 min
location_on [xx]km
De fiets is heel belangrijk voor groene, gezonde en duurzame verstedelijking. Dit staat in het Regionaal Toekomstbeeld Fiets dat de provincie Utrecht met alle 26 gemeenten en in afstemming met partners als Rijkswaterstaat en Fietsersbond heeft gemaakt. Dit meldt de provincie Utrecht.
Het Regionaal Toekomstbeeld Fiets dient als inbreng voor het Nationaal Toekomstbeeld Fiets, zoals Rijk en regio eind 2020 hebben afgesproken in het bestuurlijk overleg Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (BO MIRT). Met als ambitie de fiets te gebruiken als volwaardig vervoermiddel en als dé oplossing voor maatschappelijke vraagstukken. Fietsen is namelijk gezond, goed voor het klimaat en ideaal in onze steeds drukker wordende leefomgeving.
 
Om de fiets als volwaardig vervoermiddel en als dé oplossing voor maatschappelijke vraagstukken in te kunnen zetten, zijn grootschalige investeringen nodig. De plannen voor de schaalsprong fiets kosten 363 miljoen euro tot 2027 en 1.591 miljoen euro tot 2040. Hiervoor is een gezamenlijke uitvoeringsagenda en programmering met het Rijk nodig. De eerste stap is nu met het Regionaal Toekomstbeeld Fiets gezet.
 
Verstedelijking
 
De behoefte aan woningen en werklocaties is groot in de provincie Utrecht. Dankzij fiets en openbaar vervoer blijven wijken en bedrijven bereikbaar. ‘Verdichting’ van steden en dorpen zorgt ervoor dat banen en voorzieningen voor meer mensen op fietsafstand komen. De fiets borgt de bereikbaarheid en daarmee de haalbaarheid van de belangrijkste ontwikkellocaties en zorgt voor een prettige leef- en werkomgeving. Het investeren in hoofdfietsroutes en fietsparkeren is daarmee een belangrijke randvoorwaarde voor het verantwoord mogelijk maken van de verstedelijkingsopgave. Geef bij nieuwe ontwikkellocaties meer ruimte en prioriteit aan de fiets, dan wordt het nog aantrekkelijker om te fietsen, stelt het Regionaal Toekomstbeeld Fiets.
 
Fiets als oplossing
 
Dat de fiets de oplossing wordt om de regio leefbaar, gezond en duurzaam bereikbaar te houden is niet vanzelfsprekend. Het vraagt een forse inspanning van alle deelnemende partijen. Om het gebruik van de fiets te stimuleren, zet het Regionaal Toekomstbeeld Fiets in op zes belangrijke aspecten:
 
  • Het aanleggen van een netwerk van snel- en doorfietsroutes.
  • Het op orde brengen van het regionaal fietsnetwerk, met veilige en directe routes.
  • Het aanpakken van (rijks)barrières in het regionaal fietsnetwerk.
  • Het aanleggen van een cirkelvormige fietsring in de stad Utrecht.
  • Het maken van gezonde en aantrekkelijke stad-land verbindingen naar de natuur- en recreatiegebieden in het buitengebied.
  • Het aanbieden van voldoende, veilige en aantrekkelijke fiets(parkeer)voorzieningen bij de multimodale knooppunten en ontwikkellocaties.
Gedeputeerde Arne Schaddelee: 'De provincie Utrecht kent de komende decennia een grote woningbouwopgave. Om onze regio bereikbaar te houden, hebben we naast een upgrade van ons OV-netwerk ook een schaalsprong nodig voor de fiets. Als fietsregio weten we als geen ander wat de fiets betekent voor gezondheid, bereikbaarheid en milieu.'
 
Klimaat en gezondheid
 
Naast de maatschappelijke opgaven verstedelijking en bereikbaarheid draagt fietsen bij aan het klimaat en onze gezondheid. De provincie Utrecht sluit zich aan bij het klimaatakkoord. Ons doel is om zo snel mogelijk en uiterlijk in 2050 CO2-neutraal te zijn, met een uitgebreid maatregelenpakket onder andere op het gebied van mobiliteit. Fietsen is klimaatneutraal en helpt bij het verminderen van de uitstoot van schadelijke stoffen van mobiliteit, waaronder CO2, fijnstof en stikstof.
 
Ten slotte de gezondheid. Overgewicht is na roken de belangrijkste oorzaak van ziekten in Nederland, zoals hart­- en vaatziekten of diabetes. Bijna de helft van de Nederlanders ouder dan 19 jaar is te zwaar. De provincie Utrecht stimuleert dat onze woon-, werk- en leefgebieden zo worden ingericht dat deze uitnodigen tot wandelen en fietsen en daarmee tot gezond gedrag. Hoe mensen reizen blijkt namelijk een belangrijke factor in het wel of niet halen van de aanbevolen wekelijkse 150 minuten beweging.
 
Door: Nationale Recreatiegids
06 september '24 (12:28)

130 hectare bijzondere natuur in de Elster Buitenwaarden

De provincie Utrecht, Rijkswaterstaat, Utrechts Landschap, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de gemeente Rhenen hebben gezamenlijk 130 hectare natuur in de Elster Buitenwaarden hersteld. Dit natuurgebied voldoet nu aan de doelen van het Natuurnetwerk Nederland, Natura 2000 en de Kaderrichtlijn Water (KRW), meldt de provincie Utrecht.

05 september '24 ( 9:50)

Aftrap campagne tegen illegaal gebruik fatbikes door jongeren

Het is levensgevaarlijk én verboden om met 60 kilometer per uur op je fatbike of andere elektrische fietsen te maken. Om illegaal gebruik van e-bikes onder de aandacht te brengen en te bestrijden, trapt minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat vandaag de campagne ’t kan hard gaan’ af, specifiek gericht op jongeren en hun ouders. Dit meldt Rijkswaterstaat. 

04 september '24 (10:17)

Mogelijk flinke stijging tarieven veerdienst Texel

Een officieel besluit moet nog volgen, maar het lijkt erop alsof de veerdienst naar Texel, Texels Eigen Stoomboot Onderneming (TESO), de prijzen flink gaat verhogen. Het bedrijf kampt vanwege toegenomen kosten en slechts een lichte stijging van het aantal passagiers met een verlies van ruim 1,6 miljoen euro, meldt NH Nieuws.

04 september '24 ( 9:51)

Kabinet schrapt plannen natuurbeleid NPLG

De NOS kwam vanochtend met het nieuws dat landbouwminister Femke Wiersma (BBB) een streep zet door het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Dit houdt in dat provincies zich niet meer aan de huidige programma’s voor natuurbehoud en -bescherming en stikstofproblematiek hoeven te houden. Het is niet duidelijk wat voor alternatief plan er komt, meldt NOS.

03 september '24 (10:25)

In televisieserie Natuurlijk! krijg je een kijkje in de uitdagingen van Zeeuwse natuur

Hoe combineer je recreatie en natuurbehoud, en wat doe je tegen de opmars van een exotische diersoort zoals de Aziatische hoornaar? Dat en andere vragen en onderwerpen komen aan bod in een nieuw televisieprogramma van de Provincie Zeeland en Omroep Zeeland. In de serie komen de stand van zaken in de Zeeuwse natuur en de uitdagingen omtrent natuur in de provincie aan bod, meldt Provincie Zeeland.

03 september '24 (10:13)

Lichaam aangetroffen in recreatieplas bij Leidschendam

Maandagochtend is het lichaam van een persoon in de recreatieplas Vlietland bij Leidschendam gevonden. Na de melding kwamen hulpdiensten ter plaatse die het lichaam uit het water hebben gehaald, meldt Omroep West.

02 september '24 ( 9:24)

Landgoed bij Leusden weer open voor bezoekers

Het deel van landgoed Den Treek bij Leusden dat was afgesloten na enkele incidenten met wolven, is sinds maandag weer toegankelijk voor publiek. Dat meldt een woordvoerster van de gemeente Leusden. Het noodbevel dat als instrument werd gebruikt voor het afsluiten van het gebied, is vervallen.

02 september '24 ( 8:55)

Code geel voor maandag later op de dag om onweersbuien

De kans op stevige onweersbuien neemt maandag in de loop van de middag toe, vooral in het noorden en oosten. Het KNMI heeft daarom code geel uitgeroepen.

30 augustus '24 (15:02)

Aankomende zaterdag unieke wandeling over de Groningse ringweg

Groningers (en andere geïnteresseerden) die zaterdag 31 augustus een unieke kans willen pakken, kunnen die dag tussen 10:00 uur en 16:00 uur een wandeling maken op de ringweg. Je kunt te voet door de verdiepte ligging van de vernieuwde ringweg, van het Julianaplein tot aan de Europaweg, lopen. Je kunt er op twee plekken op en af: bij zwembad de Papiermolen en bij de oprit vanaf de Europapaweg. Er worden pendelbussen ingezet vanaf Martiniplaza heen en weer naar de opstapplaatsen, meldt Aanpak ring zuid.

29 augustus '24 (11:12)

Bos Nunspeet locatie voor kilo's zwaar vuurwerk

De politie heeft dinsdagmiddag aan het Vennenpad in Nunspeet zes kilo zwaar vuurwerk gevonden. De ontdekking werd gedaan nadat een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) twee jongens had gesignaleerd die mogelijk in het bezit waren van professioneel vuurwerk. Dit meldt Tubantia.