Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ontdek 135 kilometer aan forten die Amsterdam moesten beschermen

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Op zondag 3 april is het weer mogelijk om een bezoek te brengen aan het historische Fort bij Spijkerboor. Het is een ideaal dagje uit voor iedereen die de omgeving van de Beemsterpolder wil ontdekken. Dit meldt Natuurmonumenten.  

Veel mensen kunnen het zich moeilijk voorstellen maar nog geen twee eeuwen geleden was het voor Europese steden zeer gebruikelijk om belegerd te worden. Daarom hadden hoofdsteden zoals Wenen, Parijs, Berlijn en natuurlijk Amsterdam enorme verdedigingslinies die rondom de stad liepen. Vanaf 1880 tot en met 1920 werd er rondom Amsterdam zo’n 135 kilometer aan forten, overstromingsgebieden en artilleriegeschut gebouwd.

Paraatheid  

Spijkerboor werd voor 1913 beschouwd als de achilleshiel van de linie. Men liet hier daarom één van de in totaal 42 forten bouwen met moderne kanonnen en een gepantserd draaikoepelgeschut. Dit dubbelloopse snelvuurkanon van zo’n 20.000 kilo had een bereik van 10 kilometer. Het moest bemand worden door veertien soldaten en de werkzaamheden bij het kanon waren alles behalve comfortabel. Rookpluimen en kruitdeeltjes dwongen de architecten tot de bouw van een ventilatiesysteem. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het fort met zo’n 300 soldaten in paraatheid gesteld.

Bezoek 

Het is voor bezoekers mogelijk om Fort bij Spijkerboor vrij te verkennen. Bezoekers kunnen zichzelf rondleiden door gebruik te maken van de informatiebordjes. Het is echter ook mogelijk om een rondleiding te maken onder begeleiding van een gids tussen 11:30, 12:00, 14:00 en 14:30. Rondleidingen duren anderhalf uur en variëren tussen de 10 en 7 euro, afhankelijk van het lidmaatschap bij Natuurmonumenten. Ga voor meer informatie naar deze link.

Door: Nationale Recreatiegids/ Mila Tukker

06 september '24 (12:28)

130 hectare bijzondere natuur in de Elster Buitenwaarden

De provincie Utrecht, Rijkswaterstaat, Utrechts Landschap, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de gemeente Rhenen hebben gezamenlijk 130 hectare natuur in de Elster Buitenwaarden hersteld. Dit natuurgebied voldoet nu aan de doelen van het Natuurnetwerk Nederland, Natura 2000 en de Kaderrichtlijn Water (KRW), meldt de provincie Utrecht.

05 september '24 ( 9:50)

Aftrap campagne tegen illegaal gebruik fatbikes door jongeren

Het is levensgevaarlijk én verboden om met 60 kilometer per uur op je fatbike of andere elektrische fietsen te maken. Om illegaal gebruik van e-bikes onder de aandacht te brengen en te bestrijden, trapt minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat vandaag de campagne ’t kan hard gaan’ af, specifiek gericht op jongeren en hun ouders. Dit meldt Rijkswaterstaat. 

04 september '24 (10:17)

Mogelijk flinke stijging tarieven veerdienst Texel

Een officieel besluit moet nog volgen, maar het lijkt erop alsof de veerdienst naar Texel, Texels Eigen Stoomboot Onderneming (TESO), de prijzen flink gaat verhogen. Het bedrijf kampt vanwege toegenomen kosten en slechts een lichte stijging van het aantal passagiers met een verlies van ruim 1,6 miljoen euro, meldt NH Nieuws.

04 september '24 ( 9:51)

Kabinet schrapt plannen natuurbeleid NPLG

De NOS kwam vanochtend met het nieuws dat landbouwminister Femke Wiersma (BBB) een streep zet door het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Dit houdt in dat provincies zich niet meer aan de huidige programma’s voor natuurbehoud en -bescherming en stikstofproblematiek hoeven te houden. Het is niet duidelijk wat voor alternatief plan er komt, meldt NOS.

03 september '24 (10:25)

In televisieserie Natuurlijk! krijg je een kijkje in de uitdagingen van Zeeuwse natuur

Hoe combineer je recreatie en natuurbehoud, en wat doe je tegen de opmars van een exotische diersoort zoals de Aziatische hoornaar? Dat en andere vragen en onderwerpen komen aan bod in een nieuw televisieprogramma van de Provincie Zeeland en Omroep Zeeland. In de serie komen de stand van zaken in de Zeeuwse natuur en de uitdagingen omtrent natuur in de provincie aan bod, meldt Provincie Zeeland.

03 september '24 (10:13)

Lichaam aangetroffen in recreatieplas bij Leidschendam

Maandagochtend is het lichaam van een persoon in de recreatieplas Vlietland bij Leidschendam gevonden. Na de melding kwamen hulpdiensten ter plaatse die het lichaam uit het water hebben gehaald, meldt Omroep West.

02 september '24 ( 9:24)

Landgoed bij Leusden weer open voor bezoekers

Het deel van landgoed Den Treek bij Leusden dat was afgesloten na enkele incidenten met wolven, is sinds maandag weer toegankelijk voor publiek. Dat meldt een woordvoerster van de gemeente Leusden. Het noodbevel dat als instrument werd gebruikt voor het afsluiten van het gebied, is vervallen.

02 september '24 ( 8:55)

Code geel voor maandag later op de dag om onweersbuien

De kans op stevige onweersbuien neemt maandag in de loop van de middag toe, vooral in het noorden en oosten. Het KNMI heeft daarom code geel uitgeroepen.

30 augustus '24 (15:02)

Aankomende zaterdag unieke wandeling over de Groningse ringweg

Groningers (en andere geïnteresseerden) die zaterdag 31 augustus een unieke kans willen pakken, kunnen die dag tussen 10:00 uur en 16:00 uur een wandeling maken op de ringweg. Je kunt te voet door de verdiepte ligging van de vernieuwde ringweg, van het Julianaplein tot aan de Europaweg, lopen. Je kunt er op twee plekken op en af: bij zwembad de Papiermolen en bij de oprit vanaf de Europapaweg. Er worden pendelbussen ingezet vanaf Martiniplaza heen en weer naar de opstapplaatsen, meldt Aanpak ring zuid.

29 augustus '24 (11:12)

Bos Nunspeet locatie voor kilo's zwaar vuurwerk

De politie heeft dinsdagmiddag aan het Vennenpad in Nunspeet zes kilo zwaar vuurwerk gevonden. De ontdekking werd gedaan nadat een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) twee jongens had gesignaleerd die mogelijk in het bezit waren van professioneel vuurwerk. Dit meldt Tubantia.