Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Naar buiten met warm wandelweer beschermt goed tegen COVID-19

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Heb je je ooit wel eens afgevraagd waarom het aantal COVID-19-infecties af lijkt te nemen in de lente? Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), de Open Universiteit en het Jeroen Bosch Ziekenhuis hebben samen ontdekt dat het seizoensgebonden gedrag van mensen het hele jaar door een belangrijke rol speelt bij de overdracht van het virus. Dit melden de betrokken onderzoeksinstanties. 

In een gezamenlijke studie van het LUMC, de Open Universiteit en het Jeroen Bosch Ziekenhuis hebben onderzoekers onlangs aangetoond dat de seizoensgebondenheid van COVID-19 kan worden verklaard door zowel omgevings- als mobiliteitsfactoren. "Zo zagen we dat meer zonuren, minder binnenrecreatie en meer allergenen samenhangen met de verminderde overdracht van het virus dat COVID-19 veroorzaakt", zegt Louis Kroes, hoogleraar Klinische virologie en hoofd van de afdeling Medische Microbiologie van het LUMC. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Research. 

Talloze factoren die besmetting beïnvloeden 

In het onderzoek werd gekeken naar het effect van het Nederlandse zomerseizoen op COVID-19-infecties tussen februari en september van 2020. "Er werd rekening gehouden met tal van factoren die van invloed kunnen zijn op de infectiecijfers. Het ging onder meer om zonnestraling, temperatuur, luchtvochtigheid, seizoensgebonden allergenen (zoals pollen) en menselijk gedrag", merkt Kroes op. Gegevens over menselijke activiteiten waren afkomstig van Google Mobility en werden gerelateerd aan de infectiecijfers van het RIVM. " Op deze manier konden we een zeer uitgebreide set van milieu- én mobiliteitsparameters opnemen in één model dat aanzienlijk nauwkeuriger is dan modellen die alleen op milieu-indicatoren zijn gebaseerd".

Virusinfecties in het voorjaar voorspellen 

Met het uitgebreide model wilden de onderzoekers vooral de verspreiding van virussen in het voorjaar beter voorspellen. "In Nederland valt deze tijd van het jaar altijd samen met een terugval van griepachtige luchtwegaandoeningen. Het is opmerkelijk dat ook het aantal besmettingen met COVID-19 als sneeuw voor de zon lijkt te verdwijnen in gematigde klimaten. Maar waarom is dat?"

Seizoensgebonden gedrag 

"Het blijkt dat seizoenen meer een prikkel zijn voor bepaald menselijk gedrag dan de absolute temperaturen", legt Kroes uit. Zo ontdekten de onderzoekers dat in gebieden waar grote seizoensschommelingen voorkomen, zoals in Nederland, de overdracht van het virus niet alleen wordt bepaald door zonlicht en temperatuur, maar onafhankelijk ook door het gedrag van de bevolking. Zo zijn mensen geneigd om vrij plotseling meer tijd buiten door te brengen, wanneer het in het voorjaar mooi weer wordt. Zulke explosies van buitenactiviteit staan eigenlijk niet in verhouding tot de bescheiden temperatuurveranderingen. "Maar dergelijke aspecten van mobiliteit worden vaak over het hoofd gezien, waardoor seizoensfactoren minder nauwkeurig een effect op virusinfecties voorspellen dan ze eigenlijk zouden kunnen!"

Kroes ziet de komende maanden in ieder geval zonnig tegemoet: "Dankzij een succesvolle vaccinatiecampagne, een hogere immuniteit onder onze bevolking en minder klinische ziekte door de laatste virusvarianten, kunnen we uitkijken naar een gunstig voorjaar gevolgd door een aangename zomer."

Door: Nationale Recreatiegids  

06 september '24 (12:28)

130 hectare bijzondere natuur in de Elster Buitenwaarden

De provincie Utrecht, Rijkswaterstaat, Utrechts Landschap, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de gemeente Rhenen hebben gezamenlijk 130 hectare natuur in de Elster Buitenwaarden hersteld. Dit natuurgebied voldoet nu aan de doelen van het Natuurnetwerk Nederland, Natura 2000 en de Kaderrichtlijn Water (KRW), meldt de provincie Utrecht.

05 september '24 ( 9:50)

Aftrap campagne tegen illegaal gebruik fatbikes door jongeren

Het is levensgevaarlijk én verboden om met 60 kilometer per uur op je fatbike of andere elektrische fietsen te maken. Om illegaal gebruik van e-bikes onder de aandacht te brengen en te bestrijden, trapt minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat vandaag de campagne ’t kan hard gaan’ af, specifiek gericht op jongeren en hun ouders. Dit meldt Rijkswaterstaat. 

04 september '24 (10:17)

Mogelijk flinke stijging tarieven veerdienst Texel

Een officieel besluit moet nog volgen, maar het lijkt erop alsof de veerdienst naar Texel, Texels Eigen Stoomboot Onderneming (TESO), de prijzen flink gaat verhogen. Het bedrijf kampt vanwege toegenomen kosten en slechts een lichte stijging van het aantal passagiers met een verlies van ruim 1,6 miljoen euro, meldt NH Nieuws.

04 september '24 ( 9:51)

Kabinet schrapt plannen natuurbeleid NPLG

De NOS kwam vanochtend met het nieuws dat landbouwminister Femke Wiersma (BBB) een streep zet door het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Dit houdt in dat provincies zich niet meer aan de huidige programma’s voor natuurbehoud en -bescherming en stikstofproblematiek hoeven te houden. Het is niet duidelijk wat voor alternatief plan er komt, meldt NOS.

03 september '24 (10:25)

In televisieserie Natuurlijk! krijg je een kijkje in de uitdagingen van Zeeuwse natuur

Hoe combineer je recreatie en natuurbehoud, en wat doe je tegen de opmars van een exotische diersoort zoals de Aziatische hoornaar? Dat en andere vragen en onderwerpen komen aan bod in een nieuw televisieprogramma van de Provincie Zeeland en Omroep Zeeland. In de serie komen de stand van zaken in de Zeeuwse natuur en de uitdagingen omtrent natuur in de provincie aan bod, meldt Provincie Zeeland.

03 september '24 (10:13)

Lichaam aangetroffen in recreatieplas bij Leidschendam

Maandagochtend is het lichaam van een persoon in de recreatieplas Vlietland bij Leidschendam gevonden. Na de melding kwamen hulpdiensten ter plaatse die het lichaam uit het water hebben gehaald, meldt Omroep West.

02 september '24 ( 9:24)

Landgoed bij Leusden weer open voor bezoekers

Het deel van landgoed Den Treek bij Leusden dat was afgesloten na enkele incidenten met wolven, is sinds maandag weer toegankelijk voor publiek. Dat meldt een woordvoerster van de gemeente Leusden. Het noodbevel dat als instrument werd gebruikt voor het afsluiten van het gebied, is vervallen.

02 september '24 ( 8:55)

Code geel voor maandag later op de dag om onweersbuien

De kans op stevige onweersbuien neemt maandag in de loop van de middag toe, vooral in het noorden en oosten. Het KNMI heeft daarom code geel uitgeroepen.

30 augustus '24 (15:02)

Aankomende zaterdag unieke wandeling over de Groningse ringweg

Groningers (en andere geïnteresseerden) die zaterdag 31 augustus een unieke kans willen pakken, kunnen die dag tussen 10:00 uur en 16:00 uur een wandeling maken op de ringweg. Je kunt te voet door de verdiepte ligging van de vernieuwde ringweg, van het Julianaplein tot aan de Europaweg, lopen. Je kunt er op twee plekken op en af: bij zwembad de Papiermolen en bij de oprit vanaf de Europapaweg. Er worden pendelbussen ingezet vanaf Martiniplaza heen en weer naar de opstapplaatsen, meldt Aanpak ring zuid.

29 augustus '24 (11:12)

Bos Nunspeet locatie voor kilo's zwaar vuurwerk

De politie heeft dinsdagmiddag aan het Vennenpad in Nunspeet zes kilo zwaar vuurwerk gevonden. De ontdekking werd gedaan nadat een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) twee jongens had gesignaleerd die mogelijk in het bezit waren van professioneel vuurwerk. Dit meldt Tubantia.