Grootste natuurverlies in recente geschiedenis rond de Tweede Maasvlakte
Vergunning
De overheid moest een vergunning krijgen voor het uitvoeren van het project. Eind augustus 2021 stapten milieuorganisaties naar het ministerie van LNV om de opgenomen afspraken uit de bouwvergunning te handhaven. Hierin stond onder andere dat de intensieve garnalenvisserij moest worden geweerd uit de toegewezen waterreservaten.
Geen gehoor
Op 28 februari 2022 had de minister schriftelijk laten weten om geen gehoor te geven aan de natuurbeschermende clausules binnen de vergunning. Natuurmonumenten, het Wereld Natuurfonds, Natuur en milieufederatie Zuid-Holland, Stichting De Noordzee, Vogelbescherming Nederland, Stichting Duinbehoud en Stichting het Zuid-Hollands Landschap zijn daarom op 7 april een rechtszaak begonnen tegen de overheid.
Rampzalige aantasting van de natuur
Uit onderzoek blijkt dat de bouw van de Tweede Maasvlakte één van de grootste verliezen van biodiversiteit in de afgelopen twintig jaar is geweest. Voor de uitbreiding van de Rotterdamse economie zijn er in totaal 2455 hectares aan vissen, schelpdieren en vogels verloren gegaan. Vanuit de Europese commissie kwamen er positieve geluiden over de beschermingsmaatregelen die waren opgenomen in de vergunning.
Ondanks de toewijzing van een Natura2000 status heeft de overheid geen enkele moeite genomen om het beloofde zeereserveraat in de Voordelta aan te leggen. De belofte om een balans te zoeken tussen economische voordelen en de algemene leefbaarheid zijn volgens velen niet nageleefd. Sommige organisaties spreken daarom van één van de grootste verliezen aan natuurgebieden in de recente Europese geschiedenis.
Door: Nationale Recreatiegids/ Mila Tukker