Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Grootste natuurverlies in recente geschiedenis rond de Tweede Maasvlakte

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
In 2003 deed de regering Balkenende een toezegging om de natuur rondom de Tweede Maasvlakte te compenseren. Het enorme polderproject nam veel ruimte op zee in en beschadigde daarmee een grote hoeveelheid kwetsbare natuur. Destijds legden natuurorganisaties wettelijk vast dat de overheid alleen mocht bouwen als er een gedegen compensatie kwam in de vorm van een zeereservaat. Dit meldt Natuurmonumenten. 

Vergunning 

De overheid moest een vergunning krijgen voor het uitvoeren van het project. Eind augustus 2021 stapten milieuorganisaties naar het ministerie van LNV om de opgenomen afspraken uit de bouwvergunning te handhaven. Hierin stond onder andere dat de intensieve garnalenvisserij moest worden geweerd uit de toegewezen waterreservaten.

Geen gehoor  

Op 28 februari 2022 had de minister schriftelijk laten weten om geen gehoor te geven aan de natuurbeschermende clausules binnen de vergunning. Natuurmonumenten, het Wereld Natuurfonds, Natuur en milieufederatie Zuid-Holland, Stichting De Noordzee, Vogelbescherming Nederland, Stichting Duinbehoud en Stichting het Zuid-Hollands Landschap zijn daarom op 7 april een rechtszaak begonnen tegen de overheid.

Rampzalige aantasting van de natuur 

Uit onderzoek blijkt dat de bouw van de Tweede Maasvlakte één van de grootste verliezen van biodiversiteit in de afgelopen twintig jaar is geweest. Voor de uitbreiding van de Rotterdamse economie zijn er in totaal 2455 hectares aan vissen, schelpdieren en vogels verloren gegaan. Vanuit de Europese commissie kwamen er positieve geluiden over de beschermingsmaatregelen die waren opgenomen in de vergunning.

Ondanks de toewijzing van een Natura2000 status heeft de overheid geen enkele moeite genomen om het beloofde zeereserveraat in de Voordelta aan te leggen. De belofte om een balans te zoeken tussen economische voordelen en de algemene leefbaarheid zijn volgens velen niet nageleefd. Sommige organisaties spreken daarom van één van de grootste verliezen aan natuurgebieden in de recente Europese geschiedenis. 

Door: Nationale Recreatiegids/ Mila Tukker

29 november '24 (13:35)

In Marickenland komt stukje nieuwe natuur met wandelpaden en natuurspeelplaats

De inrichting van de eerste 150 hectare natuur in Marickenland kan eindelijk van start. Door een stukje nieuwe natuur aan te leggen, ontstaat een verbinding met andere natuurgebieden. Planten en dieren krijgen hierdoor meer ruimte, maar ook voor de mens is er aandacht middels wandelpaden en een natuurspeelplaats. Het bouwbord is op 27 november onthuld en daarmee is de aanleg van start gegaan. Het eerste deelgebied moet begin 2026 klaar zijn voor oplevering. Dit meldt de Provincie Utrecht. 

28 november '24 ( 8:55)

Code oranje geldt woensdagavond alleen nog voor Friesland, Groningen en Drenthe

Alleen in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe geldt nog de waarschuwing code oranje. Het zwaartepunt van storm Conall trekt aan het eind van woensdagavond het land uit, verwacht het KNMI.

28 november '24 ( 8:50)

Verkeersdrukte woensdagmiddag al vol op gang

De verkeersdrukte is woensdagmiddag al op gang gekomen, kort voordat storm Conall over Nederland raast. "De spits is al in volle gang", aldus de ANWB, die al zo'n 650 kilometer files ziet op snelwegen en N-wegen.

28 november '24 ( 8:45)

Windkracht 10 in Waddengebied door storm Conall

In het Waddengebied is storm Conall nu officieel een zware herfststorm, meldt Weeronline. Op het eiland Vlieland werd tussen 19.00 en 20.00 uur gemiddeld windkracht 10 gemeten. De hardste windstoot tot nu toe gemeten is 128 kilometer per uur. In het Friese Stavoren kwam een zeer zware windstoot voor van 121 kilometer per uur.

27 november '24 (10:45)

Noorden Nederland krijgt code oranje door storm Conall

Het KNMI geeft code oranje af voor het noorden van Nederland wegens storm Conall. De code oranje, waarmee het KNMI waarschuwt dat er grote kans is op gevaarlijk weer, geldt voor Noord-Holland, Flevoland, het IJsselmeergebied, het Waddengebied, Friesland, Overijssel, Drenthe en Groningen.

27 november '24 (10:08)

Provincie Utrecht werkt aan plan om roedel wolven Utrechtse Heuvelrug te zenderen

De provincie Utrecht werkt aan een vergunning voor het vangen, verdoven en zenderen van een roedel wolven die op de Utrechtse Heuvelrug leeft. Dat zei verantwoordelijk gedeputeerde Mirjam Sterk woensdag tijdens een commissievergadering. De vergunning was aanvankelijk aangevraagd voor een alleenlevende wolf, die volgens deskundigen voor problemen zorgde.

26 november '24 (16:04)

Konikpaarden Lauwersmeergebied weggebracht naar het slachthuis

Meer dan de helft van de konikpaarden die naar het Lauwersmeergebied waren gebracht, zijn geslacht. Staatsbosbeheer kon geen permanente plek voor de paarden vinden. Dat meldt Omroep Friesland.

26 november '24 (14:55)

Heel Nederland krijgt met storm Connall te maken

Heel Nederland krijgt woensdag mogelijk te maken met storm Connall. Gedurende de middag en de avond draait de wind en nemen de windsnelheden toe, meldt Weeronline. De storm piekt naar verwachting tussen 18.00 uur en 21.00 uur.

26 november '24 ( 9:30)

VNN: strengere regelgeving voor fatbikes gesteund door veel Nederlanders

Strengere regelgeving voor fatbikes kan rekenen op de steun van veel Nederlanders, stelt Veilig Verkeer Nederland (VVN) na een peiling onder ruim 6900 mensen. Negen op de tien respondenten willen een minimumleeftijd voor het gebruik van de elektrische fietsen met dikke banden, en ruim acht op de tien bepleiten een helmplicht.

26 november '24 ( 9:25)

KNMI geeft code geel af voor zware windstoten

Het KNMI heeft voor meer provincies code geel afgekondigd op woensdagmiddag en -avond wegens verwachte zware windstoten. Maandagavond werd de waarschuwing afgegeven voor onder meer de kustprovincies, inmiddels is het gebied uitgebreid.