Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vijf voordelen van een ouderwetse tentvakantie in de natuur

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 15 min
location_on [xx]km
Vijf voordelen van een ouderwetse tentvakantie in de natuur
Bij vakantie denken veel mensen al snel aan een uitgestippeld all-inclusive resort. Je wordt vanaf het vliegveld begeleid naar een groot hotel in een Zuid-Europees land. Bij aankomst tref je één van de vele crèmekleurige kamers aan waar jij en je gezin plaatsnemen. Vervolgens is het op naar het zwembad en na het zwemmen schep je een bak friet met saté op in het dichtstbijzijnde restaurant. Dit herhaal je samen met 400 andere families nog eens 12 keer om roodgebakken terug te keren naar Holland. Maar wat nou als een all-inclusive niets voor jou is? Het kan namelijk ook anders. Er is een manier om vakantie te vieren op een avontuurlijke, rustgevende, gezonde en milieubewuste manier voor de helft van de prijs. Hier volgen vijf redenen waarom je een tentvakantie moet overwegen.   

1. Kamperen in een tent doe je midden in de natuur 

Hoewel het natuurlijk comfortabel is om in een kamer te overnachten gaat er niets boven slapen in een tent. Een tent opzetten komt met een vanzelfsprekende mate van voldoening; jij hebt immers zelf jouw onderdak gebouwd. De ANWB heeft meer dan genoeg tips voor het afbakenen en opzetten van jouw persoonlijke stekkie.

Tijdens je verblijf merk je hoe dichtbij de natuur is. Als je bestand bent tegen een ruimte delen met insecten zul je ongetwijfeld genieten van slapen in de buitenlucht. Je ruikt geopende bloemen en gemaaid gras. Een wekker is niet nodig want de zon en de vogels sleuren je het bed uit bij de eerste ochtendgloren. Bij het tandenpoetsen word je ineens bijgestaan door een konijn. Na een dag vol avontuur tref je een adembenemende sterrenhemel aan. Geen licht- of luchtvervuiling verhult een bespikkelde lucht en een kaasronde maan. Nog even sterrenkijken voordat je weer in je zelfgemaakte nestje kruipt.

2. Rust 

Op deze planeet met ruim 7 miljard inwoners is het soms lastig om een rustig plekje te vinden. Natuurcampings zijn doorgaans een oase van rust, mits je een rustige camping vindt. Vooral op campings die vooral bedoeld zijn voor kampeerders met een tent vind je een zeldzaam soort ontspanning. Al helemaal vergeleken volgepakte vakantieparken of hotels. Wees echter waakzaam bij je campingkeuze; natuurkamperen is namelijk in trek. Het overgrote deel van deze gasten kiest echter voor een vouwwagen, caravan of een camper. Als je durft te kiezen voor een ouderwetse tentvakantie dan zul je op de rustigste plekken belanden.

3. Prijskaartje 

Laten we ter vergelijking in Nederland blijven en een vakantie in het hoogseizoen boeken op het Waddeneiland Schiermonnikoog. Vakantie vieren bij een vakantieparkonderneming is doorgaans erg prijzig. Via de website van Landal betaalt een vierkoppig gezin voor een appartement op Schiermonnikoog gemiddeld 1332 euro. Via de website Booking.com zijn er arrangementen te vinden voor een week Kroatië met een gezin van 2 volwassenen en 2 kinderen. De gemiddelde prijs bedraagt zo’n 900 euro. Dat is nog niet eens zonder de vliegtickets en het vervoer naar het resort.

Vergelijk dit eens met een natuurcamping in Nederland. Een week kamperen in het hoogseizoen op Schiermonnikoog kost met eenzelfde gezin 233 euro. De boot kost retour zo’n 18 euro per persoon. Heel Nederland is bereikbaar met het openbaar vervoer of met de auto en een autoreis naar een vliegveld zal waarschijnlijk neerkomen op een vergelijkbaar bedrag.

Ook een tent en de bijbehorende artikelen zoals stoeltjes, tafeltjes en gaspitjes zijn een investering. Maar nog steeds zijn deze eenmalige kosten verwaarloosbaar bij de extra kosten van een vakantiepark of een resort.

4. Gezondheid en milieu  

Je zou het wellicht niet gelijk denken maar onze luchtkwaliteit laat nogal wat te wensen over. Fijnstof blijft voor veel mensen een onzichtbaar probleem. De luchtkwaliteit van een plek heeft bewezen invloed op onze lichamen. Teveel fijnstof leidt tot ademhalingsproblemen en hart- en vaatziekten. Het is een verzamelnaam van kleine ziekmakende deeltjes die vooral op plekken te vinden zijn met veel fossiele verbranding.

Een druk resort met veel auto’s, loeiende airconditionings en grote energiehonger leidt ongetwijfeld tot een hogere hoeveelheid fijnstof. Populaire vakantielanden als Turkije en Bulgarije scoren het allerslechte wat betreft de luchtkwaliteit. Landen zoals Portugal scoren beter door de aanvoer van schone zeelucht, maar een hygiënisch resort komt vaak met hogere kosten voor de vakantieganger.

Kamperen op een natuurcamping zorgt vaker voor een hygiënische lucht. Niet alleen omdat de omgeving minder vervuilend is door de absentie van files maar ook omdat eten bijvoorbeeld in de buitenlucht kan worden gekookt. Zoals genoemd slaap je in de nacht buiten waardoor de noodzaak tot ventilatie niet nodig is. Volgens TNO komen fijnstoffen frequent voor bij slecht geventileerde plekken waar veel eten wordt gekookt, zoals het restaurant van een resort. Tel daar de parkeerplaats bij op en het verschil wordt duidelijk.

Ook jouw eigen impact op het milieu is lager op een camping. Als het lekker weer is hoef je verder geen CO2 uit te stoten met het koelen van je huis. Nabij campings zijn vaak genoeg wandelroutes en fietsverhuren te vinden. Hierdoor zijn ook je vakantie-activiteiten een stuk milieuvriendelijker. Met een tentvakantie stoot je onbetwist minder uit dan wanneer je in een vakantiepark verblijft. Je kan best de auto gebruiken voor je vervoer maar ook tijdens een verblijf in een appartement stoot je meer uit dan in een tent. Buitenlandse vakanties zijn al helemaal schadelijk voor het milieu door de grote hoeveelheden kerosine die vliegtuigen uitstoten.

5. Gezelligheid 

Kamperen is uiteindelijk ook een hele intieme en gezellige ervaring. Je zet gezamenlijk de tent op, kookt gezamenlijk het eten en slaapt gezamenlijk in een cabine. Het sfeertje op de camping heeft tocht iets gemoedelijks. Misschien stap je even naar de buren om hallo te zeggen en word je spontaan uitgenodigd voor een drankje.

Waarom kiezen zoveel mensen er elk jaar weer voor om met z’n allen in de buitenlucht op de grond te slapen? Eigenlijk is het antwoord erg simpel. Als het er op aan komt zijn de natuur, de rust, het geld en de CO2-voetafdruk ondergeschikt aan het ultieme doel van een tentvakantie; de intieme vreugde die men ervaart bij een avontuur in de natuur. Even weg van de stad en met vrienden of familie de natuur ontdekken. Dat is waar een tentvakantie uiteindelijk om draait.

Het is goed mogelijk om deze dingen te ervaren in een resort. Maar als je verder durft te kijken dan de arrangementen richting Kreta of Kos, dan zul je ontdekken dat vakantie meer kan zijn dan vertoeven in een voorgekauwd verblijf.   

Bronnen: ANWB, EenVandaag, Booking.com, D-Reizen, Camping Seedune, TNO, NPO Kennis

Door: Nationale Recreatiegids/ Mila Tukker 

06 september '24 (12:28)

130 hectare bijzondere natuur in de Elster Buitenwaarden

De provincie Utrecht, Rijkswaterstaat, Utrechts Landschap, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de gemeente Rhenen hebben gezamenlijk 130 hectare natuur in de Elster Buitenwaarden hersteld. Dit natuurgebied voldoet nu aan de doelen van het Natuurnetwerk Nederland, Natura 2000 en de Kaderrichtlijn Water (KRW), meldt de provincie Utrecht.

05 september '24 ( 9:50)

Aftrap campagne tegen illegaal gebruik fatbikes door jongeren

Het is levensgevaarlijk én verboden om met 60 kilometer per uur op je fatbike of andere elektrische fietsen te maken. Om illegaal gebruik van e-bikes onder de aandacht te brengen en te bestrijden, trapt minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat vandaag de campagne ’t kan hard gaan’ af, specifiek gericht op jongeren en hun ouders. Dit meldt Rijkswaterstaat. 

04 september '24 (10:17)

Mogelijk flinke stijging tarieven veerdienst Texel

Een officieel besluit moet nog volgen, maar het lijkt erop alsof de veerdienst naar Texel, Texels Eigen Stoomboot Onderneming (TESO), de prijzen flink gaat verhogen. Het bedrijf kampt vanwege toegenomen kosten en slechts een lichte stijging van het aantal passagiers met een verlies van ruim 1,6 miljoen euro, meldt NH Nieuws.

04 september '24 ( 9:51)

Kabinet schrapt plannen natuurbeleid NPLG

De NOS kwam vanochtend met het nieuws dat landbouwminister Femke Wiersma (BBB) een streep zet door het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Dit houdt in dat provincies zich niet meer aan de huidige programma’s voor natuurbehoud en -bescherming en stikstofproblematiek hoeven te houden. Het is niet duidelijk wat voor alternatief plan er komt, meldt NOS.

03 september '24 (10:25)

In televisieserie Natuurlijk! krijg je een kijkje in de uitdagingen van Zeeuwse natuur

Hoe combineer je recreatie en natuurbehoud, en wat doe je tegen de opmars van een exotische diersoort zoals de Aziatische hoornaar? Dat en andere vragen en onderwerpen komen aan bod in een nieuw televisieprogramma van de Provincie Zeeland en Omroep Zeeland. In de serie komen de stand van zaken in de Zeeuwse natuur en de uitdagingen omtrent natuur in de provincie aan bod, meldt Provincie Zeeland.

03 september '24 (10:13)

Lichaam aangetroffen in recreatieplas bij Leidschendam

Maandagochtend is het lichaam van een persoon in de recreatieplas Vlietland bij Leidschendam gevonden. Na de melding kwamen hulpdiensten ter plaatse die het lichaam uit het water hebben gehaald, meldt Omroep West.

02 september '24 ( 9:24)

Landgoed bij Leusden weer open voor bezoekers

Het deel van landgoed Den Treek bij Leusden dat was afgesloten na enkele incidenten met wolven, is sinds maandag weer toegankelijk voor publiek. Dat meldt een woordvoerster van de gemeente Leusden. Het noodbevel dat als instrument werd gebruikt voor het afsluiten van het gebied, is vervallen.

02 september '24 ( 8:55)

Code geel voor maandag later op de dag om onweersbuien

De kans op stevige onweersbuien neemt maandag in de loop van de middag toe, vooral in het noorden en oosten. Het KNMI heeft daarom code geel uitgeroepen.

30 augustus '24 (15:02)

Aankomende zaterdag unieke wandeling over de Groningse ringweg

Groningers (en andere geïnteresseerden) die zaterdag 31 augustus een unieke kans willen pakken, kunnen die dag tussen 10:00 uur en 16:00 uur een wandeling maken op de ringweg. Je kunt te voet door de verdiepte ligging van de vernieuwde ringweg, van het Julianaplein tot aan de Europaweg, lopen. Je kunt er op twee plekken op en af: bij zwembad de Papiermolen en bij de oprit vanaf de Europapaweg. Er worden pendelbussen ingezet vanaf Martiniplaza heen en weer naar de opstapplaatsen, meldt Aanpak ring zuid.

29 augustus '24 (11:12)

Bos Nunspeet locatie voor kilo's zwaar vuurwerk

De politie heeft dinsdagmiddag aan het Vennenpad in Nunspeet zes kilo zwaar vuurwerk gevonden. De ontdekking werd gedaan nadat een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) twee jongens had gesignaleerd die mogelijk in het bezit waren van professioneel vuurwerk. Dit meldt Tubantia.