Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bidsprinkhaan blijkt zich voort te planten in Nederland

Door ANP
schedule 3 min
location_on [xx]km
bidsprinkhaan
De bidsprinkhaan blijkt zich in Nederland voort te planten, zo is recent voor het eerst vastgesteld. Het lijkt er dus op dat het opvallende insect zich in ons land heeft gevestigd, meldt het radioprogramma Vroege Vogels op NPO Radio 1.

De voortplanting is geconstateerd in nationaal park De Meinweg, ten oosten van Roermond. In 2023 vond student bos- en natuurbeheer Bas Raaijmakers in dat gebied verschillende jonge exemplaren en een kapsel waarin de eitjes van de bidsprinkhaan zitten. "Ook in 2024 hebben we hier weer een hele hoop (on)volwassen dieren gevonden. Ze blijken het goed te doen in ons koude kikkerlandje", zegt Raaijmakers in Vroege Vogels. Hij verwacht dat het insect een "blijver" is.

Hoe de bidsprinkhaan in Limburg terecht is gekomen is niet zeker. Raaijmakers vermoedt dat twee tuincentra in de buurt daar een rol bij kunnen hebben gespeeld: "Planten die in Zuid-Europa worden gekweekt en vervolgens hierheen worden getransporteerd kunnen eikapsels bij zich hebben. Maar zeker weten doen we het niet." Ook kan klimaatverandering meespelen - de bidsprinkhaan houdt van warmte. De dichtstbijzijnde populatie leeft in België.

De Europese bidsprinkhaan (Mantis religiosa) werd sinds 2009 al incidenteel gezien in Nederland. Het roofzuchtige insect, dat vijf ogen heeft, dankt zijn naam aan de opgeheven houding waarbij de voorpoten tegen elkaar gevouwen zijn. Ze zijn meestal felgroen. Eigenlijk zijn het geen echte sprinkhanen, ze zijn meer verwant aan de kakkerlak.

30 december '24 (15:00)

Kans op sneeuw en winterweer neemt toe in januari

De kans op kouder winterweer neemt in de eerste maand van het nieuwe jaar toe. Weeronline verwacht dat in januari 2025 ook sneeuw tot de mogelijkheden behoort en voorziet later in de maand ook meer kans op zonniger weer en nachtvorst.

30 december '24 (14:18)

Ook vreugdevuur Floradorp wordt vanavond ontstoken

Het vreugdevuur in Floradorp in Amsterdam-Noord moet van de gemeente maandagavond om 23.00 uur al ontstoken worden. Reden is de harde wind die wordt verwacht tijdens oudejaarsavond, aldus de gemeente. Ook de vreugdevuren in onder meer Scheveningen en Duindorp moeten al eerder worden aangestoken vanwege het weer.

27 december '24 ( 8:17)

Ecomare waarschuwt strandbezoekers om afstand te houden van zeehonden

Ecomare heeft strandbezoekers donderdag opnieuw gewaarschuwd om afstand te houden van zeehonden die ze tijdens hun strandwandeling tegenkomen. "We blijven het zeggen: houd alsjeblieft ruim afstand van zeehonden op het strand!" Minimaal dertig meter moeten mensen in acht nemen, aldus het centrum dat onder andere zeehonden opvangt op Texel. Ook als een pup alleen lijkt te zijn, hoeven mensen geen zorgen te hebben.

26 december '24 (16:02)

Drukte op wegen op Tweede Kerstdag door kerstbrunches en -diners

Met 160 kilometer file was het in de middag op tweede kerstdag, een dag vergelijkbaar met een zondag, volgens de ANWB "best behoorlijk druk op de wegen". De drukte leidt evenwel niet tot hele grote vertragingen. "Mensen zijn onderweg naar een kerstbrunch of -diner en her en der gaf dat wat vertragingen", aldus een ANWB-woordvoerder.

23 december '24 (12:15)

Geen witte kerst in Nederland, stelt Weeronline

Een witte kerst zit er ook dit jaar niet in, verwacht Weeronline. Op beide kerstdagen is de temperatuur tussen de 8 en 10 graden. Dat is zacht voor de tijd van het jaar. Ook is het droog, maar de zon is, zeker op eerste kerstdag, nauwelijks te zien.

23 december '24 ( 9:50)

2024 kan warmste jaar ooit in Nederland worden

Dit jaar was opnieuw extreem warm, constateert Weeronline. De gemiddelde jaartemperatuur komt uit op 11,8 graden en dat is even warm als in het recordwarme jaar 2023. Volgens Weeronline is er een kans dat 2024 het warmste jaar ooit wordt met een gemiddelde temperatuur van 11,9 graden.

23 december '24 ( 9:35)

Noordwesten en noorden van Nederland code geel vanwege zware windstoten

In het noordwesten en noorden van het land kunnen vanaf het begin van de nacht naar maandag en maandagochtend zware windstoten voorkomen. Het KNMI heeft code geel afgegeven voor de provincies Noord-Holland, Friesland, Groningen, het Waddengebied en het IJsselmeer. Naar verwachting geldt de waarschuwing tot 08.00 uur, waardoor ook het verkeer in de ochtendspits hinder kan ondervinden.

23 december '24 ( 8:50)

Drie provincies krijgen alsnog extra miljoenen voor aanpak landelijk gebied

De drie provincies die afgelopen zomer het minste geld kregen van het Rijk voor de aanpak van het landelijk gebied, ontvangen nu alsnog wat extra miljoenen. Noord-Holland en Zeeland kunnen beide 21,1 miljoen euro tegemoet zien, Flevoland ontvangt 3,3 miljoen. Het geld is bedoeld voor maatregelen op het gebied van water, landbouw, natuur en klimaat.

19 december '24 ( 8:30)

Minister neemt nog geen besluit over regelgeving fatbikes

Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) neemt dit jaar nog geen besluit over regels voor fatbikes. Dat bevestigt een ingewijde na berichtgeving door RTL en het AD. Naar verwachting komt hij voor half februari met verdere informatie.

18 december '24 ( 9:55)

Nog nooit zoveel dagen in een jaar 10 graden of meer

Het is voor de 288e keer dit jaar warmer dan 10,0 graden geworden in De Bilt. Nog nooit werd het op zoveel dagen in een jaar 10 graden of meer, meldt Weeronline. Het oude record was 287 dagen en werd gevestigd in 2020.